Valeria Tofan, Centenarul Unirii |
Constantina Voicu, Mărul năzdrăvan |
Mile Davidovic, Iarna |
Emilian Cristian Tancău, Jocurile copilăriei |
Pe 28 iunie, Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Naționale Bihor, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Centrul Național de Informare și Promovare a Turismului Bihor au organizat, la Muzeul Țării Crișurilor, Salonul Internațional de Artă Naivă, în cadrul activităților culturale dedicate Centenarului Marii Uniri. Au fost expuse 93 de lucrări ai 47 de pictori în Artă Naivă, din următoarele state: Israel, Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Spania, Franța, Germania, Finlanda, Lituania, Polonia și România. Amfitrionul acestui salon a fost pictorul naiv Mihai Dascălu ( de profesie inginer , specialist în geodezie, laureat de două ori în SUA la Concursul American Art Award). Cuvântul de deschidere a vernisajului l-a avut directorul muzeului, profesorul universitar doctor Aurel Seriogea Chiriac, iar prezentarea a aparținut criticului de artă, Ion Parhon.
Ion Măric, Petrecere la Luncani |
Din județul Bacău, au fost invitați să participe 4 pictori: Constantina Voicu, Ion Măric, Dorina Blănaru, Emilian Cristian Tancău.
Publicul bihorean a apreciat picturile expuse și au fost purtate discuții cu pictorii prezenți. O prezență deosebită a fost aceea a pictorului sârb, Mile Davidovici, de profesie economist,care are în palmares peste 400 de expoziții personale în 50 de țări de pe cele 5 continente, numeroase premii internaționale și care este membru de seamă al Asociației de Artă Naivă, cu reședința la Paris.
Au fost purtate conversații în limbile: română, engleză, franceză, despre importanța artei în viața cotidiană, despre patrimoniul cultural al fiecărei țări, despre legăturile culturale și politice între România, Grecia, Israel, despre prietenie, pace, despre importanța istoriei în viața fiecărui popor.
Au fost schimbate adrese de e-mail, facebook, au fost încheiate prietenii spirituale.Pe curând,
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu