duminică, 18 septembrie 2022

COMENTARII LA ȘTIRI

 ,,Zvon: Ştire în neştire.” ( Tudor Mușatescu)

 Mare noroc mai avem și noi, cu știriștii TV sau cu producătorii emisiunilor de știri.
Datorită lor am aflat că Franța are capitala la ,,Peris”, iar România la ,,Biucarest.”De asemenea, am aflat că la ,,Știri de ultima oră” se spune ,,Breaking news” și că la ,,Știri false” se spune ,,Fake news”. Nu știu cum se face că la Budapesta se spune  ,,Friss hírek”, respectiv ,,Alhírek”.Ei nu or fi aflat? Sau ei țin la limba lor și nu folosesc englezisme, pentru cuvintele din vocabularul englez, care au corespondent în maghiară!
Adevărul este că avem de a face cu niște știriști foarte elevați. Știu bine limba engleză, mai puțin celelalte.
Multe grozăvii au mai auzit urechile mele, legat de Ucraina și Rusia, despre pregătirile funerare ale Reginei Elisabeta II.
Mă opresc la patru dintre acestea.
1. Un oarecare sociolog tânăr, entuziasmat de victoriile lui Zelenski împotriva lui Putin a spus următoarele: ,, Zelenski a reușit să înfrângă comunismul sovietic, ceea ce nu au reușit nici Carol cel Mare, nici Napoleon.” Moderatorul emisiunii și ceilalți invitați au aprobat tacit! Mă întreb și mă mir dacă toți din studiou nu știau când au trăit Carol cel Mare, Napoleon și  când a apărut ,, comunismul sovietic” ?!
2. ,,Sicriul Reginei a părăsit pentru prima oară Scoția.” No coment!
3. ,,Un cal a însoțit tot drumul sicriul Reginei”, după care se întreabă: ,,Oare pentru că Regina iubea mult caii?” Inocenților voi nu știți, că încă din perioada Epocii Bronzului și până în Antichitatea Târzie, bazileii, regii împărații, eroii se îngropau cu tot cu cal? În Evul Mediu, în creștinism, nemaifiind permise sacrificiile  în ritualurile funerare, calul-animal psihopomp- însoțea carul funerar al regilor, împăraților, cavalerilor. Monarhia engleză, tradiționalistă prin excelență, a păstrat acest obicei! Voi, care știți atât de bine limba engleză, nu v-ați putut informa?
4. Ni se transmitea în direct de la Londra despre lungile cozi ale persoanelor care doreau să aducă un ultim omagiu Reginei, spunându-ne că se așteaptă, până ca să ajungă în fața catafalcului, chiar 12 ore, iar concluzia a fost următoarea:,,Așteptarea este îndelungată, dar la urma urmei este plăcută!”
 Ce să facem? Nu are rost să ne agităm, pntru că se întâmplă și la case mai mari. 
Astfel, Premierul ,,Ciucă al nostru” confundă Comisia Europene cu Consiliul European, iar Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen ne spune  gogomănii, luându-ne de proști. Cea mai tare a fost aceea legat de Rusia, privind lipsa  pieselor de schimb pentru avioane și mașini de război, informându-ne de la pupitrul Parlamentului U.E că  rușii au ajuns să folosească pe acelea din industria casnică! Și a fost aplaudată! De asemenea, a fost aplaudată când ne-a spus că peste 90% din produsele finite din Europa sunt realizate în China și de aceea, trebuie Europa să întrerupă  relațiile comerciale cu China! Și cine le va produce?  La fel, ne trasează sarcina că nici o țară din U.E. nu mai trebuie să importe gaz de la Rusia. Se va importa gaz lichefiat din S.U.A. Cât și cum va fi transportat, ca să ajungă la țările care sunt în criză? Oceanul Atlantic este prea mic pentru numărul de vase care vor trebui să transporte gazul lichefiat, iar porturile nu vor face față descărcării.
Să nu uităm nici de recomandarea  ( nu știu cine a făcut-o) a dușului în doi ( probabil este noua politică de încurajare a creșterii demografice, având în vedere faptul că ne putem hrăni și cu gândaci, dacă nu ne ajung produsele tradiționale). Cei care nu au parteneri de duș, ce fac, se spală pe jumătate sau apelează la vecini?
Deocamdată, mă opresc aici cu comentariile la știri. Este suficient! Nu are rost să ne mai minunăm, căci, oricum, Grădina Domnului este mare!
Pe curând,
Earnest


Un comentariu:

Anonim spunea...

Din ce in ce ,numarul nestiitorilor ,, stiitori~ creste tot mai mult. Este vremea lor!