miercuri, 2 ianuarie 2013

STIATI CA (V)... S-AU INTAMPLAT IN ROMANIA, IN IANUARIE


M-am gandit ca este bine sa ne amintim cateva evenimente din spatiul nostru, care au avut loc, de-a lungul vremurilor, in prima luna a anului. Mi-a fost greu sa aleg, dar am hotarat sa cuprind mai multe domenii.
1 ianuarie 1432- moare domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun, primul mare gospodar al tarii, cel care a organizat cancelaria domneasca, care a convins pe Patriarhul Constantinopolului ca Mitropolit al Moldovei nu poate fi decat un roman, care a incurajat artele ( in vremea lui, s-a infiintat de catre Gavril Uric prima scoala de miniatura din sud-estul Europei, la Manastirea Neamt si Grigore Tamblac a scris prima biografie "Viata Sfantului Ion cel Nou de la Suceava"). De asemenea, va intari comertul de tranzit, se va scoate sare din Marea Neagra, in punctul care se va numi Sulina.
1 ianuarie 1809 se naste Andrei Saguna,  mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocsilor și ale romanilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brasov (1851), membru de onoare alAcademiei Romane.
1 ianuarie 1832-in Moldova a intrat in vigoare Regulamentul Organic, prima Constitutie romaneasca.
1 ianuarie 1834 -Gheorhe Sincai, istoric si filolog iluminist, reprezentant al Scolii Ardelene, infiinteaza la Blaj, prima scoala romaneasca de fete din Romania, cu subscriptie publica.
1 ianuarie 1853 -se infiinteaza Scoala Mica de Chirurgie de pe langa Spitalul "Filantropica" din Bucuresti.
1 ianuarie 1866-Alexandru Ioan Cuza introduce sistemul metric unitar.
2 ianuarie 1928- se naste compozitorul Tiberiu Olah, cunoscut publicului larg pentru Simfonia "Mihai Viteazu"' si pentru muzica de film  "Pelicanul Alb".
4 ianuarie 1926-Parlamentul Romaniei il numeste pe Mihai, succesor la tronul Romaniei.
6 ianuarie (?)- se naste Marele Preot Intelept si Rege Deceneu, intemeietorul Scolii Energetice din Muntii Bucegi, sfatuitorul lui Burebista.
10 ianuarie 1475- Stefan cel Mare se confrunta cu turcii la Vaslui, infrangandu-l pe Suleiman Pasa
15 ianuarie 1850- se naste Mihai Eminescu, cel mai mare poet al romanilor, prozator, jurnalist si dintre primii analisti politici, om politic de orientare conservatoare si nationala.
18 ianuarie 1848  - se naste Ion Slavici, nuvelist, romancier, memorialist, dramaturg și gazetar român, cel care ne-a incantat copilaria cu povestile sale si ne-a dat emotii la bacalaureat cu nuvela "Moara cu noroc" si cu romanul "Mara".
18 ianuarie 1821- incepe revolutia condusa de Tudor Vladimirescu, care va rasturna domniile fanariote si va duce la reinstaurarea domniilor pamantene.
24 ianuarie 1859- este ales domnitor la Tarii Romanesti Alexandru Ioan Cuza, ceea ce va determina Unirea Principatelor Romane, care din 24 ianuarie 1862 se vor numi Romania.
30 ianuarie 1852 -se naste marele dramaturg si prozator Ion Luca Caragiale, mai contemporan cu noi decat toti contempranii nostri.
31 ianuarie 1418- moare domnitorul Tarii Romanesti Mircea cel Batran, cel care a intins frontierele tarii sale pana la Marea Neagra, stapanind dincolo de munti cetatea Bologa si tarile Amlas si Fagaras. A intemeiat Mitropolia Munteniei si a incurajat activitatea lui Nicodim. In vremea sa, se vor dezvolta mineritul si comertul de tranzit. A fost um mare comandant de osti, diplomat, participand la cruciade antiotomane si s-a implicat in luptele interne din Imperiul Otoman,
Pe curand,
Earnest 

Un comentariu:

Livia spunea...

S-a intamplat pe 3 ianuarie 2013: a murit Sergiu Nicolaescu, cel mai mare regizor pe care l-au avut romanii, chiar daca nu a luat oscaruri. A facut singurul film istoric, care se studiaza la Academia de Film de la Holyood:"Mihai Viteazu", care este si singurul film pe care americanii il transmit in eter, 24 de ore din 24 de ore.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!