vineri, 30 martie 2012

NESTEMATELE SI LEGENDELE LOR (III). DIAMANTUL NESTEMATA ZODIEI BERBECULUI




Diamantul "Steaua Africii", apartine Casei Regale Britanice
Diamantul "Hope"




Diamantul, numit si "regele pietrelor, este o piatra pretioasa constituita dintr-un singur element: carbon cristalizat in sistem cubic, cu duritate 10 si poseda o maxima stralucire cu focuri multicolore. Diamantul este piatra Zodiei Berbec, este piatra Soarelui si patroneaza Luna. Ii este consacrata ziua de sambata, cifrele 1 si 10, metalul fier. Etimologia cuvantului diamant se gaseste in grecescul "admas", adica "invincibil". In anul 2001, a fost organizata de catre Galeria de Minarologie a Muzeului National de Stiinte Naturale de la Paris cea mai cuprinzatoare expozitie din toate timpurile consacrata diamantelor, unde au fost expuse 400 de bijuterii apartinand caselor regale, starurilor si marilor case de bijuterii (Tiffany, Cartier). Valoarea diamantelor este stabilita de cei 4 C, dupa cuvintele din limba engleza: color,clarity, carat (greutate), cut (cele mai frecvente taieturi ale diamantelor se fac in maniera briliant, rozeta, brioleta).Din antichitate pana in secolul al 16 lea cand au fost descoperite minele de diamante din Brazilia, singura tara producatoare de diamante era India. Astazi, in procent de 50 se extrag diamante din minele din Africa. Restul se extrag din Australia, Rusia, India, China. Geologii estimeaza ca daca se vor extrage in acest ritm ( 24 t., adica 120de milioane de carate pe an), in urmatorii 50 de ani rezervele de diamant vor disparea.

Diamantele celebre au constituit subiecte de romane politiste, filme, reportaje. Dintre diamantele celebre, mentionam diamantul de culoare albastru intens adus de la minele din regiunea indiana Golgonda, la curtea regelui Ludovic 14, in anul 1668. Acest diamant este cunoscut sub numele de Diamantul Hope (dupa numele ultimului proprietar), a avut la origine 112 carate, iar astazi, dupa numeroase taieri, are 44 de carate si se afla in colectia Muzeului "Smith-sonian Institute" din Washinghton. Acesta este considerat un diamant blestemat si se stie ca toti cei 126 de proprietari ai lui nu au murit de moarte buna ( regina Maria Antoaneta, ultimul sultan al Turciei Abdul Hamid si sotia acestuia, Aissia au detinut acest diamant) Dintre domnitorii si domnitele tarilor romane, care aveau caciule si inele cu diamante au fost : Petru Schipul, sotiile si fiica sa Maria, Mihai Viteazu, Grigore Movila, Constantin Brancoveanu. De asemenea, erau impodobite cu diamante obiectele de cult din manastiri si cat mitrele mitropolitane. Este cunoscuta paftaua cu diamante a domnitei Elisafta Movila, in valoare de 120000 de florini. De asemenea, un diamant celebru care lumina noaptea, l-a detinut Manuc, pe care fii sai i l-au daruit tarului Alexandru II.

Diamantul, ca oricare alta piatra pretioasa, are si puteri miraculoase. In antichitate, era piatra protectoare a luptatorilor, aducatoare de victorii, se credea ca te pazeste de traznet si de stafii, vindeca pe somnambuli si protejeaza femeile gravide. In Evul Mediu, se credea ca vindeca orice boala, fiind folosita prin sfaramare, in diferite potiuni. I-a fost recomandata si au folosit potiuni cu diamante Lorezo Magnificul, Ivan cel Groaznic, papa Alexandru 2 Borgia. Unii mai considera si astazi ca este suficient doar sa porti diamante si esti vindecat de toate bolile.

Asadar, doamnelor si domnilor berbeci, cumparati-va diamante, purtati-le si veti fi sanatosi pana la moarte!

Pe curand,

Earnest

Un comentariu:

Clemansa spunea...

Fiecare suntem atrasi mai mult sau mai putin de "nestemate".Imi place tot ce e verde incepand de la smarald ,la jad ....aventurin...pana la quartzul roz ...dar acestea nu sunt "nestemate"decat pentru mine.Uneori apreciez o simpla piatra mai mult decat orice diamant...As putea admira un colier de diamante la gatul gratios al unei femei ,dar m-as simti stanjenita sa-l port...Sigur nu sunt "berbec".Sincer...cred ca este superba imaginea unei femei frumoase, imbracata cu o rochie gen Audrey Hepburn si cu diamante la gat.s Sau si mai incitanta este imaginea unei frumuseti imbracate doar cu diamante...doar ca eu nu mi-am dorit niciodata cu ardoare nici sa vad Parisul si nici sa am in posesie piatra minune..probabil ca daca as avea una destul de importanta incat sa merite atentie as da-o fara regrete la schimb cu o casa la malul marii..unde sa am o plaja pe care ma pot plimba imbracata cat mai sport cu putintza ,unde m-as simti fericita si mi-as putea fugari pisica...pe Kira sau pe Puyutza adica..