duminică, 18 august 2013

A MURIT UN REGE

Regele Cioaba, cu coroana si sceptru

Papusa Lulica
  Etnia rroma, adica fostii tigani deveniti rromi, este in doliu. Le-a murit regele: Florin Tanase Cioaba, autoproclamat rege international al tiganilor si prim vice-presedinte al Organizatiei Mondiale a Tiganilor. Nu implinise 59 de ani si mai putea trai. Stia ca nu are voie sa faca plaja, stia ca bolile de inima sunt ereditare (tatal sau, Ion Cioaba, fostul rege a murit in urma unui infart la saizeci si ceva de ani). Dar deh!, cosmopolitismul sau snobismul l-au dus in Antalia, ca sa se bronzeze. Il vor jeli tiganii de pretutindeni, rudari, ursari, caldarari, fierari, crastari, boldeni, argintari, zlatari, lautari, intelectualitatea rroma, Presedintele si familia sa,  Probabil vor fi indurerati, de ochii lumii, autoproclamatul imparat al tiganilor, Iulian Radulescu si autoproclamatul rege, Ilie Badea Stanescu.
   Florin Cioaba a invatat carte ( era absolvent al Seminarului Biblic din Sibiu), fiind pastor penticostal si lector la Centrul Crestin al Rromilor, care uneste peste 100 de biserici rrome. A militat pentru recunoasterea originii indiene a tiganilor, cerand Guvernului Indiei sa-i recunoasca, pentru promovarea traditiilor si culturii tiganesti, a criticat mereu  guvernele Romaniei ca nu fac nimic pentru integrarea etniei lui, a cerut guvernelor europene sa isi asume si Holocaustul tiganilor, iar Guvernului Germaniei i-a cerut despagubiri materiale.
    Fiul sau, Dorin Cioaba, probabil viitorul rege este absolvent a doua facultati: Dreptul si Stiinte Politice si este un cunoscut om de afaceri. Pe langa diferite afaceri, are doua traditionale: prelucrarea lemnului si prelucrarea metalelor neferoase, fiind singurul producator din Romania de tabla de plumb, bare de bronz si usi radiologie ( m-as bucura sa stiu ca in fabricile sale lucreaza rudari si fierari ). A implementat multe proiecte, cele mai cunoscute fiind infiintarea Tribunalului Tiganilor STABOR din Sibiu si lansarea papusii Lulica ( numele strabunicii sale), cu scopul eliminarii discriminarii. Domnul Dorin Cioaba ca si raposatul sau tata nu au inteles ca discriminarea va disparea odata cu educarea si civilizarea membrilor etniei lor.Proiectele lui ar trebui sa vizeze convigerea sau obligarea caldararilor de a-si trimite fetele la scoala, infiintarea unor scoli profesionale unde sa se invete meseriile lor traditionale. De asemenea, ar trebui sa-i atraga pe bogatii lor in aceste proiecte, sustinandu-le material. Eu sunt satul sa vad palatele lor lipsite de orice simt estetic, botezurile, nuntile, inmormantarile, petrecerile costisitoare, unde fetele lor isi etaleaza bijuteriile si hainele de firma, in timp ce 15% din membrii etniei lor (conform statisticilor) sufera zilnic de foame, in timp ce 60% din elevii din scolilile incluzive sunt tigani.. Ce fac acesti regi si imparatul lor pentru saracii lor? Eu vad asociatii, fundatii ale romanilor si strainilor ca ii ajuta pe nevoiasi. Pe bogatii lor i-am vazut la hramuri, petreceri traditionale, etalandu-si masinile luxoase, lanturile groase, infulecand porci si miei la protap, cu buzunarele doldora de bani. Pe niciunul dintre ei nu l-am vazut facand cheta dupa un astfel de festin sau  facand pachete pentru copiii flamanzi din etnia lor. Nu stiu cu cat contribuie ei la bugetul tarii, dar stiu ca guvernele au sustinut programe de integrare a copiilor lor in scoli, de pregatire a mediatorilor scolari, le rezerva locuri speciale in licee si universitati, Asa ca nu exista discriminare, la nivel de politica de stat. Discriminarea o fac ei, pentru ca dansii pastreaza traditia castelor si nu se amesteca unii cu altii, adica cei bogati cu cei saraci.
   Cat priveste fostul rege, mai adaug ca bogatia nu l-a ajutat sa traiasca mai mult, iar sicriul scump, hainele scumpe nu-l vor ajuta sa treaca cu bine Dincolo, ci faptele sale si credinta sa in Dumnezeu. 
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

Deceneus spunea...

Ieri, am vazut un ritual primitiv de inscaunare regala, la catafalcul defunctului rege, modernizat cu discursul tinut la microfon al reginei mame, urmarit cu interes, de partea cealalta a catafalcului, de vajnicul Tribun. Mi-au venit in minte versurile marelui poet: " Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei", intrebandu-ma, cine sunt smintitii si cine sunt miseii?.
Mi-am gasit raspunsul: in zilele noaste smintitii sunt si misei, asa ca nu mai este nicio speranta, pentru aceasta natiune!