vineri, 15 martie 2013

CINE SUNT SECUII?

  Am simtit nevoia sa scriu depre secui, pentru ca ma revolta cum este manipulata o etnie mica, de catre o etnie mai mare. Imi este mila de secui, pentru ca isi pierd a doua oara identitatea etnica. Timp de 1000 de ani si-au pastrat identitatea, vorbind limba lor, nu limba maghiara, au supravietuit alaturi de romani, au fost alaturi de ei la greu ( Gh. Doja, Albert Kirally au fost secui), luptand alaturi de ei pentru libertate. Au fost folositi, in Evul Mediu, ca avangarda in armatele maghiare, taranii lor au fost transformati in serbi ( numai cei bogati faceau parte din natiunile privilegiate:sasi, secui, maghiari), iar dupa anul 1867 au fost maghiarizati, fortat. 
Alfabet secuiesc

Secui imbracati in costum popular
 Cine sunt de fapt, secuii?
Daca luam in considerare izvoarele istorice, lingvistice si etnografice, ii consideram de origine turanica, nu indo-europeana, cum incearca sa ne convinga deunazi un "istoric", care se ocupa de minoritatile din Romania. Cronicele latino-maghiare ii socotesc pe secui, "ramasite" ale hunilor, pe care ungurii i-au folosit ca avangarda in lupta impotriva lui Menumorud ( Anonymus, in "Despre faptele ungurilor", "Cronica pictata de la Viena". Aici apar sub numele de sicli, in limba turca insemnand, fugar) . Cronicile apusene medievale au acceptat si si-au insusit acest punct de vedere ( de exemplu, Verancius spunea ca in vremea sa, in secolul al XVI-lea, nimeni nu se indoia de originea lor hunica). Alte cronici vorbesc de originea lor avara, cumana, pecenega ( populatii de origine turanica, de altfel ca si hunii), ori despre originea lor gepida sau mai nou, maghiara ori scita ( indo-europeni, din gruparea iraniana). Istoricii epocii moderne si contemporane au ajuns la concluzia, luand in considerare toate aspectele, ca secuii sunt rezultatul  simbiozei  unor populatii migratoare: huni, avari, pecenegi, cumani, gepizi. Deoarece majoritatea acestor populatii erau de origine turanica (exceptand gepizii, care erau de origine germana), secuii sunt considerati neamuri turanice, ceea ce este evident si in limba lor, pe care, nu cred ca o mai vorbeste astazi vreun secui. In ceea ce priveste alfabetul pe care il foloseau, tot cronicile medievale din secolul al XIII-lea, ale lu Marco si Simon de Geza, ne spun ca secuii, traind alaturi de vlahi, foloseau literele lor. Convietuind mai mult alaturi de romani decat de maghiari, au imprumutat de la ei nu doar alfabetul, ci si planul caselor, motivele geometrice din sculptura in lemn de pe  frumoasele lor porti sau ai stalpilor cerdacului, neuitand sa-si picteze pe ceramica, cu albastru, lalelele ( ceramica turceasca este in general pictata cu albastru, iar laleaua este simbolul Turciei, furat de olandezi, fapt pentru care turcii sunt foarte suparati) sau sa-si picteze lalele pe peretii exteriori ai caselor. Cat despre steagul lor, ce sa mai spun: este albastru si are pe el semiluna si steaua cu 8 colturi. Culoarea albastra si laleaua  identifica  aceasta minoritate si o separa definitiv de maghiari, care au uitat ca in Evul Mediu ii considera o natiune separata de ei. Se folosesc de secui, pentru ambitiile si pretentiile lor teritoriale, unde i-au plasat pe secui ca sa-i pazeasca de tatari, dupa cum i-au plasat pe sasi in Tara Fagarasului si in Tara Barsei, ca sa-i pazeasca de turci.
  Domnule Tokes, lasati-i in pace pe secui si nu ne mai pacaliti pe noi cu militantismul dumneavoastra! Intoarceti-va in biserica si lasati politica in seama laicilor, iar dumneavoastra ocupati-va de cele sfinte!
Pe curand,
Earnest

2 comentarii:

clemansa spunea...

Cel mai bine stiu cine sunt secuii ...sunt romanii alaturi de care coabiteaza. Fata cu bentitza tricolora,,,Sabina stie!

Anonim spunea...

Atata prostii scrie nur un prost