sâmbătă, 10 iunie 2017

FRÂNTURI DIN ISTORIA ACTUALĂ (II). TRUMP ŞI IOHANNIS

  Ziariştii şi comentatorii politici sunt în delir: Iohannis a făcut o vizită oficială în SUA, a fost primit de Trump în Salonul Oval, Iohannis vorbeşte bine engleza, Trump apreciază România, o sprijină şi nu cere nimic în schimb.
E al meu!
  Să vedem lucrurile mai realist. Trump l-a întâmpinat pe Iohannis cu o strângere de mână şi cu două bătăi pe umăr ( ,, Băiete, te iau sub protecţie!"), iar mai târziu i-a atins uşor braţul ( ,, E al meu, băieţi ! Mai uşurel!"). Erau necesare aceste gesturi, pentru că o lume întreagă a preluat imaginile!
  Subit, Unchiul Sam şi-a amintit de România! Şi-au amintit şi Nixon, Ford , Carter, uitând că au crucificat România la Yalta! Mai mult, l-au lăudat pe Ceauşescu, au acordat României, în anul 1975, clauza naţiunii cele mai favorizate, ignorând  sfidarea de către România a ajutorului american prin planul Marshall.  România trebuia folosită în Războiul Rece, împotriva URSS. Ceauşescu şi ziariştii, alături de toţi românii, s-au entuziasmat! Mai târziu, Ceauşescu a fost sacrificat şi şi-au amintit americanii că era un dictator!
  Trump a lăudat România şi a recunoscut locul 4 a României în lupta împotriva terorismului şi jertfa celor 29 de militari, (pentru o cauză, care nu ne aparţine). Îmi amintesc că acelaşi loc 4 ni s-a recunoscut şi pentru înfrângerea fascismului dar au uitat să ne considere ţară cobeligerantă, ni s-au luat nişte teritorii, ni s-au impus imense despăgubiri de război etc. Şi Ştefan cel Mare primea scrisori de încurajare şi de felicitare de la păpă, iar românaşii luptau în numele creştinismului împotriva păgânismului! Astăzi luptăm în numele democraţiei împotriva terorismului!
  Trump nu ne-a cerut nimic, în schimb ne-a promis ajutor. Trebuia să ne ceară, ceva? Trebuia doar să se vadă! Teroriştii văd că România este a patra forţă militară în lupta antiteroristă şi, pe deasupra, mai stă de gardă la porţile de intrare în Europa ( în Evul Mediu eram scut uman, acum suntem scut antirachetă şi probabil carne de tun)! Uniunea Europeană,  cu Frau Merkel în frunte,  vede şi ea că Iohannis este sub protecţie americană! Din nou este folosită România? Meditaţi, dragii mei cetăţeni oneşti sau entuziasmati-vă! Oricum, eu sunt sceptic, nu stoic!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: