duminică, 14 ianuarie 2018

DESPRE MISOGINI ȘI MISOGINISM



      ,,Femeile sunt nişte nulităţi simpatice. 
Cu cât te gândeşti mai mult la ele, cu 
atât le înţelegi mai puţin".(Emil Cioran)



  Dacă analizezi cu atenţie zicerea lui Emil Cioran, constaţi că, în prima propoziţie, filosoful este un misogin prin excelenţa, iar din a doua propoziţie găseşti şi răspunsul atitudinii sale misogine: frustrarea  sa, ca rezultat al faptului că nu poate, ori cât de mult s-ar gândi, să înţeleagă o femeie ( pentru mine, este un fapt de neînţeles pentru un filosof). Pentru Sigmund Freud, femeia este tot timpul în mintea bărbatului ( acum depinde de ce, cu ce scop sau cu ce  folos este în mintea lui?!)
  Ce este de fapt un  misogin şi ce este misoginismul?
 Etimologia cuvântului misogin se găseşte în două cuvinte greceşti: ,,misos" care înseamnă  ,,ură" şi ,,gunê"care înseamnă  ,,femeie", deci misoginul este persoana care urăşte femeile şi, în general, este vorba despre un bărbat. Misoginismul este o formă de discriminare, care constă într-o atitudine de ostilitate sau de dispreț față de femei. Misoginismul îşi are originea în mentalitatea că femeia este inferioară bărbatului atât din punct de vedere fizic cât şi din punct de vedere  intelectual şi moral ( numai dacă ne gândim la etimologia cuvântului virtuos, care are ca rădăcină latinescul ,,vir", ,,bărbat", înţelegem că doar bărbaţii puteau fi virtuoşi, adică înzestraţi cu talent, care să respecte și să realizeze în  mod  consecvent dezideratele , principiile şi normele morale.) Misoginilor le-a mai dat şi religia mozaică şi creştină ,,apă la moară", prin faptul că în Biblie se spune că Eva a fost creată din coasta lui Adam, ceea ce eu cred că aceasta este o minciună, realizată prin falsificare a textului original de cei   care au transcris Biblia. De fapt, toate religiile pun femeile în inferioritate şi sub ascultarea bărbatului, dar de aici până la ură este un mare pas, mai ales că toţi bărbaţii ştiu că  sunt fiii femeii. Discriminarea a existat şi în normele juridice şi se mai păstrează în unele culturi, , dacă analizăm doar prevederile privind dreptul de succesiune sau pedepsele acordate pentru adulter. 
   Misoginismul este o problemă şi în România zilelor noastre. Surprinzător este faptul că statisticile arată că în ţara noastră procentele femeilor cu studii superioare sunt mai mari decât procentele bărbaților absolvenți, în mai multe domenii. Varietatea domeniilor în care femeile sunt calificate și în care au competențe înalte este uimitoare. Însă, bărbaţii nu acceptă să fie conduşi la locul de muncă , de o femeie. Chiar şi în instituţiile unde numărul amgajaţilor este format în majoritate din femei, şeful este, în general, un bărbat. În politică, în administraţie,  este aceeaşi situaţie. Câte femei sunt primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri ori parlamentari, deşi se dovedesc, atunci când ocupă aceste funcţii, ca fiind mult mai active, harnice şi eficiente la locul lor de muncă ca bărbaţii.
   Revenind la misoginii noştri masculi, cred că am putea face un top al celor mai mari misogini. Pe primul loc îl situez pe Premierul Mihai Tudose. Nu s-a lăsat, până nu a scăpat de două ministrese; Rovana. Plumb şi Sevil Shhaideh (care era şi vicepremier) pe motiv că sunt penale ( cum se explică faptul că a uitat că şi Gică Popescu e penal?). De asemenea, a intrat în conflict cu G. Firea, iar acum i s-a pus pată pe Carmen Dan. De Doina Pană a scăpat uşor, pentru că şi-a dat demisia pe motiv de boală ( de n-o fi plecat dânsă, pentru că nu mai suporta mârlăniile şi limbajul Premierului). Au mai rămas trei doamne în fruntea ministerelor ( dintre care Gabriela Gavrilescu este şi vicepremier) şi probabil va încerca să scape şi de ele, dacă va mai rămâne Premier sau dacă i se va permite să restructureze Guvernul.
Al doilea mare misogin este sindicalistul Dumitru Coarnă, care nu concepe ca Ministrul Afacerilor Interne să fie o femeie. Carmen Dan este o nepricepută, după cum nici Olguţa Vasilescu nu pricepe şi nu înţelege nimic, în viziunea sindicalistului. Deunăzi se ,,răţoia" la Sandra Stoicescu, reproşându-i că nu pricepe, nu înţelege ceea ce susţinea el!
Al treilea misogin este însuşi Preşedintele ţării: Klaus Werneer Iohannis. Nu a acceptat-o pe Sevil Shhaideh ca  Premier, pentru că este femeie, acesta este adevăratul motiv. Nu putea el să negocieze cu o femeie! Ar fi fost sub demnitatea sa!. 
Lista o puteţi continua şi dumneavoastră!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: