marți, 5 aprilie 2022

ERA O VREME... A VENIT O VREME

 ,,Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.”
 ( Mihai Eminescu, Glossă)


1. Era o vreme când elevii învățau la școală despre crimele din lagărele naziste și a venit o vreme când acestea au fost uitate și elevii au învățat numai despre crimele din gulaguri. Noroc că israeliții au pus piciorul în prag și au zis: Gata! Terminați-o! Nu mai trebuie să se repete acele crime și asumați-vă Holocaustul.” 
2. Era o vreme când condamnam nazismul și comunismul, dar a venit o vreme când nu condamnăm neonazismul și neomarxismul, ci le acceptăm, pentru că sunt progresiste!
3. Era o vreme când ne mândream că cel ,,mai drept, bun etc... fiu al țării”, Nicolae Ceaușescu, era primit cu mari onoruri de către mai Marii Lumii, chiar plimbat de Regina Elisabeta în propria caleașcă, dar a venit o vreme când ne mândrim cu neînfricata Codruța, care s-a dus în Ucraina, în bătaia rachetelor ,,sovietice”.
4. Era o vreme când românii luptau pentru drepturile fraților lor din afara frontierelor, reușind cu aceștia să facă România Mare, dar a venit vremea când românilor nu le mai pasă de acei care se află în afara frontierelor, pe teritoriul altor state, fiind lipsiți de dreptul la identitate națională!
5. Era o vreme când fremătam la poeziile și cântecele patriotice, dar a venit vremea când închidem televizorul sau radioul, dacă din ,,greșeală” unele posturi le mai difuzează, neținând cont că patriotismul este antieuropean și antiglobalist.
6. Era o vreme când ne mândream că ,,Limba noastră-i o comoară/În adâncuri înfundată (....)  Limba noastră-i limbă sfânta/ Limba vechilor cazanii...”, dar a venit vremea când ne este rușine s-o vorbim, să cântăm în limba noastră și o ,,îmbogățim ” cu neologisme care au traducere în limba română ca: research, job, timer, eject, copyright, exit etc și bineînțeles, nelipsitul O.K.” ( Am văzut pe un post TV un puștiulică, care se mândrea că el vorbește  bine în limba engleză, că nu-i place limba română; părinții erau foarte mândri de performanța feciorașului, iar reporterul nu avea decât cuvinte de laudă.)
7. Era o vreme când la aniversări cântam ,,Mulți ani, trăiască!” sau ,,La mulți ani”, dar a venit o vreme când cântăm ,,Happy birthday.”
8. Era o vreme când îl citeam pe Eminescu și pe Blaga, pe Camil Petrescu și pe Mușatescu, dar a venit o vreme când îl citim pe Patapievici și pe gașca lui de scriitori  și zicem cu mare satisfacție: ,,ce le-o mai trag și ăștia răsuflaților noștri de oameni de cultură!”
9. A fost o vreme când românii mai știau cine sunt Decebal, Ștefan cel Mare, Horea, Cloșca, Crișan, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, dar a venit o vreme când românașii nu-i cunosc decât pe eroii postaci și mitingiști ca dulcica Angie sau vigilentul  așa-numit ,, Ceaușescu”, care nu iartă pe nimeni!
10. Era o vreme când ne țineam de tradiții și obiceiuri, dar a venit o vreme când ne este rușine să mai purtăm mărțișoare, când sărbătorim Halloween-ul, October Fest, uitând de Dragobete, Sânziene, Sâmbra Oilor și de alte obiceiuri strămoșești.
11. Era o vreme , când strămoșii noștri conducători ne-au lăsat niște devize naționale:  ,,Dreptate și Frăție”  ,,Toți în Unu” sau ,,Nihil Sine Deo”, dar a venit o vreme când  MUIE , a fost asumat, sub garanție prezidențială, la un congres, ca fiind cel mai demn cuvânt cu care ar trebui să înceapă orice deviză națională!
12. A fost o vreme când ne cenzuram părerile, pentru că turnătorii erau la toate colțurile, găsind totuși, o cale de transmitere, prin umor, creând familia Bulă, dar a venit vremea când familia Bulă nu mai este , turnătorii au fost înlocuiți cu cititorii și ascultătorii și ne cenzurăm în continuare, dacă vrem să nu ne trezim cu un dosar de corupție, rapid fabricat!
    Ce vremuri erau, ce vremuri au venit și ce vremuri vor mai veni, dar vorba poetului ,, Ce e val, ca valul trece.” Până atunci, să ne amintim de un cântec, pe versurile lui G. Țărnea:

https://www.youtube.com/watch?v=P09ygd-K5Ak

 Pe curând,
 Earnest



     

2 comentarii:

Diana spunea...

Iata ca noi inca mai suntem sa le vedem pe toate si sa nu ne credem ochilor !

Anonim spunea...

Din păcate, vremurile se schimbă spre negativ!