Yuval Noah Harari n. 24 februarie 1976,la Kiryat Ata, Israel |
,, Acum 70.000 de ani, Homo sapiens era încă un animal neînsemnat care își vedea de treburile lui într-un colț al Africii. În următoarele milenii, s-a transformat în stăpânul întregii planete și teroarea ecosistemului. Astăzi e pe punctul de a deveni zeu, gata să dobândească nu numai tinerețea veșnică, ci și capacitățile divine de a crea și a distruge."
( Yuval Noah Harari ,Animalul care a devenit zeu, în
,,Sapiens. Scurtă istorie a omenirii")
Yuval Noah Harari este un istoric evreu, profesor medievalist la Departamentul de Istorie a Universității Ebraice din Ierusalim. Doctoratul l-a susținut la Oxford, teza intitulându-se ,,Compararea memoriilor unor luptători din secolele al XV-lea și al XVI-lea cu cele ale unor militari din secolul al XX-lea".
Istoricul este homosexual ( s-a căsătorit la Toronto cu Itzik Yahav, producător de spectacole de teatru), este vegetarian și practicant al meditației Vipassana.
,, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii" a fost publicată pentru prima dată în limba ebraică, în Israel, în anul 2011, tradusă apoi în peste 30 de limbi. Traducerea în limba română din limba engleză a fost realizată de Adrian Șerban și publicată de Editura Polirom, în anul 2017.
Acestă carte nu este o istorie cronologică a omenirii, ci o prezentare a istoriei lui Sapiens, pe care a organizat-o în patru părți:
Revoluția cognitivă, când Sapiens a evoluat în imaginație, devenind creativ;
Revoluția agricolă, când Sapiens a dezvoltat agricultura, devenind producător;
Unificarea omenirii, când Sapiens a început consolidarea treptată a organizațiilor politice către un imperiu global, devenind, la început cuceritor și apoi, din vânător a devenit politician;
Revoluția științifică, când Sapiens a devenit om de știință, dezvoltând științele obiective.
Istoricul nu a scris această carte pentru specialiști, ci pentru publicul larg. Este prezentarea unor principii, idei, a unor puncte de vedere, cu care putem fi sau nu de acord, dar care ne obligă la reflecție, de aceea, merită citită.
Într-un articol din anul 2017, Harari a susținut că, prin continuarea progresului tehnologic și a progresului în domeniul inteligenței artificiale, "până în anul 2050 ar putea apărea o nouă clasă de oameni - clasa inutilă", șomerii, care reprezintă rezultatul lipsei locurilor de muncă,
Lectură plăcută !
Pe curând,
Earnest
Un comentariu:
Foarte interesant, tot ce scrii. Dar ce putin sunt cei care inteleg...
Trimiteți un comentariu