duminică, 23 iulie 2023

PLIMBĂRI PRIN JUDEȚ (VI).DRUMUL DE LA BACĂU LA ONEȘTI (IV). RUTA 2 (III)

                             ,, Călătorind te lasă fără cuvinte, apoi te transformă într-un povestitor.” 
                                                                                                           Ibn Battuta (1304-1369)

       Cred că ar trebui să dăm crezare zicerilor lui Battuta, cel mai mare călător, din toate timpurilor, care ne-a lăsat o carte de călătorii ,,Ribala lui Ibn Battuta”, în care ne povestește despre călătoriile sale în întreaga lume islamică, pe trei continente, dându-ne multe informații ale lumii a celor vremuri. Așadar, călătoriți pentru a vă relaxa, bucura și pentru a povesti celorlalți despre ceea ce ați văzut.
    Am ajuns la ultima rută din Bacău spre Onești, și anume, aceea prin Sascut, care este cea mai lungă , în jur de 90 km. Nu o să poposesc în Sascut, pentru, vă voi povesti despre această comună altădată, dar vă propun să vă abateți din traseul propus, la Valea Seacă. 
  Astfel, pe la km.39 de la Bacău pe E85, pe partea dreaptă, intrați  pe DJ119D spre comuna Valea Seacă situată pe un platou al Subcarpaților Orientali, pe o prelungire a Dealului Pietricica și a Piemontului Orbenilor. Este, din punct de vedere geografic, o așezare frumoasă cu păduri de stejari ,mesteceni și de salcâmi ( aceasta, în special, la Cucova). Comuna este formată din două sate: Vala Seacă (numită de la Râul Seaca) și Cucova ( denumirea, conform legendei, ar veni de la unul dintre fiii Vrâncioaiei,Cucu; pe care Ștefan cel Mare l-ar fi împroprietărit în acel loc) De asemenea, în comună mai sunt două cătune, Mândrușca ( denumire dată de alt fiu al Vrâncioaiei, Mândru) și Pălămida locuit, în mare parte, de rromi.
Cucova
 Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului
  Ce puteți vedea aici, în afară de păduri ( nu ratați o vizită pe vremea salcâmilor în floare; mulți localnici sunt apicultori), de a cumpăra miere de albine din flori de salcâm? Bineînțeles, veți vedea câteva case tradiționale,  niște biserici frumoase, unde vă puteți reculege și ruga. Vă recomand să poposiți la Biserica ,,Sfântul Nicolae”din Valea Seacă, construită în anul 1785 ( pe temelie de piatră și zidită cu cărămidă arsă) pe locul unei biserici de lemn și care nu a suferit nicio modificare de-a lungul anilor, privind arhitectura. În biserică, se păstrează catapeteasma, executată, în anul 1858, din lemn de tei pictată în stil bizantin ( nu se cunoaște numele pictorului), la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Cucova ( aceasta a fost ridicată înre anii 1999 și 2011 și a fost pictată de cunoscutul pictor de biserici, Constantin Zafiu) și la Mănăstirea pe stil vechi ,, Sfânta Treime” tot din Cucova. V-am recomandat două biserici construite în epoci diferite , secolul 18 și secolul 21, tocmai pentru a vă arăta cât de importantă este credința, care nu moare niciodată. Îndulciți de miere, încărcați cu  credință și încântați de frumusețea peisajului, ieșiți pe E 85, și vedeți, tot pe partea dreapta, Dealul Țitelca din cătunul Mândrușca, unde, cândva, în Epoca Neolitică, erau trei așezări Precucuteni și Cucuteni, iar în Epoca Bronzului, exista o puternică așezare fortificată, aparținând Culturii Monteoru.
  Ajungeți la Sacut și o luați pe DN 11A. De aici, până la Onești veți trece prin trei comune: Urechești, Coțofănești, Ștefan cel Mare ( pe aceasta din urmă am s-o vă prezint, când voi scrie despre împrejurimile Municipiului Onești.
Urechești
Pavaje din piatră naturală de munte
    Comuna Urechești, unde s-a născut regretatul istoric medievalits, Ioan Todirașcu, este situată pe Valea Trotușului, având în componență cinci sate: Urechești, Lunca Dochiei, Cornățel, Satu Nou, Slobozia. Prima atestare documentară datează din anul 1472. Urechești este modelul de comună, care s-a modernizt și dezvoltat, după anul 1989, când majoritatea comunelor au decăzut demografic și economic. La Urechești, puteți comanda: căzi de baie pe bază de acril, cu robot industrial, după ultima tehnologie. mobilier (vândut și în lanțurile de magazine din țară), conducte de gaz metan, pavele și confecții. Prin anul 2000, se înregistrase și marca de telemea Urechești, care a fost falimentată de sistemul  birocrațic, dar firma de prelucrare a laptelui există, pentru că în comună sunt multe mici ferme de bovine și ovine, terenul comunei este favorabil creșterii animalelor, având islazuri întinse. Menționez că toate cele cinci sate ale comunei au biserici vechi și noi, ridicate pe locul bisericilor de lemn, care s-au deteriorat de-a lungul anilor. V-am recomandat această comună, pentru a vedea case mari, frumoase, firme productive. Pentru peisaje deosebite, vă veți opri în următoarea comună.
  Comuna Coțofănești este situată de a lungul Luncii Trotușului. De asemenea, se află în apropire
Coțofenești
Biserica ,,Sfântul Gheorghe”
 și  Lunca Parâului Bâlca Suprafața comunei este acoperită cu 60% păduri de  mesteacăn, brad, arin negru, arțar, jugastru, și de arbuști: ienupăr, alun, soc, mur. În cele două lunci puteți culege fel și fel de plante medicinale. Menționez că pădurile comunei nu sunt exploatate industrial, ci doar, pentru nevoile locale. De aceea, opriți-vă, pentru  o oră măcar, la amarginea pădurilor, pentru a lua ,,o gură  de ozon.” Lângă Biserica ,,Sfântul Gheorghe” s-a ridicat ”A
Podul de Piatră al lui Ștfan cel Mare
şezămâtul Social Filantropic cu Hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, unde puteți și dumneavoastră contribui cu cât vă lasă inima. Din Coțofănești, vă îndreptați spre comuna Ștefan cel Mare și ,cu mare grijă, priviți spre partea dreaptă, ca să nu pierdeși din vedere Podul de Piatră al lui Ștefan cel Mare.
  Podul de Piatră ridicat de Ștefan cel Mare peste pârâul Gârbovanul are lungimea de 14 m, lățimea de 8 m, înalțimea luata de la picior de 11 m, deschiderea bolții de 5, 80 m. Podul este construit  din piatră brută, cu mortar de var gras, obținut prin arderea pietrei de var adusă din pădurile din amonte, de apele pluviale care se deversau în pârâul Gârbovanul.
 De aici, mergeți spre Onești, iar locurile prin care veți trece, după cum am scris, mai sus, vi le voi prezenta în postarea Împrejurimile Oneștiului.
  Călătorie plăcută!
  Pe curând,
  Earnest


2 comentarii:

Diana spunea...

Mi-e foarte dor sa vin la Bacau

Anonim spunea...

Polixenia: Traseul este minunat, informațiile sunt de excepție.