marți, 28 septembrie 2010

TURNURI INCLINATE MEDIEVALE
Turnul-clopotnita din Rusi
Turnul trompetilor din Medias
Exista in lume 10 turnuri medievale care sunt inclinate din mai multe cauze: suprainaltarea lor dupa cativa ani de la constructie (turnurile din Pisa, Medias,), alunecari de teren (turnul din Rusi), consistenta solului (turnul din Su-Zhu). De asemenea, sunt turnuri inclinate, carora nu le-a fost identificata cauza inclinarii ( turnurile din Bologna, Caerphelly, Surhausen, Kazan) si turnuri care au fost construite astfel (turnul din Neviansk cat si contemporanele turnuri din Madrid si din Beijing).
Cel mai cunoscut dintre turnuri este Turnul-clopotnita din Pisa, construit in secolul al XII-lea, care nu este nici cel mai vechi, nici cel mai inalt si nici cel mai inclinat. Este insa cel mai vizitat, a fost consolidat (lucrarile au inceput in vremea lui Mussollini si au fost finalizate in anul 2001) si fost in pericol de a fi distrus de armata americana in cel de Al Doilea Razboi Mondial.
Cel mai vechi turn este Turnul Huqiu (construit in secolul al X-lea) din orasul Su-Zhu din China, oras aflat sub patronajul UNESCO si infratit cu orasul Tulcea.
Cel mai inalt turn este Turnul Asinelli din Bologna, ( sec. al XII-lea),care are o inaltime de 97 m.), urmat de Turnul Trompetilor al Bisericii Sfanta Margareta din Medias (sec. al XV-lea), care are o inaltime de 68,5 m.).
Cel mai inclinat turn este Turnul din Suurhusen din Germania ( sec. al XV-lea), care a fost trecut in Cartea Recordurilor in editia din anul 2009, rectificandu-se informatia ca Turnul din Pisa este cel mai inclinat. Inclinatia este de 3,97 grade. Pe locul al treilea se situeaza Turnul Bisericii Rusi, din comuna Slimnic, judetul Sibiu.
Cel mai "misterios" turn este Turnul din Neviansk din Rusia, construit in secolul al XVIII-lea. Nu se stie care a fost destinatia turnului. El a fost prevazut cu 4 paratrasnet in forma de sfere prevazute cu tepi, construite inaintea descoperirii paratrasnetului de catre B.Franklin. Puritatea fierului din stalpii de sustinere este de 99,66, calitate a fierului atinsa in Franta abia dupa o 100 de ani. Intre etajele 4 si 5 se alla o camera ascunsa din care se aude si soapta cu tonalitatea cea mai scazuta, din orice camera a turnului.
Arhitectii si constructorii contemporani, sfidand legile gravitatiei, au inceput sa construiasca blocuri inclinate, cum sunt cele 4 in forma literei W din Praga si Capital Gate-Abu Dhabi.
Va doresc sa le vizitati pe toate, cat mai curand, macar pe acelea din Romania si din Europa.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: