luni, 28 mai 2018

DESPRE SUPERSTIȚII (XI). FLORILE (I)

Flori de câmp
     Florile de câmp au părut întotdeauna misterioase și magice, fiind folosite ca talismane și amulete. Ele erau asociate cu spiridușii, zânele și vrăjitoria. Unele erau folosite pentru a ține răul deoparte, altele erau considerate afrodisiatice, cum ar fi păduceii, primulele, trandafirii, violetele, salviile sau erau folosite ca talismane în dragoste ca orhideele, gălbenelele, tranfafirii. Despre florile galbene se crede că aduc noroc în casă, iar cele purpurii aduc oportunități financiare. Grecii credeau că bujorii protejau oamenii de furtuni și intemperii, iar actorii și actrițele credeau că florile vii pe scenă poartă ghinion.
    Se spune că poartă ghinion să oferi flori albe bolnavilor aflați în spital, pentru că acestea sunt simbolul morții ( această superstiție se găsește în obiceiul romanilor, care puneau flori albe,pe morminte). De aceea, este bine să duci flori roșii, pentru că roșul simbolizează viața sau portocalii, pentru că simbolizează vitalitatea.
   Scoaterea florilor din cameră în timpul nopții este un obicei care își are originea tot într-o superstiție, nu în explicația științifică, că acestea inspiră oxigenul din cameră. Se credea că spiritele zânelor se ascund în flori și atacă pe cei din cameră, odată cu lăsarea întunericului.
   Se spune că este important ca bărbații să nu distrugă crinii, pentru că aceștia simbolizează virginitatea și prin distrugerea lor, ei pun în pericol reputația și puritatea femeilor din familia lor.
    În Evul Mediu, Codul Cavalerilor a acordat o atenție deosebită semnificației și simbolismului florilor, folosind limbajul florilor pentru a transmite sentimente sau intenții. De exemplu: trandafirul alb:dragostea castă sau inocentă; trandafirul roșu:dragostea pasională; trandafirul galben:gelozia; laleaua roșie: dragostea constantă; violetele albastre: credința; nu-mă-uita: iubirea adevărată; panseluța: mă gândesc numai la tine; ghiocelul: speranța; gălbenelele: disperarea; lavanda: neîncrederea și lista continuă. Cavalerii din ziua de astăzi, cei care mai sunt, ar trebui să fie atenți când oferă flori prietenelor, iubitelor sau soțiilor, pentru că s-ar putea ca acestea să cunoască limbajul florilor și să înțeleagă greșit gestul lor.
   Pe curând,
   Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

foarte interesa,t, mi-a placut !