joi, 28 februarie 2013

CREDINTE SI TRADITII (VI). SARBATORILE LUNII MARTIE

"Traditia este o coloana de marmura ramasa de la un templu vechi" (Ovidiu Densusianu)


   La romani, luna martie, patronata de zeul Martie, era trecută în calendar ca început de an ( mars erat primus mensis). Și tot romanii credeau că lumea a fost creată într-o zi de marți, zi patronată de același zeu. De aceea, în această lună, toate sărbatorile, indiferent ca sunt creștine sau precreștine, constituie pentru noi, românii, prilejuri de a savârși ritualuri de trecere de la un an la altul, de la un anotimp la altul, de la viața pământească la cea cerească, de la frig la cald, de la întuneric la lumină. Este luna triumfului vieții asupra morții, a înfrângerii iernii, a învierii naturii, a  prorocirii  viitorului.
Perioada cuprinsă între 1 și 9 martie debuteaza cu ziua martisorului si se incheie cu sarbatoarea crestina a Celor 40 de Sfinti ( Mucenicii) si a pomenirii mortilor, Mosii. S-a scris mult despre Baba Dochia, despre zilele Babei si a prevestirii soartei, in functie de vremea babei alese, despre  semnificatia firilor impletite ale martisorului, la inceput negru cu alb, apoi albastru cu alb si acum rosu cu alb. Mai putini stiu ca la 1martie sunt o serie de interdictii, cum ar fi activitatile casnice specific feminine, ca torsul, urzitul, impletitul, pentru ca in aceasta zi, Ursitoarele vin si torc destinul fiecaruia, ursesc prieteni si rude, ca in aceasta zi trebuie sa mananci urzici, daca vrei sa te feresti de purici si  trebuie sa lasi ferestrele larg deschise pentru a intra aerul de primavara in casa. Zilele Babei se incheie prin moartea simbolica a acesteia, prin victoria caldurii asupra frigului, prin victoria Soarelui marcata prin practici de aprindere a focurilor, purificarea prin sarirea peste ele, purificarea spatiului de locuit prin afumarea acestuia, de catre femei, de 3 ori.
Perioada cuprinsa intre 9 si 17 martie este a Mosilor, a zilelor calde ale acestora, care difera de zilele capricioase ale Babelor,  incepe cu sarbatoarea Celor 40 de Sfinti ucisi la Sevastia si se incheie cu Alexiile. De Mosi, se fac mucenicii, fie sub forma de colacei, fie sub forma cifrei 8, unsi cu miere si tavaliti prin nuca si se beau 40 de pahare de vin, acestea fiind ofrande sacre funerare. Mierea, aliment sacru, mijloceste legatura celor vii cu stramosii, iar nuca si graul simbolizeaza moartea spre inviere. Mancatul sfintilor are virtuti magice, indulcind spiritele mosilor dar si derularea ulterioara a vietii omului, a traiului si recoltelor sale. In aceasta zi, se seamana usturoiul, ceapa, asteptandu-se sa se culeaga de 40 de ori mai mult. Barbatii savarsesc "betia ritualica", band 40 de pahare de vin, pe care il impart cu viile si pomii, pentru ca acestia sa rodeasca. Copiii si batranii bat cu ciomegele in pamant, spunand: "intra ger si iesi caldura, ca sa vina vremea buna".
17 martie este in calendarul crestin sarbatoarea Sfantului Alexie, omul lui Dumnezeu. In traditia populara, aceasta zi reprezinta un important prag calendaristic. Alexa cel Cald, cum este numit in popor, este stapanul serpilor si a orataniilor, care se trezesc acum la viata, dupa ce stapanul lor descuie pamantul ( pe care tot el l-a inchis de Ziua Crucii), pregatindu-l pentru aratura. In dimineata acestei zile, pentru a alunga orataniile, femeile, goale, afumau casa si imprejurul ei cu busuioc si tamaie, facand mult zgomot sau aprindeau focuri in mijlocul gradinii, Nu aveau voie sa munceasca, pentru a fi ferite de jivine, dupa cum este interzis sa omori un sarpe in aceasta zi, pentru a te feri de cumpene. Daca broastele canta pentru prima oara in ziua Sfantului Alexie, inseamna ca vor urma zile calde.
25 martie Bunavestire ( Blagovistenie), popular Ziua Cucului este sarbatoarea crestina a vestirii Maicii Domnului de Arhanghelul Gabriel ca va naste un fiu din Duh Sfant, pe Iisus Hristos, care este marcata in calendarul popular ca Ziua Cucului. Cucul este considerat o pasare oraculara, misterioasa si tainica, care are puterea de a  profeti mersul vietii, numarul de ani, bogatia, dragostea, sanatatea, moartea. De aceea, este bine ca in aceasta zi sa ai bani in buzunar, pentru ca atunci cand auzi cantand cucul sa spui: "Multi ani cu sanatate / Si noroc sa am in toate", dupa care arunci un ban spre cuc, spunand: "Na, cucule, banul ca ti-am implinit anul". Daca iti canta cucul prima data aproape de casa, e semn de moarte, daca iti canta in spate si in stanga e rau, daca iti canta in fata si in dreapta, e bine, daca vezi prima data cucul pe un pom verde, vei fi sanatos tot anul, daca il vezi pe pom uscat, vei fi bolnav sau chiar vei muri.
Va doresc tuturor o primavara frumoasa si atunci cand veti auzi cucul cantand, sa-l aveti in fata si sa aveti bani in buzunare!
Pe curand,
Earnest
Niciun comentariu: