luni, 19 februarie 2018

ÎNCĂLȚĂMINTE TRADIȚIONALĂ

Gheată, cca 3500 î.e.n., Armenia
 Încălțări dacice,
reprezentate   pe o statuie, Muzeul Capitolini.
  În anul 2010, a fost descoperită în  Peștera Areni-1, din provincia Vayotz Dzor de la granița Armeniei cu Turcia și Iranul, o gheată-opincă, considerată de arheologi cea mai veche,aparținând epocii neolitice, de acum 5500 de ani.  Gheata ( nr. 37), de culoare cafenie, este realizată  dintr-o singură bucată piele tăbăcită, de vită, având șireturi tot din piele.  Gheata-opincă era umplută cu iarbă uscată, iar cercetătorii nu sunt siguri dacă acest lucru a fost făcut pentru a ține de cald piciorului sau pentru a păstra forma optimă a încălțămintei și a absorbi umezeala atunci când nu era purtată.
  Arheologii români au  descoperit urme de pantofi din piele purtați de geto-daci, datate acum 2500 de ani, asemănători cu cei reprezentați pe Columna lui Traian sau pe diferite statui de la Roma, care-i reprezintă pe daci. 
Opinca este încălțămintea tradițională românească, confecționată din piele. Opanak, la plural opanaci, este încălțămintea tradițională a popoarelor slave din Balcani, asemănătoare cu opinca românească, diferența constă că aceasta este lipsită de șireturi. Mai asemănătoare cu opinca românească este abarka, încălțămintea tradițională din Pirinei, numai că șireturile sunt din lână. Acestea au fost înlocuite de espadrille și sandale de cauciuc pentru activități agricole, dar rămân folosite pentru dans.
Geta
 Lapti sunt confecționați din fibră din coajă de copaci, cum ar fi teiul sau mesteacănul, și sunt pantofii tradiționali ale neamurilor baltice, finilor și slavilor estici. Astăzi, aceștia sunt comercializați ca suveniruri și uneori purtați de cântăreții de muzică populară sau de trupele de dans, ca parte a costumului lor. Sunt ușor de confecționat dar nu sunt durabili.
Geta , în diferite stiluri, specifice Japoniei, sunt un  fel de sandale cu o bază de lemn înălțată, ținută pe picior, cu o curea de țesătură pentru a ține piciorul bine deasupra solului. Geta sunt făcute dintr-o bucată de lemn masiv care formează talpa și două blocuri de lemn dedesubt. Aceste blocuri pot avea o placă metalică pe secțiunea care atinge solul pentru a prelungi durata de viață a sandalei. Un tricou în formă de V de pânză formează partea superioară a sandalei.
Galesh  ( giveh sau givah) sunt pantofii tradiționali ai persanilor ( iranienilor), țesuți manual din fir de lână sau de bumbac, cu modele și culori tradiționale. Talpa era confecționată din piele de taur sălbatic, astăzi este din cauciuc sau din piele ( la cei din clasele sociale superioare).
Mocasinii aparțin triburilor de amerindieni din America de Nord, confecționați, în totalitate ( talpă și fețe), din piele moale.Talpa este moale și flexibilă, iar fețele sunt adesea decorate cu broderie sau șireturi.
Hallam, Casa în formă de cizmă
   Am ales doar câteva exemple de încălțăminte tradițională, amintindu-mi de rolul important pe care-l jucau acestea în poveștile ,,Cenușăreasa, ,,Vrăjitorul din Oz, cizmele Motanului Încălțat, ciuboțelele roșii ale gânsacului sau pantofii fermecați, care, ca și tichiile, îi făceau nevăzuți pe spiriduși. Unele popoare, în Antichitate, puneau în morminte vase în formă de cizmă, ca obiecte psihopompe, care-l purtau pe defunct în Lumea de Dincolo.
 În  anul 1948, Mahlon Haines, un vânzător de pantofi din Hallam, Pennsylavania, a construit o casă în forma de cizmă ca o formă de publicitate. Casa de pantofi a fost inchiriată tinerilor căsătoriți si persoanelor în vârstă, până la moartea lui Haines, în anul 1962. De atunci, a fost folosită ca salon de gelaterie, mic dejun și muzeu. Însă, și astăzi este o atracție populară pe marginea drumului.
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: