luni, 10 iunie 2013

DESPRE NORMALITATE

  Când ne referim la oameni, normalitate înseamnă o stare normală. Dar ce înseamnă  normal? Dacă nu facem prea multă filosofie, normal înseamnă obișnuit, natural, să te înscrii în niște limite. Un om normal este o persoană sănătoasă fizic și psihic.
    Dacă este să filosofăm, nu ajungem la nicio definiție, pentru că din Antichitate până în prezent, fiecare filosof și școală filosofică a definit altfel normalul. Astfel, la Socrate normalul reiese din întrebarea: "cum trebuie să trăim pentru a trăi conform binelui", la Platon  normal este să trăim după lumea ideilor, la Aristotel normal este să trăim după fiinţa ca fiinţă, şi să ne mulţumim cu "justa măsură", la Decartes normal este ca "omul să vadă clar pentru a acţiona bine", iar  filosofia contemporană  consideră normal să se "renunţe parţial la cultul raţiunii". Așadar, dacă se renunță la rațiune, normal, în viziunea mea, este să faci crime și atunci o stare de normalitate este și crima. De ce nu ar fi o stare de normalitate și ceea ce reprezentanții gay au cerut prin Marșul Normalității? Eu, ca cetățean onest, m-am revoltat nu atât de mult pentru cerințele lor, cât pentru faptul că și-au numit acțiunea Marșul Normalității, la fel cum m-a revoltat demonstrația femeilor goale pe bicicletă, care considerau normal să demonstreze împotriva regulilor. Păi toți acești demonstranți nu au nicio vină dacă ei consideră normal, ceea ce eu și alții ca mine considerăm ca fiind anormal: căsătoria între gay sau nerespectarea regulilor din societatea în care trăim. Un gay religios ar putea să mă convingă , citându-l pe Fericitul Augustin care spunea că e normal ceea ce e moral, după cuvântul "Iubeşte şi fă ce vrei!". La fel ar putea spune și biciclistele dezbrăcate, că poți să faci ce vrei, cu condiția să iubești. Dar la ce iubire se referea Preafericitul Augustin, ar trebui să se mediteze, înainte de a numi Normalitate orice manifestație irațională. Mi se pare mai corectă viziunea psihiatriei contemporane, decât cea filosofică ( e și normal să fie așa, având în vedere faptul că psihiatrii trebuie să fie raționali, dacă stau între nebuni, care au pierdut contactul cu realitatea), conform căreia gradul de normalitate este dat de gradul de adaptabilitate, de acomodare a subiectului la societate, la mediu iar actele acestuia trebuind să se înscrie în limitele unui etic de moment.
  Eticul momentului este că familia trebuie să fie formată în urma unei căsătorii între o femeie și un bărbat, care se iubesc și care își propun să aibă copii, pe care să-i crească într-un mediu sănătos. Eticul momentului spune că atâta timp cât omul și-a propus să trăiască în societate, el trebuie să respecte regulile.
Pe curând,
Earnest

6 comentarii:

Tepii Ariciului spunea...

Traim vremuri anormale. Oamenii nu mai au valori la care sa se raporteze. Politicienii isi fac de cap si pe zi ce trece societatea se degradeaza. Vom ajunge ca pe vremea faradelegilor din Sodoma si Gomora. Si ne mai miram, cum vin peste noi cutremurele, ploile si inundaţiile, seceta, invaziile de fel si fel de ganganii, taifunurile. Impostorii sunt pusi in functii, cei buni stau pe de laturi, tinerii nu au niciun viitor si se droghează, se destrabaleaza si isi petrec timpul prin baruri, cluburi.Scoala, ca institutie, se duce de rapa, sanatatea oamenilor este privita ca un apendice, biserica s-a indepartat de misiunea ei,politia si justitia sunt corupte sau raspund comenzilor politice, iar domnul Prezidente vrea referendum si se crede tovarasul Ceausescu, dand mereu indicatii pretioase.
Astia suntem, in anormalitatea in care traim.

Ana spunea...

Normalitate a fost tot ce au facut locuitorii din Muntenegru pentru romanii din autocarul prabusit in prapastie. Normalitate este ceea ce a facut Guvernul pentru a-i aduce acasa pe cei vii si pe cei morti. Anormalitate este ceea ce Cristoiu si sustinatorii lui si altii ca ei au considerat ca nu era nevoie de doliu national. Anormalitate este faptul ca presedentia nu a transmis condoleante familiilor indoliate. De ce am devenit atat de catraniti si atunci cand nu suportam pe cei care guverneaza, lovim in sentimentele celor aflati in durere? Eu l-as lapida pe Cristoiu! Asta nu merita sa mearga pe strada liber, fara sa fie huiduit. Mare nemernic!

earnest spunea...

Am scris pe acest blog despre vlahii din Muntenegru, de la care s-a pastrat orasul Cetijne, de pe raul cu acelasi nume (nume care vine de la cetina, pentru ca este situat intr-o regiune impadurita), capitala simbolica a Muntenegrului, unde se afla resedinta prezidentiala. Acest oras a fost intemeiat de voievodul vlah Ivan Borojevic, care a ridicat si cea mai veche biserica ortodoxa din oras, unde au fost unsi toti regii acestui stat.Asa ca exista o oarecare legatura intre muntenegreni si romani. Daca mai amintim si faptul ca Sotia regelui Alexandru, rege ucis de ustavisti, a fost printesa Maria de Romania, cred ca am gasit suficiente afinitati intre romani si muntenegreni

Profesorul spunea...

Nimic nu mai e normal in tara asta. Ma uit la diferite emisiuni TV si ma minunez cate aud.Presedintele nu stie cand este Ziua Imnului si nu stie ce semneaza, moderatorii de emisiuni nu stiu ce inseamna antebelic ( Doru Braia, citind despre intelectuali din cartea Doinei Cornea, spunea ca ea se refera la intelectualii antebelici, exemplificand cu nume din perioada interbelica), un tanar de 25 de ani, absolvent al facultatii de istorie, cu masterat si acum doctorant, liberal si monarhist, pe nume Daniel Gheorghe, se prezinta ca istoric. Urata ziarista Oana de la Antena 3, monarhista si ea, le stie pe toate si spune uneori niste gogomanii de iti vine sa o iei la sanatoasa. Acestia sunt formatori de opinii. Nu mai spun cate gafe face Gadea! Despre Turcescu si despre altii ca el, nici nu indraznesc sa spun cat sunt de anormali in tot ce spun si in ceea ce sustin. Iar auditoriul, in ignoranta lui, asculta si uneori ii si mai crede pe toti acesti teribili ziaristi.
Anormal este ca intr-o tara democratica, Curtea Constitutionala este alcatuita din membrii numiti de partidele politice si nu sunt specialisti in drept constitutional.
Anormal este ca la CSM, presedinte sa fie un procuror, ca si cum ai pune Procuror Sef, un judecator, Daca as scrie cate lucruri sunt anormale in aceasta tara, nu mi-ar ajunge spatiul de pe toate blogurile din acest oras. Asa ca ma opresc aici.

Anonim spunea...

Nu mi se pare normal ca o directoare de liceu sa dezbrace un elev la banchet si sa mai ramana directoare, ca sa poata frauda un Bac. Ce educatie se face? Unde este prestanta profesorilor de altadata?
M-am uitat la cei care au fost dusi la DNA. Erau majoritatea tineri si nu aveau nimic din prestanta unui profesor. Ne mai intrebam, de ce generatiile sunt din ce in ce mai indiferente fata de scoala si valorile ei. Pentru ca nu au modele. Rusine celor care fac aceasta valoare de ras! Din cauza lor, sufera intreg sistemul!

Gabi spunea...

Tara fierbe intr-un alt scandal:fraudarea bacalaureatului. Ma intreb, cine sunt principalii vinovati: cadrele didactice care se compromit sau parintii care doresc ca odraslele lor sa primeasca diplome, fara ca sa aiba minimum de cunostinte? Parintii ii lasa timp de 4 ani sa chiuleasca, sa petreaca noptile prin cluburi si cand vine vremea evaluarii, considera ca aceasta se rezolva cu cateva sute de lei sau de euro. Ce conteaza acesta suma pe langa banii cheltuiti pe masina, combustibil, pe intrarile in cluburi, pe haine fitoase ale odraslei? Eu sa fi fost profesor, le-as fi cerut mai mult decat valoarea luxului odraslei: atat valoraza un Bac, stimati parinti, care nu va iubiti copiii, indemnandu-i sa fie niste ratati!Atunci as putea spune ca este normalitate, pentru ca un cadru didactic nu se compromite cu banii de buzunar al odraslei. In aceasta situatie, nimeni nu ar mai indrazni sa mituiasca pe "sarantocul" de profesor, pentru ca ar intelege valoarea acestuia si a muncii depuse de elevii constinciosi pentru a obtine acea amarata diploma de bacalaureat.