marți, 11 iulie 2023

LOCURI SACRE (X) MĂNĂSTIREA DIMITRIE CANTEMIR

Dimitrie Cantemir (1673-1723)
   Anul acesta este declarat ,,Anul Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”.Pe aceste două mari personalități, îi sărbătorim, dar și-i comemorăm.
  Dimtrie Cantemir s-a născut de Sfântul Dumitru, în anul 1673, la Silișteni, județul Vaslui, unde a fost născut și tatăl său, Domnul Constantin Cantemir ( numai fratele său, Domnul Antioh Cantemir a fost născut la Bârlad). Județul Vaslui a dat țării patru domni (Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad), toți domni patrioți, făuritori de țară. În județul Vaslui, s-au născut numeroși oameni de seamă ai țării noastre, care și-au adus contribuția la  dezvoltarea culturală, dar și la viața politică, din vremurile în care au trăit. Nu mă pot abține ca să nu-i amintesc măcar pe Spătarul Milescu, Theodor Rosetti, Manolche Costache Epureanu, Vasile Sturdza, Alexandru Philippide, Alexandru Vlahuță, Victor Ion Popa, Nicolae Tonița, Elena Farago, Nicolae Malaxa, Constantin Tănase, Dimitrie Bagdasar, Ștefan Procopiu. Acest fapt m-a determinat, acum câțiva ani, să-mi iau copiii și să colindăm județul Vaslui, ca să le arăt că vasluienii nu sunt proștii țării, așa cum încearcă mass- media să-i prezinte.
Mănăstirea ,,Dimitrie Cantemir”

Biserica Veche
    Așadar, în luna august am pornit-o spre Vaslui și în câteva zile, am reușit să vizităm cam tot ce mi-am propus. Am vrut să stau cinci zile pe meleagurile județului, dar am apucat un august tropical și după trei zile a trebuit să ne întoarcem, acasă Printre obiectivele pe care am dorit să le vizităm a fost și comuna Dimitrie Cantemir, unde voiam să vedem celebrul Ștejar Tolontan, Muzeul Satului și Mănăstirea . Am reușit să ne fotografiem la celebrul ștejar ,care are vârsta de 400 de ani, o înălțime de 30 m. și un diametru al coroanei de peste 35 m. Muzeul era închis, iar la Mănăstire se făceau câteva reparații la Biserica Veche, ctitoria lui Dimitrie Cantemir și era în construcție Biserica Nouă. |Așa că am văzut Muzeul Mănăstirii și Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, care era agățată de ramurile unui copac, din mijlocul curții. Am stat de vorbă cu preotul mănăstirii , care ne-a povestit despre minunile pe care le-a făcut icoana, vindecătoare de boli. Icoana a fost adusă de la Muntele Athos, probabil în secolul al XVII-lea și este pictată pe lemn de chiparos.
Icoana Maicii Domnului
    În ceea ce privește Biserica Veche cu hramul ,, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” a fost ctitorită, în anul 1692 de Dimitrie Cantemir la Silișteni și a fost strămutată pe locul altei biserici de lemn  ( Schitul Grumezoaia) ridicată de  Stan Posatnicu, oștean de a lui Ștefan cel Mare. În Biserica Veche se păstrează piciorul de ștejar la Sfânta Masă din Altar din prima biserică, catapeteasma pictată pe piele, icoane vechi, moaștele a numeroși sfinți (Sfantul Gheorghe, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Ecatanna, Părinții uciși în Sinai, Sfanții Prunci uciși de Irod, Sfântul Mucenic din Hozeva, Cuviosul Arsenie, sfinti de la Lavra Pecerska Kiev),și acolo este locul icoanei, care era agățată în copac.  Planul bisericii este de navă și este îmbrăcată cu șindrilă în solzi de pește. Am aflat că se picta de echipa pictorului rădăuțean  Constantin Buraciuc, care pictau și Biserica Nouă ( acesta, alături de alți pictori, a pictat și Biserica  ,,Izvorul Tămăduirii” de la Mănăstirea Sihăstria Putnei).
Ștejarul Tolontan
    Biserica Nouă cu hramul  ,,Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir” afost ridicată între anii 1997 și 2001,are formă de cruce, cu un naos prelungit. Absidele laterale sunt poligonale, iar absida altarului este semicirculară. Bineînțeles, că nici în Biserica Nouă nu am putut intra, dar am văzut în muzeu  icoanele pictate pe lemn, pe pânză și pe piele ( din secolele XV-XVII), broderii cu fir de aur, pe care se află brodată și stema Moldovei, veșminte vechi. Multe dintre aceste obiecte, ni s-a spus că au aparținut Cantemireștilor, pe care Dimitrie Cantemir le-a dat mănăstirii, când s-a refugiat  în Rusia.
   Chiar dacă nu am putut vedea interioarele celor două biserici, nu ne-a părut rău că am venit la mănăstire, pentru că  am străbătut un  drum frumos, traversând Dealul Fălciului și Depresiunea Elan-Sărata, acoperite cu pășuni și viță-de-vie.  Ceea ce am remarcat în acest județ, sunt indicatoarele și panourile de la intersecții de drumuri, care prezintă monumentele pe care le poți vizita, pe drumul respectiv, ceea ce nu am văzut nicăieri în țară și nici în afara țării.
    Așadar,  este vremea vacanțelor și  poate vă faceți timp și pentru o plimbare pe la Grumezoaia, pentru a vă  încânta privirea și bucura sufletul, pentru că întotdeauna, un loc sacru, vă vindeă durerile sufletești și vă aduc lineștea de care avem cu toții  nevoie, în aceste vremuri vitrege, pe care le trăim.

Pe curând,
Earnest

4 comentarii:

Clara spunea...

Să știi, Earnet, că Icoana Sfintei Maria Făcătoare de Minuni se scoate pe vreme de secetă și întotdeauna și-a arătat puterea, atunci, când oamenii s-au rugat cu credință.

Diana spunea...

Sa stii ca o vom vizita. Multumesc

Timofti Afrodita spunea...

Mulțumim!

Anonim spunea...

Polixenia:Toate informațiile prezentate sunt de un real folos,locuri pline de istorie.