Ion cel mai bătrân homo sapiens din Europa |
Se spune că românii sunt printre cei mai inteligenți oameni din lume, deși Testele Pissa aplicate elevilor ne-au plasat pe locul 45 din 65, între statele lumii. O fi adevărat sau nu o fi, dar văd că străinii vin în România și ,,racolează" forță de muncă cu înaltă calificare, școlită în universitățile românești, care nu se clasifică printre cele mai bune din lume. Probabil ei au alte standarde de evaluare decât ale noastre. Cert este că IQ-ul românilor este mare.
Pictură rupestră, 23.000-35.000 î.e.n, Peștera Coliboaia |
Descoperirile arheologice arată că cei mai bătrâni homo sapiens din Europa au fost descoperiți pe teritoriul României. Primul este Ion descoperit în Peștera cu Oase de pe Valea Minișului, din apropierea orașului Anina. Fosilele sale au fost datate acum 35.000-36.000 de ani, iar specialiștii angajați de BBC l-au reconstituit. Mai tineri cu 14.000 de ani sunt femeia Maria și copilul Vasile. Urmele de pași ai unor astfel de oameni inteligenți au fost lăsate în peştera Ciur-Izbuc din Munţii Apuseni , care sunt considerate cele mai vechi de acest fel din Europa şi poate chiar din lume. Aceste urme au fost datate cu carbon radioactiv, cu o vechime de 36.5000 de ani, conform declarațiilor antropologului David Webb, de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania. Exploratorii şi turiştii au distrus o mare parte din cele 400 de urme identificate. În prezent, mai există doar 51de urme, care indică prezenţa a 6 sau 7 oameni, printre care şi un copil Aceștia au intrat în peşteră, după ce o inundaţie a depus pe podeaua ei un nisip mâlos, în care paşii au fost păstraţi.
Mască, mil VI î.e.n Cultura neolitică Turdaș |
Vasul de la Cristian Sibiu, mileniul VI î.e.n. Cea mai veche vopsea din lume |
Acești Ioni au realizat cele mai vechi picturi rupestre din Centrul și Estul Europei, ca cele din Peștera Coliboaia din județul Bihor, descoperite în anul 2010 datate acum 23.000- 35.000 de ani, reprezentând animale. precum bizoni, feline , un cal, capete de urși, rinoceri. Tot ei au ridicat cea mai veche așezare sedentară din Europa,datată în mileniul X î.e.n., la Schela Cladovei, cele mai vechi orașe din lume, după cum ne arată descoperirile., aparținând culturii neolitice Criș, de la Parța, cu clădiri cu un etaj, un sanctuar , statui monumentale, datate în mileniul VI î.e.n. sau cele aparținând culturii Turdaș din aceeași perioadă. În aceste orașe, se practicau meșteșugurile, aici descoperindu-se cele mai vechi piese din lume , aparținând războaielor de țesut sau fragmente de cupru ceea ce dovedește că se practica metalurgia. De fapt, se știe că pe teritoriul țării noastre au fost și mai există cele mai mari depozite de cupru, fapt ce a făcut ca epoca bronzului să întârzie în acest spațiu, strămoșii noștri practicând metalurgia fierului mult mai târziu. Aceleași culturi îi aparține cea mai veche mască din lume, cea mai veche vopsea din lume, după cum arată vasul de la Cristian (pe acest vas, apare, pentru prima dată simbolul Coloanei Infinitului, unul din motive având chiar un chip uman) și ceva mult mai prețios: scrierea. În anul 1961, au fost descoperite la Tărtăria, tăblițele de lut cu cea mai veche scriere din lume ( cu 2.000 de ani mai veche decât scrierea sumeriană), numită de Marija Gimbutas ,, scrierea danubiană". Aceste tăblițe nu sunt singurele din România: au mai fost descoperite, în anul 2012, alte tăblițe de lut cu aceeași scriere, la Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași.
Cultura Cucuteni, mileniul V î.e.n. Soborul Zeițelor de la Poduri, Bacău |
Cultura Hamangia, mileniul IV îen. Gânditorul și Femeia șezând |
Ce a mai creat homo sapiens al neoliticului, din acest spațiu? Cea mai frumoasă ceramică a epocii pietrei din lume, aparținând misterioasei culturi Cucuteni (5.200 până în 3.200 î. e. n.) și pe cei mai vechi gânditori ai lumii, cel mai renumit fiind cel aparținând culturii Hamangia. Cercetătorul V.Droj a găsit în proporțiile statuetei ,, Gânditorul", pe cele ale Piramidei lui Keops, iar în perimetrul gâtului, valoarea și unitatea de măsură de excepție:numărul de aur 1,6180339.
Omul nostru inteligent al Epocii Neolitice , explotator și prelucrător al cuprului a intrat în Epoca Bronzului, lăsându-ne cele mai mari depozite de bronz din Europa dar și cea mai mare fortificație. Este vorba de fortificația de la Cornești, județul Timiș, Aceasta a fost ridicată aproximativ în jurul anului 1.500 î.e.n.. și a încetat să fie folosită în jurul anului1.000 î.e.n., întinzându-se pe o suprafață de 1.800 ha, având 4 ziduri concentrice, din lemn și pământ. Poarta de intrare era prevăzută cu turnuri de apărare de 4 m. înălțime, o noutate în epoca în care de obicei se construiau doar metereze. Accesul în cetate se făcea pe un culoar îngust, încăpând pe el doar doi oameni. Fortificația este contemporană cu cetatea Troia și aparține culturii Cruceni-Belegiș.
De ce m-am gândit să vă prezint câteva descoperiri din spațiul nostru , aparținând celui mai bătrân homo sapiens al Europei?. Pentru că manualele de istorie nu le prezintă și e mare păcat ca să le cunoască doar specialiștii!
Pe curând,
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu