sâmbătă, 21 august 2010

DESPRE TUPEU

Cuvantul tupeu vine de la frantuzescul "toupet", care se traduce prin impertinenta, obraznicie (dar nu in sensul de neastamparare, ci de lipsa de respect), cutezanta ce intrece limita cuvenita. Exista si expresia, care nu este pleonasm, obraznicie tupeista. Cel care are tupeu se numeste tupeist si este acel individ pentru care respectul nu exista, pentru ca el are alte valori la care se raporteaza, din care sunt excluse discretia, bunul simt, cultura, etica, credinta. Tupeistul este prezent pretutindeni: il gasim in magazine, restaurante, institutii, pe strazi, pe stadioane si fiecare categorie sociala are tupeistii ei. Te sfideaza pentru ca nu esti ca el sau pentru ca el nu poate fi niciodata ca tine, adica respectuos si respectat, cult, decent, moral, credincios, discret.
Dintre toti tupeistii, cei mai periculosi sunt politicienii, pentru ca din randul lor se aleg conducatorii, care, din pacate, ne hotarasc soarta, sfidandu-ne, demonstrandu-ne ca pot sa faca ce vor, incalcand atat legile nescrise, cat si pe cele scrise, spunandu-ne cu nonsalanta ca traim intr-un stat de drept!
Va amintiti cu cat tupeu (aici cu sensul de obraznicie tupeista), doamna ministru Elena Udrea s-a prezentat in fata Comisiei parlamentare?
Va amintiti cu cat tupeu (aici cu sensul de cutezanta), domnul Prim Ministru Emil Boc ne spunea ca in Romania nu este criza, ca sunt bani pentru salarii si pensii?
Va mai amintiti cu cat tupeu (aici cu sensul de impertinenta), domnul ministru al invatamantului Funeriu negocia cu sindicatele. asigurandu-le pe ele ,organizatoarele grevei, ca se va da Bac-ul, ca se va incheia greva si anul scolar?
I-ati vazut cu cat tupeu (aici cu toate sensurile) au reactionat autoritatile, (care se fac vinovate de inrautatirea sistemului sanitar), la tragedia de la Maternitatea din Giulesti? Au declarat ca bugetul Ministerului Sanatatii a crescut de 4 ori, ca acest buget este praduit,uitand sa mentioneze cine il praduieste, cine organizeaza licitatiile, cu cat au crescut preturile la medicamente, alimente, detergenti, energie termica si electrica ,echipamente sanitare, elemente vitale pentru buna functionare a unui spital!
L-ati vazut pe ministrul economiei domnul Videanu, cu cat tupeu (aici cu sensul de lipsa de respect) considera ca un profesor trebuie sa cheltuiasca cat il tine plapuma. In mentalitatea lui ,acesta trebuie sa munceasca pamantul ( nu spun ca este rusine sa muncesti pamantul, dar nu toti profesorii sunt proprietari), sa se duca in fata elevilor cu negru sub unghii, cu calcaiele crapate, ars de soare, cu haine ponosite, pentru ca el nu trebuie sa tinda spre o tinuta si trai decent, pentru ca el este bugetar si ca toti bugetarii este asistat de stat! Cum vine acest fapt, domnule Videanu,? Adica medicii, profesorii, personalul din justitie, administratie, politie, armata, nu munceste, toti sunt asistati. Dupa mintea dumitale, numai cei din mediul privat muncesc? Adica dumneata,ca ministru esti asistat de stat, nu muncesti.? Adevarat grait-ai:gura pacatosului adevar graieste!
De tupeul domnului Cristian Parvan, ce ziceti. El ne spune ca fiecare are dupa cat de mult munceste. Astfel, revenind la domnul Videanu, persoana bogata, la viata lui a muncit mai mult decat un miner, sondor, agricultor, avand mai mare responsabilitate decat un medic chirurg in sala de operatie, un cadru didactic in fata unei colectiv de elevi, a unui judecatoe cand da o sentinta!. Iar doamna Videanu a muncit enorm ca sa-si cumpere o rochie de 10.000 de EURO!
Dar tupeul cel mai mare il au toti cei care au propus diminuarea salariilor cu 25%, cand PIB-ul nu a scazut cu 25%, cand a crescut TVA-ul, cand s-au facut imprumuturi la FMI. fara sa se stie destinatia imprumutului! Si va mai mirati, de ce atati de multi romani il regreta pe Ceausescu si Epoca de Aur?!
Pe curand,
Earnest



Niciun comentariu: