duminică, 13 august 2023

EARNEST VĂ RECOMANDĂ UN MUZEU (VII). MUZEUL NAȚIONAL AL POLIȚIEI ROMÂNE DIN TÂRGOVIȘTE

 ,,Când li se iau amprentele, hoții invocă Legea Copyrightului și le cer polițiștilor drept de proprietate asupra tuturor mânăriilor lor.” (Victor Martin)


     
Casa Coconilor
  Orașul Târgoviște nu este doar un oraș al personalităților, ci și un oraș al muzeelor. Un muzeu unicat în țara noastră este cel al Poliției Române. În această lună, se împlinesc 20 de ani de când, împreună cu copiii mei, am văzutt acest muzeu, care s-a înființat în anul 2000, din inițiativa Asociației Internaționale a Polițiștilor. O delegație a membrilor acestei asociații, în anul 1998, a fost în vizită în Ungaria unde au văzut un astfel de muzeu. Impresionați de exponatele din muzeu, polițiștilor dâmbovițeni le-a venit ideea înființării unei astfel de instituție și în urbea lor.
      Muzeul se află într-o clădire monument, în Casa a Coconilor,
ridicată de domnul Constantin Brâncoveanu, pentruu fiii lui, în anul 1701. Din vechea clădire s-a păstrat doar beciul, actuala clădire  fiind refăcută în stil neoclasic, între anii 1867 și 1893. Beciul are, ca și clădirea, o formă pătrată și este împărțit în patru compartimente boltite cu calote sferice,
 pe pandantivi dispuse în jurul unui stâlp central din piatra, cu secțiunea circulară, pe care se descarcă patru arce dublouri. Lumina zilei pătrunde prin patru ferestre mici dispuse pe laturile de nord si est.
    Când am vizitat acest muzeu, am fost impresionată atât de clădire, cât și de exponate.  Căutând imagini din muzeu, am găsit un articol pe internet în care se spune că,  astăzi, clădirea arată deplorabil în exterior și că în interior sunt urme de infiltrații. Având în vedere că acesta este un muzeu unic, aflat în custodia Asociației Internaționale a Poliției, ar trebui să se găsească fonduri pentru renovare.
   Muzeul este organizat la etajul clădirii, având 6 încăperi și un hol lung, unde se organizează expoziții. La capătul holului se află statuia lui Alexandru Ioan Cuza, executată, în anul 1970, de  sculptorul Octav Iliescu. În muzeu, se află exponate, începând cu organizarea instituției  agiei în vremea lui Matei Basarab, a reorganizării ei prin Regulamentele Organice și apoi prin Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza  și alte legi, până în zilele noastre. Veți vedea uniforme, documente, arme, drapele ale agiei și ale poliției, medalii, obiecte primite de polițiștii români în vizitele făcute la poliții din  alte țări, o motocicletă, tipuri de buletine de identitate, bancnote false, obiecte cu care se spărg locuințele, obiecte unde se ascund drogurile ș.a.
    Așadar, având în vedere că luna august este pentru multe persoane luna concediilor, dacă treceți prin Târgoviște, nu ratați să vizitați și acest muzeu, unul dintre multele așezăminte de cultură și de istorie din vechea capitală a Tării Românești a Munteniei.
Pe curând,
Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Ar trebui sa-l vizitam