duminică, 20 septembrie 2009

PERSONALITATI NESTIUTE SAU UITATE(II). FAMILIA GRECU


Picturi interioare din biserica din Mohu
Pictura exterioara din Biserica Cartisoara

Familia Grecu din Sasausi a dat 3 generatii de pictori de biserici si de iconari pe sticla, punandu-si amprenta pe pictura religioasa transilvana de la sfarsitul secolului al 18-lea si inceputul secolului al 19-lea. Originea acestei familie se gaseste in Arpasu de Jos, de unde au pornit primii pictori ai acestei familii: Alexandru si Nicolae. Se spune ca Alexandru ar fi iubit-o pe Maria, fiica unui om instarit din Arpasu de Jos si pentru ca acesta nu voia sa i-o dea de nevasta, cei doi s-au hotarat sa se casatoreasca pe ascuns. Tatal Mariei a aflat de nesupunerea celor doi si cand Maria era in fata altarului, a patruns in biserica, interupand casatoria. Atunci Alexandru si fratele sau Nicolae au plecat din sat, stabilindu-se la Sasausi. Nu se stie cand au invatat arta picturii murale, inainte de episodul casatoriei sau dupa acesta. Se stie doar ca cei doi au invatat la Scoala de pictura de la Manastirea Horezu, condusa la acea vreme de pictorul Pantelimon Zugravu. A doua generatie de pictori Grecu este formata din fiii lui Nicolae: Nicolae si Gheorghe, iar a treia generatie este reprezentata de Vasile, cunoscut doar ca pictor de icoane pe sticla, de factura populara. La Sasausi au fost ingropati toti din familia Grecu, dar se pastreaza doar mormantul lui Vasile. Istoricii de arta nu reusesc sa deosebeasca pictura lui Alexandru de a lui Nicolae, ambii pictand in stilul postbrancovenesc, pictura lor caracterizandu-se printr-o exceptionala vioiciune narativa. Pictura lui Nicolae -fiul se caracterizeaza prin nota satiric-populara a temelor religioase dar si prin mesajul patriotic transmis prin teme religioase, cum este celebra fresca din biserica din Tichindeal. Intre pronaos si naos este pictata o scena care ar parea sa fie canonica ( batjocorirea lui Iisus), dar in fapt infatiseaza supliciul lui Gheorghe Doja. Calaii eroului poarta haine de husari, iar chipul lui este al profesorului patriot Dimitrie Tichindeal, care a comandat pictura si care s-a identificat spiritual cu Gheorghe Doja. Fresca, reprezentand supliciul lui Doja este unica intr-o biserica, ea fiind un protest impotriva masurilor represive pe care le savarseau austriecii in Transilvania impotriva patriotilor romani, care, de fapt, repetau atrocitatile maghiarilor savarsite impotriva rasculatilor.
Pictorii Grecu isi preparau singuri vopselele din prafuri extrase din minerale si plante pe care le amestecau cu apa si albus de ou. Dupa ce pictura se usca, o frecau cu corn alb, ca sa straluceasca, iar apoi alicau un strat de firnisais ( petrosin). Picturile lor se identifica prin galben, cunoscut sub denumirea de galben de Fofeldea si prin verde spre turcoaz.
Familia Grecu a pictat numeroase biserici din Tara Fagarasului si din Podisul Hartibaciului, urmand fratilor Stan si Iacob din Rasinari. Aceste biserici sunt greu de gasit ,dar mai ales de vazut, desi o parte dintre ele fac parte din patrimoniul national. De ce sunt greu de vazut? Pentru ca sunt inchise, iar persoanele care au cheile bisericii sunt ocupate cu treburile gospodaresti si nu prea au chef de vizitatori.
Voua, dragi cititori onesti, va urez succes in peregrinarile voastre si poate macar una dintre ele sa o puteti vedea. Eu vi le recomand cu placere pe cele din Arpasu de Sus, Arpasu de Jos, Beclean, Boita, Carta, Cartisoara, Colun, Fofeldea, Mohu, Sarata, Sasausi, Tichindeal, Voivodenii Mici, Vistea de Jos,. De asemenea, va recomand si colectia de icoane pe sticla, marca Grecu de la Manastirea Sambata de Sus.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: