marți, 5 iunie 2012

EU CU CINE VOTEZ ?


  Acum 4 ani, am deschis acest blog in campania electorala cu scopul de a constientiza cetateanul asupra importantei votului sau.
Atenienii, creatorii democratiei directe, considerau ca cetateanul trebuie sa fie activ si responsabil in cetate. Majoritatea isi impunea vointa, dar era responsabila de alegerea sa si raspundea in fata minoritatii. La randul lor, minoritatea  se supunea vointei majoritatii, dar veghea. La noi, majoritatea cetatenilor au devenit minoritari din toate punctele de vedere. S-a pierdut simtul civic si responsabilitatea fata de mersul cetatii. In ziua votului, cetateanul prefera sa se duca la mare sau la munte, la gratar sau la strand, spunand ca nu are pe cine vota si dupa aceea, cand totul se pravale, carcoteste.
Totusi, cred ca un pic de morala civica ar trebui sa existe in constiinta fiecaruia, chiar si atunci cand se intreaba nedumerit: "Eu cu cine votez?". Eu il sfatuiesc pe cetatean sa voteze cu cel care corespunde cerintelor cetatii, dar sa voteze! Numai asa nu moare democratia, numai asa aratam ca existam ca natiune si aratam ca ne pasa de copiii nostri si de viitorul lor.
   Imi place campania electorala, pentru fiecare candidat se straduieste sa arate cat este el de bun, in comparatie cu cel care este in functie. Ii vezi cat sunt de agresivi, de inventivi si uneori cat sunt de calomniatori. Niciunul nu incearca sa spuna ce si cum va face, fara a se raporta la contracandidat!
   Alegatorul este usor de manipulat. De aceea, eu spun ca atunci cand merg la vot trebuie sa cantaresc foarte mult si sa analizez ce a facut pentru cetate un candidat sau altul, ce are de gand sa faca si cat este de folositor pentru mine ceea ce s-a facut sau ceea ce se va face. Nu ma intereseaza cat de bogat sau cat de sarac este candidatul, ci ceea ce a facut. Avem multe tare ale comunismului si ne intereseaza mai mult averea celor din jur decat calitatea si valorea muncii lor.
   De exemplu, eu consider ca pentru acest oras si pentru acest judet au fost realizate doua obiective vitale: alimentarea cu apa, finalizarea statiei de epurare si rezolvarea sortarii si a transportului gunoiului. In timp ce guvernantii au aprobat tacit ca Romania sa devina groapa de gunoi a Italiei, in judetul Bacau a fost rezolvata problema gropilor de gunoi ecologice.
   Eu, ca cetatean posesor de carnet auto, sunt multumit ca s-a fluidizat traficul prin construirea pasajului CFR, ca s-a consolidat podul de la Serbanesti, ca strazile din municipiu arata bine si ca poti circula destul de bine prin judet. Sunt multumit ca proprii mei copii invata intr-o scoala civilizata unde nu ingheata de frig in timpul iernei, ca ne vom putea ingriji sanatatea conform standardelor, ca vecina mea va putea naste intr-o maternitate reabilitata, unde exista conditii la standarde europene. Ma bucur ca nevasta mea nu-si mai zgaraie tocurile pe trotuarele orasului si ca spatiile verzi sunt ingrijite. As dori mai multe si am spus aceasta in "Ce astept eu de la primarul meu".
De aceea, eu. dupa ce am cantarit, voi vota conform intereselor cetatii si intereselor mele si imi voi asuma responsabilitatea votului meu. Asa am facut intotdeauna si am votat intotdeauna cu cine trebuia si am fost uneori in majoritate, alteori in minoritate.Eu nu am gresit niciodata. Altii au gresit si am tras greul si il vom mai trage, noi cei majoritari deveniti minoritari!
Cantariti, analizati si mergeti la vot!
Pe curand,
Earnest

4 comentarii:

clemansa spunea...

Din imaginea atasata acestui articol eu pricep ca, indiferent cu cine vom vota, ne vom bate cuie in talpa. Spun aceasta fiindca nu-l vad eu pe acel candidat corect, onest, interesat de binele cetatii decat partial. Singura preocupare, cea mai serioasa, va fi ce se mai poate trage. Eu stiu cu cine sau pentru ce votez....numai ca, cetatea mea tot scufundata in probleme va fi! Aia cu .... "Viitor de aur tara noastra are" s-a stins de multa vreme!Prin urmare: Hai la vot, la vot , la vot/ Cu catel,, purcel, cu tot/O avea Bacaul oare/ Cel mai bun primar sub soare? Om trai si om vedea/ De ni-e harazit ceva/ Iernii un alt chip sa dea?

Tepii Ariciului spunea...

Asta este. Earnest ne arata insrumentele de lucru: ciocanul, nicovala si clestele. Eu il aleg pe acel care stie sa le foloseasca pentru binele cetatii. Depinde cine va iesi in toamna, pentru ca fara politici economice nationale facute cu cap in interesul natiunii, oricat de bine intentionati ar fi edilii locali si judeteni, mare lucru nu se poate face!

Deceneus spunea...

Guvernul actual nu ar trebui sa mai astepte! Ar trebui sa aiba in vedere in paralel cu politicile economice si politici nationale, care sa redea romanilor demnitatea nationala pe care au pierdut-o, in special in ultimii ani. Mi se pare o mare sfidare declaratia Presedintelui Parlamentului Ungariei, ca el nu incalca cu nimic legile Romaniei prin participarea la intrunirile Partidului Etnic Maghiar din Romania. Vreti sa va spun eu, tovarase maghiar, cum incalcati Constitutia Romaniei, care spune ca Romania este un stat unitar al carui teritoriu este inalienabil si inviolabil? Prin simplu fapt ca ati acceptat sa fiti membru de onoare al unui partid care are ca tinta strategica formarea Tinutului Secuiesc autonom intr-un stat unitar! Iar dumneavostra, atata timp cat sunteti Presedintele Parlamentului Ungariei nu puteti sa aveti atitudini personale, atunci cand veniti pe teritoriul altui stat si acceptati sa fiti membru de onoare al unui partid care, prin program si ideologie, incalca Constitutia Romaniei. Acest partid ar trebui desfiintat, iar dumneavoastra sa nu mai calcati in veci pe teritoriul Romaniei!

deceneus spunea...

Deceneus spune sa le fie rusine tuturor celor care au stat pe malul marii ca nesimtitii, fara sa le pese ce se va intampla in cetatea lor. Vai de tara aceasta cu atata iresponsabilitate si lipsa de simt civic!