duminică, 12 septembrie 2010

DESPRE PROSTITUTIE


Etimologia cuvantului prostitutie se gaseste, dupa unii lingvisti si teologi, in grecescul "pertiniri", (perao) de unde a derivat "pornea" si inseamna a vinde ceva spre intrebuintare excesiva. Se putea vinde orice, de la oameni, plante halucinante sau altceva care, folosite de oameni in mod excesiv, determina condamnarea publica a persoanei care a utilizat de acel ceva. Cuvantul capata sensul de astazi, dupa ce Evagrie Monahul foloseste acest termen pentru prostitutia sacra ce se practica in societatile necrestine, cat si pentru pierderea fraului in ceea ce priveste instinctul sexual. Asadar, se separa vinderea trupului pentru placeri excesive ale unora, de alte vanzari , spre intrebuintare excesiva. Dar dincolo de vinderea trupului de catre femei si barbati, (fie dintr-o necesitate materiala, fie din placere, pentru ca le place sa faca acest lucru si profita pentru a castiga si ceva bani), putem vorbi si despre prostitutia intelectuala, sufleteasca, politica. In aceste zile, legea propusa de un prostituat politic, Prigoana, face mare valva. Este un prilej de dezbateri pro si contra prostitutiei fizice, ignorandu-se celelalte forme de prostitutie care, ca o caracatita, au cuprins societatea romaneasca. Priviti-i pe intelectualii de elita care se prostitueaza, asa cum o faceau alta data ei sau altii ca ei in Epoca de Aur, ziaristi linge ghete, politicieni care pleaca de la un partid la altul, pentru ca nu au principii si nu cunosc doctrine ! Toti acesti prostituati isi vand sufletul, punandu-se temporar in slujba unora sau altora, profitand de buna credinta a multora, manipuland si mintind cu nerusinare, afirmand asa-zise adevaruri in care nici ei nu cred.
Dar ce spuneti de prostituatii de langa voi, care se vand la sefi, criticandu-va, pentru a avea ei un loc mai bun, de prietenii care va barfesc casa, ca sa se puna bine cu cei care va invidiaza? De ce aruncam cu pietre si ne revoltam si ne este sacarba de prostituatii care isi vand trupul si-i ignoram pe cei care-si vand mintea, sufletul? Oare, care forma de prostitutie este mai periculoasa?. Ganditi si voi, dragi cititori onesti si feriti-va mai ales de prostituatii colaboratori ai ochilor albastri, care va stau uneori alaturi si va vand si se vand si ei, asa cum Iuda a facut-o!
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

Earnest spunea...

Ce zici Earnest de prostitutia constiintei? Aceasta este, in viziunea mea, cea mai grava prostitutie a societatii, in toate timpurile si in intreaga lume!
Deceneus