miercuri, 30 octombrie 2019

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LVII). BOGDAN TEODORESCU, CINCI MILENII DE MANIPULARE

Bogdan Teodorescu
n.1963, București
   "Bogdan Teodorescu ilustrează cu prisosință calitățile cu care Soarta, într-un moment de mare generozitate, l-a înzestrat. Nu voi încerca să le ierarhizez, dar nu pot să nu remarc că, dincolo de alte titluri cu care s-a făcut cunoscut, este și autorul unei cărți de excepție - „Cinci milenii de manipulare” (Augustin Buzura)

      Suntem în plină campanie electorală și de aceea vă recomand cartea lui Bogdan Teorescu, pe care am citit-o pe neresuflate acum vreo zece ani. Cartea a fost publicată în anul 2008, de Editura Tritonic ( nu știu dacă a mai fost reeditată și dacă se mai găsește prin librării sau on line). Probabil, mulți dintre cititorii acestui blog au citit-o, dar eu o recomandat, în special, tinerilor  care, mai mult ca sigur,  nu știu despre această carte și nici nu percep cât de manipulați pot fi.
    Bogdan Teodorescu a studiat, pentru a scrie această carte, o vastă bibliografie. Multe dintre studiile citate de dânsul le-am parcurs și eu, urmărind alte aspecte, nu cele legat de manipulare: aceasta îmi arată cât de multe idei ne transmit autorii, pe care le poți surprinde într-un studiu. Depinde de ce cauți în acel studiu.
    Cartea are trei capitole ( Lumea veche. Inventarea imaginii liderului, Răspândirea credinței, Media. Realitatea artificială), un Preambul, Note și Bibliografie. E dureros să afli, chiar și pentru un matur de formație intelectuală, că de 5.000 de ani, omenirea a fost manipulată în credințe, acțiuni, atitudini, în așa fel încât să creadă că tot ce se întâmplă cu ea, că ideile pe care le acceptă, credințele pe care le îmbrățișează, legile pe care le respectă, liderul pe care-l venerează sunt consecințele propriei voințe, nu dorința celor care-i manipulează. Uneori manipularea maselor a fost pozitivă, determinând progresul. În același timp, ,,Mulțimea manipulată a generat cele mai cumplite momente ale existenței omenești, fiind practic autoarea oricărei monstruozități a istoriei."
    Bogdan Teodorescu consideră că Marele Manipulator este Propaganda, care a existat dintotdeauna, dar a fost organizată ca instituție, în anul 1622, când Papa Grigore al XV-lea , prin Bula  papală ,,Inscrutabile divinae", a înființat Congregatio de propaganda Fide. De atunci, propagandistul a devenit o meserie și de-a lungul secolelor, vedem, că pe lângă propagandistul catolic, au apărut propagandiștii laici, care au manipulat masele în toate domeniile. 
    Lectură plăcută!
    Pe curând,
    Earnest
  

Niciun comentariu: