marți, 30 iulie 2013

DESPRE SUPERSTITII (I). DESPRE OAMENI SI CORPUL LOR

   Cuvantul superstitie provine din latinescul "superstes" care inseamna "a face fata" sau  "a supravietui". Dictionarele definesc superstitia drept o practica sau o credinta irationala, ceva ce nu se bazeaza pe cunoastere sau fapte, o frica irationala de necunoscut sau o credinta acceptata orbeste. Este gresit sa credem ca educatia sau logica isi au loc in domeniul superstitiilor. Exemplificam cu doua superstitii: majoritatea studentilor din Iasi nu trec pe sub gangul Casei Conachi ( Cercul Militar) ca sa nu pice la examene, iar englezii nu trec pe sub o scara ( Richard Webster, autorul cartii "Enciclopedia superstitiilor", a  facut experimentul cu scara: a proptit pe o strada aglomerata o scara de un zid si a constatat ca majoritatea trecatorilor au coborat de pe trotuar, pentru a ocoli scara).
     Fenomenul superstitiilor a preocupat pe multi oameni de stiinta sau de litere, determinandu-i ca sa organizeze intr-o zi de vineri, pe 13 august 1948, pe o perioada de 13 zile, la Muzeul  American ale Stiintelor Naturii, prima Expozitie a Superstitiei, Prejudecatii si Fricii, cu scopul de a alunga superstitiile din viata oamenilor. 
     In anul 2011, in Romania, a aparut on line Revista Superstitiilor si Obiceiurilor Populare"
    Cei care combat superstitiile ignora aspectul benefic al acestora. Superstitiile pot fi un mod eficient de a face fata anxietatilor, stresului vietii de zi cu zi, pentru ca oamenii vor fi mai relaxati, mai increzatori si eficienti, daca ei cred ca o anumita actiune le va aduce noroc sau va face ca ghinionul sa dispara.
      Cei mai superstitiosi oameni sunt cei din S.U.A, Cornwall si din Orientul Indepartat. Toata lumea stie ca in SUA, numarul 13 lipseste din numaratoarea birourilor, imobililor, etajelor, apartamentelor, vagoanelor de tren si ca americanii nu pleaca si nu organizeaza intalniri de afaceri  vinerea ( la noi, ziua fatidica este martea).
     Preocupat si eu de superstitii si uneori practicant, am hotarat sa va prezint cateva dintre acestea, unele observate la semenii mei, altele selectate din dictionarul lui Richard Webster. Incep seria superstitiilor cu acelea legate de om si corpul sau.
Buze. Daca te mananca buzele, te va saruta cineva.
Cadavru. Ochii cadavrului trebuie inchisi, pentru ca sa nu atraga dupa el pe cei care-l privegheaza, Nu trebuie sa cada lacrimi pe cadavru, pentru ca-i supara sufletul. Cadavrul se scoate din casa cu picioarele inainte, pentru a fi siguri ca stafia lui nu se intoarce, pentru a-i bantui pe cei ramasi in viata.Daca mainile cadavrului sunt moi, va mai muri cineva din familie. E bine sa se ingroape odata cu defunctul legatorile de la maini, picioare si gura, ca acestea sa nu fie luate de vrajitoare pentru a face cu ele legaturi cumplite.
Copil.  Daca un copil se naste pe luna plina, va avea noroc toata viata. Poarta ghinion copilului, daca-l pasesti cand el merge de-a busilea, el  ramanand pitic. Acelasi lucru, se poate intampla si daca-l masori cu un metru de croitorie.
Cordonul ombilical nu trebuie ars sau aruncat in apa, pentru s-ar putea ca in viitor copilul sa maoara ars sau inecat, Cordonul ombilical trebuie ingropat si ar fi de preferat sub vita-de- vie, pentru ca asa copilul ar creste cu dragoste pentru lucrurile bune. Acesta poate deveni si talisman, daca este uscat, pus intr-un saculet si atarnat de gatul copilului.
Cot. Daca iti saruti cotul, iti vei schimba imediat sexul. Daca te mananca cotul, te vei culca cu altcineva decat partenerul de viata.
Dinte. Daca un copil se naste cu un dinte, acesta va deveni un ucigas. Oamenii care au strungareata la dintii din fata sunt norocosi si foarte iubareti. Cand cad dintii de lapte, acestia trebuie aruncati peste casa, ca sa creasca altii mai frumosi si sanatosi.
Mana. Daca te mananca palma dreapta, vei primi bani sau vei afla vesti bune. Daca te mananca palma stanga, vei pierde bani sau vei afla vesti proaste. In Evul Mediu, criminalii taiau mana unui spanzurat, numita "Mana Gloriei", crezand ca aceasta ii va feri sa fie prinsi .
Nas. Marimea nasului indica marimea sexului masculin. Daca te mananca nasul inseamna ca vei manca bataie sau vei plange, de aceea este indicat sa te bati de 3 ori cu palma dreapta pe dosul palmei stangi. Daca iti curge sange din nas, terbuie sa iti pui o funda rosie innodata in jurul gatului, sau sa pui la gat un saculet cu o broasca moarta, 
Ochi. Daca te mananca sau ti se zbate ochiul drept, vei primi vesti bume. Daca te mananca sau ti se zbate ochiul stang, vei primi vesti proaste. 
Poti scapa de probleme oculare, daca freci de 9 ori ochiul afectat cu o verigheta de aur.
Par.Daca iti tai parul cand luna descreste, iti asumi riscul cheliei permanente. Daca pasarile folosesc parul tau in construirea cuiburilor, vei suferi de migrena si vei cheli in curand. Remedii pentru chelie: spalarea scalpului cu ceai de salvie sau frecarea lui cu rosie cruda, pana la inrosirea pielii, dupa care se unge cu miere de albine.
Picior. Vei avea noroc, daca te vei incalta cu pantoful drept inaintea celui stang, daca vei trece pragul casei cu piciorul drept. Daca vrei sa faci pe cineva sa schiopateze, asezi un obiect taios pe urmele lasate de picioarele lui.
Talpa. Daca te mananca talpile, vei pleca intr-o calatorie.
Unghie. Vrajitoarele au putere asupra ta, daca intra in posesia resturilor de unghii taiate. De aceea, trebuie sa scuipi peste ele si sa nu le arunci oriunde. Daca le dai foc,iti rezolvi problemele de sanatate. Nu se taie unghiile copilului pana la un an, ca acesta sa nu devina hot. Marinarii nu se tund si nu isi taie unghiile pe mare, astfel ei sunt feriti de furtuna.
Ureche. Daca ti se zbate, te mananca sau iti ard urechile, inseamna ca cineva te vorbeste de rau sau ti se fac vraji. Asa ca este bine sa iti musti limba sau sa iti faci nod la batista.
  Pe curand,
  Earnest

 


Niciun comentariu: