duminică, 28 martie 2010

CREDINTE SI TRADITII (I). POSTUL MARE

Maine incepe Postul Mare. Pe vremea cand oamenii erau cu adevarat mai credinciosi, traiau in aceasta saptamana intr-un timp mult mai purificat, aproape sacru, din moment ce, din punct de vedere bisericesc, Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor apartine Sarbatorii Pastilor. Potrivit Sfantului Ioan Crisostomos "aceasta saptamana se numea mare.... pentru ca in zilele acestea a savarsit Domnul nostru fapte mari". In aceste zile postul este mai aspru, de luni pana sambata, mancandu-se de regula doar paine, sare si fructe uscate, bandu-se doar apa. Sunt zile de intristare si adanca reculegere in amintirea patimilor lui Iisus Hristos. Erau scutiti de post calatorii, batranii si bolnavii, spunandu-se in popor ca "Baba calatoare n-are sarbatoare" si ca "Postul bolnavilor si rugaciunea betivilor Dumnezeu nu le tine seama". Sa retinem! Aceste sunt doar reflectii populare!
Potrivit traditiilor romanesti, in Saptamana Mare se comemorau si mortii fiecarei familii. Se credea ca mortii vin la toate deniile, intrarea lor facandu-se in biserica dupa plecarea viilor. Nimeni nu trebuie sa-i planga, pentru ca acum pot deveni agresivi. Pentru imbunarea lor si pentru ca acestia sa ne ajute si sa asigure protectia animalelor din gospodarii, se faceau numeroase pomeni si pomeniri, pomana fiind extrem de bine primita in aceasta perioada. In acelasi timp, pentru o mai buna comunicare cu aceste spirite si cu Divinitatea, trebuia ca sa se duca un trai exemplar, prin abstinenta si reculegere. Abstinenta nu este numai alimentara, ci si comportamentala si sexuala, altadata, considerandu-se ca aceasta tripla abstinenta apropie omul de sacru si-l departeaza de profan. De asemenea, in aceasta saptamana se curata casa, se ardea tot ce era vechi, se varuia, se cumparau haine noi, pentru ca totul se reinoia, pentru ca se astepta era izbavirii.
Desigur, in acest spirit, am putea sa incercam sa fim mai putin patimasi si sa ne iertam unii pe altii, precum Dumnezeu ne iarta noua mai toate greselile noastre si sa constientizam ca nu mostenim acest Pamant si ca trebuie ca sa-l lasam urmasilor nostri curat si roditor!
Sa auzim de bine,
Earnest

Un comentariu:

Live spunea...

Minunat mesajul final.
Lumina Sfanta sa-ti aduca liniste si puterea de face tot ce iti doresti!