marți, 2 decembrie 2014

NU ÎNVĂȚĂM NIMIC DIN ISTORIE !

Pericle în fața Eclessiei, ținând un discurs
                         "Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se" ( Nicolae Iorga)
                               "Cei care nu pot învăța din istorie sunt condamnați să o repete" ( George Santayama)

   Popoarele nu vor să învețe nimic din istorie, pentru că cei care le  conduc cred că niciodată istoria nu se repetă, pentru sunt alți oameni care o fac, alte generații și alte mentalități. Și totuși, evenimentele, faptele ne-au demonstrat, că istoria se repetă.
    O oarecare doamnă, dintr-un oarecare partid făcea la o emisiune TV pledoaria democrației directe, considerând că pătrunderea internetului mai în toate domeniile vieții ar constui o premisă pentru cea mai pură democrație și că sunt state care experimentează această formă de democrație.  Istoria ne arată că în Atena Antică, democrația directă, pe care oameni de vază ai cetății au creat-o, a fost un eșec. Eclessia era formată din toți cetățenii Atenei, cu pregătire diferită, care puteau fi ușor manipulați de un orator priceput. Însuși Pericle, cel ce a dat numele unui secol de cultură și civilizație greacă, cel ce a desăvârșit democrația directă, a fost victima ei. Un orator de vază a reușit să convingă poporul că Pericle nu mai trebuie să fie în fruntea Atenei, iar poporul l-a ostracizat. Acum nu ne mai trebuie oratori care să cucerească auditoriul și să-l convingă, pentru că vor fi suficiente câteva mesaje pe internet și votul pro sau contra va fi asigurat.
 Marea Criză Economică din anii 1929-1933 a avut consecințe catastrofale în plan social, politic, cultural,  dar mai ales a afectat psihic milioane de oameni. Până au lansat americanii celebrul New Deal, au fost luate măsuri incoerente ca: scăderea producției, aplicarea unor curbe de sacrifiu, închiderea fabricilor, distrugerea mărfurilor, creșterea șomajului. Ce au făcut guvernele lumii, în actuala criză economică? Au aplicat în parte cam aceleași măsuri de austeritate, care s-au dovedit ineficiente.
  Germania a fost principala forță militară,   în cele două Războaie Mondiale, purtând un război nedrept, de cucerire a altor popoare. Tratatul de Pace de la Versailles i-a impus măsuri severe, dar prin planurile Dowes si Young, Germania a fost ajutată să-și plătească reparațiile de război și, indirect, l-au încurajat pe Hitler să încalce prevederile păcii, Germania refăcându-se și a declanșat cel de al Doilea Război Mondial, istoria, repetându-se. Pacea de la Paris din 1947 a impus iarăși măsuri drastice Germaniei, separând-o, iar Berlinul a fost împărțit în două, construindu-se celebrul zid. Dar se lansează planul Marshall destinat Aliaților, dar se aplică și Germaniei de Vest, iar aceasta se reface, devenind o super putere economică și politică. În anii 90, Germania se unifică, cade zidul Berlinului și astăzi, Germania reabilitată "conduce" U.E. ne impune regimuri de austeritate și ne dă lecții de democrație. Sper ca istoria să nu se mai repete!
   În România, au existat două partide cu ideologii și programe puse în slujba poporului: Partidul Țărănesc condus de Mihalache care milita pentru bunăstarea societății rurale și Partidul Național Român condus de Maniu care milita pentru făurirea statului unitar, național, independent român, pentru construirea unei democrații reale. În anul 1926, cele 2 partide au fuzionat, constituindu-se Partidul Național Țărănesc, care a guvernat în anii Marii Crize Economice, iar măsurile catastrofale pe care le-au luat național-țărăniștii nu au fost în folosul oamenilor și nici pe departe nu au avut un caracter național. Acum, s-au unit liberalii cu democrații. Sper ca istoria să nu se repete, că ar fi mare jale pentru acest popor!
  Însă se repetă de vreo câțiva ani, aceeași sfidare a legii privind însemnele naționale în județele populate de secui. Conform  art. 22 (3 c) din Legea  însemnelor naționale, se constituie contravenție nearborarea drapelului României la evenimentele prevăzute de lege. Însăși Ziua Națională este însemn național și eveniment când instituțiile, firmele, asociațiile, fundațiile sunt obligate să arboreze steagul național. Cu foartă multă tenacitate, grupuri revizioniste pretind aplicarea articolului III al Rezoluției de la Alba Iulia : "Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l au"
 Ce uită revizioniștii, că această rezoluție recunoscută de tratele de pace de la Paris din 1919 a fost anulată de Ungaria prin Dictatul de la Viena din anul 1940, iar în clauzele Tratatului de Pace de la Paris din 1947, se  făcea semnatarilor,  următoarea recomandare referitoare la minorități: "asigurarea tuturor persoanelor de sub jurisdicția sa indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, drepturile umane și libertățile fundamentale, inclusiv libertatea de expresie, a presei, a religiilor, a opiniei politice și a întîlnirilor publice". Nici vorbă de autonomie administrativă, care în viziunea actuală a secuilor înseamnă ținut secuiesc cu legi proprii, un guvernator și ce mai vor ei.
 Pe curând,
 Earnest

2 comentarii:

Profesorul spunea...

Ca sa invatam din istorie, trebuie sa o cunoastem, Earnest!
Catastrofe politice se intampla in toata lumea din aceste cauze sau pentru ca ignoram eventualele consecinte ale unor greseli.
Uneori mai decide si poporul si cum dictonul latin spune "Vox populi, vox Deii", probabil asa hotaresc
uneori zeii.

Anonim spunea...

Din păcate s-au unit democraţii cu liberalii, iar aşa-zişii democraţi ai lui blaga au pus stăpânire pe partid. Dacă liberalii au rămas acolo şi nu au trecut la Tăriceanu, înseamnă că ei nu sunt liberali şi nu ştiu ce înseamnă liberalism!