Palatul Tinerimea Romana |
Doamnele mele, femei frumoase, harnice, inteligente, talentate, iubitoare si iubite ( fiindca asa ar trebui sa fie toate femeile), trebuie sa stiti ca multe dintre dumneavoastra au fost deschizatoare de drumuri, in diferite domenii. De ziua voastra, vreau sa va vorbesc despre prima femeie arhitect din lume, care a profesat, recunoscuta de către Congresul XVI de Istorie a Ştiinţei (Bucureşti, 1981): Virginia Andreescu Haret, o doamna care a avut toate calitatile enumerate mai sus. A fost nascuta la Bucuresti la 21 iunie 1894, fiind nepoata marelui pictor roman Ion Andreescu. A sustinut bacalaureatul la Liceul "Mihai Viteazul" si la varsta de 18 ani a intrat prima pe lista la Şcoala Superioară de Arhitectură din Bucureşti, urmand in paralel şi Artele Frumoase, terminând studiile în anul 1919. A continuat sa studieze la Roma, unde a participat si la diferite sapaturi arheologice. In anul 1928, s-a casatorit cu inginerul Spiru Haret, fiul matematecianului, astronomului si renumitului ministru al invatamantului. În perioada 1923–1947, a lucrat ca arhitect inspector în serviciul tehnic al Ministerului Invatamantului, fiind prima femeie arhitect inspector general. In perioada interbelica, a participat la mai multe congrese internaţionale de arhitectură, ca reprezentantă a României la Paris, Roma, Moscova şi Bruxelles. De numele ei se leagă ridicarea unor clădiri din Capitală, operele sale cele mai importante fiind o serie de blocuri pe Calea Victoriei, printre primele la care s-a folosit betonul armat, Pavilionul Administrativ şi dependinţele subterane ale Aeroportului Băneasa, liceele „Cantemir Vodă” şi „Gheorghe Şincai”, Palatul Tinerimea Romana ( S + P + 7 E) , Biserica "Sfanta Treime" - Ghencea din Bucuresti, Institutul Medical din Bucuresti, Cinematograful "Parc" din Govora (fostul Cazino), precum şi unele vile particulare, între care şi Casa Haret. Operele Virginiei Andreescu Haret sunt realizate in stilul neoromanesc, unul dintre cele mai frumoase si surprinzatoare stiluri arhitectonice europene create in perioada premergatoare Belle Epoque. Acest stil reprezinta o imbinare de elemente bizantine, teme renascentiste italiene, armonios imbinate cu elemente etnografice romanesti, care dau originalitate si frumusete acestui stil. Insa Virginia Andreescu Haret a adus acestui stil, elemente de modernism. De asemenea, a realiza numeroase acuarele care au devenit parte din colectia Bibliotecii Academiei Romane.
Dragele meme doamne, Virginia Andreescu Haret este una dintre numeroasele romance, care conving ca si femeile frumoase sunt inteligente.
Va doresc de ziua voastra sa aveti parte de tot ce este frumos si trainic, sa va bucurati in fiecare clipa ca ati prins in viata acea clipa!
La multi ani!
Earnest
Un comentariu:
Destine ale altor femei celebre din Romania inceputului de secol XX:
http://deieri-deazi.blogspot.ro
Sper sa va placa.
Trimiteți un comentariu