joi, 9 februarie 2017

DESPRE SIMBOLURI (II). ŞASE SIMBOLURI CREŞTINE

  Multe dintre simbolurile creştine se găsesc şi în alte religii de dinaintea apariţiei creştinismului, având uneori aceeaşi semnificaţie, reprezentând Binele sau Divinitatea Supremă.
Ochiul lui Dumnezeu,
Mănăstirea Sihăstria
Ochiul lui Dumnezeu, cunoscut în alte religii cu numele Ochiul Atotvăzător, este o combinaţie de simboluri iudeo-creştine, reprezentându-L pe Dumnezeu, din ochiul căruia radiază lumina divină. El este situat în centrul triunghiului, adică în centrul Trinităţii. Interesant este faptul că acest simbol, deşi este prezent în textele biblice şi liturgice, a fost reprezentat plastic abia în secolul al XVII-lea. 
  Cele mai vechi reprezentări plastice ale Ochiului Divin se găsesc în Egiptul Antic, ca simbol al lui Horus/Ra, reprezentând ochiul minţii, al adevărului absolut. Sfinţii Părinţi egipteni nu au vrut să adopte reprezentarea acestui simbol. Reprezentarea simbolului se poate explica prin faptul că dacă pe Dumnezeu Tatăl nimeni nu L-a văzut vreodată decât prin Chipul Fiului (Ioan 1,18), privind acest simbol, putem constata cu uşurinţă absenţa numelui, a chipului, de fapt chiar absenţa persoanei, care este înlocuită cu un fragment anatomic care ne supraveghează permanent.
Triqueta, formată din figuri geometrice, ca trei cercuri, triunghiuri întersectate sau un triunghi echilateral, este folosită adesea în iconografie, în special în cea populară gotică şi pe crucea celtică, ca simbol al Trinităţii. Ea simbolizează eternitatea. Alături de trifoi şi furca în formă de Y, triqueta denotă intangibilitatea Treimii. Trinitatea este simbolizată, de asemenea, printr-un trio format de peşti, sau iepuri, pentalpha şi de Braţele Trinităţii sau scutum fidei.


Nimbul ( haloul, aureola) de deasupra capului simbolizează sfinţenia, înţelepciunea, suveranitatea şi energia vitală.Nimbul este prezentat ca un disc auriu sau ca o coroană radiantă în jurul capului. Dumnezeu este reprezentant uneori ca un nimb triunghiular sau în formă de diamant, Iisus Hristos cu un nimb cruciform, iar Papa cu unul pătrat sau hexagon. Nimbul era în religiile vechi un simbol solar, ca în cea mithraică, dar  cu un nimb albastru era reprezentat şi Zeus/Jupiter, cu unul roşu Buddha, iar cu unul mărginit de flăcări zeul hindus Shiva, simbolizând Cosmosul.

Cristograma sau Monograma lui Iisus, este compusă sin literele greceşti X ( chi) şi P (ro), reprezentând primele caractere greceşti în exprimarea verbală a lui Hristos ( Christos). Aceasta a fost introdusă de împăratul creştin  Constantin în Labarum ( steag), care includea şi crucea sa. Folosirea acestui simbol în iconografie datează din anul 312, când în ajunul bătăliei de la Podul Milvian, împăratul Constantin a avut viziunea unei cruci şi a cuvintelor ,,in hoc signo vinces" ( ,,cu acest semn vei învinge"). A urmat ordinul de a avea crucea şi motoul pe scuturile armatei sale, iar duşmanul său, Maxentius, a fost învins la Podul Milvian. Această experienţă l-ar fi determinat să dea Edictul de la Milano din anul 313. Începând cu anul 324, lambarumul a devenit emblema lui Constantin şi stindardul Împeriului Roman.
Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena,
 Atena

Coroana cu spini este deseori folosită în imaginile lui Iisus . Coroana cu spini este unul de instrumentele de patimă ale lui Hristos şi uneori poate fi prezentată ca o coroană sfântă ( ale cărei fructe roşii simbolizează sângele Lui). Spinii sunt un simbol universal al nenorocirii, şi , în creştinism mai simbolizează deopotrivă batjocora de la ,, încoronarea" lui Iisus ca Împărat al Evreilor, cât şi suferinţa Lui pe cruce.
Un craniu cu coroană de spini este un simbol creştin al damnaţiunii eterne.
Peştele este unul dintre cele mai timpurii simboluri folosite de creştini, ca mijloc de identificare a lor. El este reprezentat pe criptele din catacombele romane, locul secret de întîlnire a creştinilor.
  Iniţialele cuvintelor greceşti pentru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul ( Iesous Christos, Theon Huios, Soter) sunt folosite ca un acrostih pentru cuvântul grecesc ichtus, care înseamnă peşte. Acest simbol îşi găseşte originea în minumea săvârşită de Iisus, când a hrănit 5.000 de oameni cu 2 peşti. El şi-a numit apostolii ,,pescari de oameni", iar preoţii vechi creştini îi numeau pe creştin ,,pisculi" ( peşte).
  Despre cel mai însemnat simbol crucea, vă voi relata în alt articol.
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: