luni, 28 august 2023

MONUMENTE UITATE (XVII). MĂNĂSTIREA CĂMĂRĂȘEASCA

 ,, Biserica este inima lumii, chiar dacă lumea nu-și cunoaște inima.” 
    (Mitropolitul Libanului  George Khodr)

Pridvorul Bisericii  Mănăstirii Cămărășeasca, 1780
   Ați fost vreodată în județul Gorj? Este unul dintre cele mai frumoase locuri din țară, prin peisaje și monumente. Dacă îi întrebăm pe cei din jurul nostru ce știu despre Gorj, cu siguranță, majoritatea ne va răspunde:mineri, Brâncuși, Parâng, Peștera Muierii, Valea Jiului, Transalpina, Tismana, Lainici, Polovragi, iar iubitorii de folclor le vor numi pe  Maria Lătărețu și pe Niculina Stoican. Unii ne vor spune și sărăcie. Sărăcia gorjenilor este nouă, fiind  cauzată de vechea politică de dezvoltare a orașelor pe structuri monoindustriale. Odată cu închiderea unor mine și termocentrale, populația orașelor minere a rămas fără locuri de muncă. Nu a existat o strategie economică de realizarea unor investiții și de recalificare în alte domenii economice, înainte de a se lua hotărârea distrugerii industriei minere. Gorjenii ar trăi foarte bine, dacă ar fi fost organizat turismul, având în vedere că există multe monumente naturale și arhitectonice, care pot fi valorificate. S-ar fi putut dezvolta meșteșugurile tradiționale, pentru că gorjenii au tradiții în cioplirea pietrei și a lemnului, în țesături,cusături, broderii, ceramică. Nu cred că oeirii din Novaci plimbă doar oile pe pășuni, fără a le valorifica laptele, lâna, carnea. Târgu Jiu este unul dintre cele mai frumoase orașe din țară. Mă întreb: câți turiști pe an înregistrează județul Gorj?
Tabloul votiv al ctitorilor- fragment
Mihail Colțescu, soția Catrina
   Traversând județul Gorj ne încântă privirea nu numai peisajele, ci și  satele cu case frumoase și biserici, care te cheamă să intri în ele, pentru o clipă de reculegere. În  Gorj, se păstrează cele mai multe cule ( unele dintre ele sunt la Muzeul Arhitecturii Gorjene- până când nu se știe, pentru că moștenitorii  unei părți din teren, plecați, din ,,dragoste” de țară, în Franța și l-au revendicat, cerând mutarea clădirilor de pe terenul lor), iar  bisericile de lemn , cam 132, și cele din zid, majoritatea în stil brâncovenesc, sunt mărturie a credinței oltenilor gorjeni.
    M-am gândit să vă invit, când veți ajunge în județul Gorj, să vă opriți la Mănăstirea Cămărășeasca de lângă Târgu Cărbunești, pentru că aceasta a fost închinată de ctitorul ei, Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar mâine, 29 august, B.O.R.  prăzmuiește această sărbătoare cu care se încheie anul bisericesc. Biserica mănăstirii a fost ridicată în anul 1780, pe malul drept al râului Gilort, de către  familia  polcovnicului ( corespunzător gradului de colonel) Colțescu, urmașii fiind boierii Cămărășescu, de la care locașului sfânt i se va da numele de astăzi. Urmașii lor au îngrijit biserica, renovând-o ori de câte ori a fost nevoie și înzestrând-o cu odoare bisericești și cu cărți, care astăzi nu mai sunt. În perioada stalinistă, mănăstirea  a fost transformată în grajd (de ce să nu facă și românii ce au făcut austriecii cu unele dintre bisericile din Bucovina, căci ei erau marii civilizatori ai românilor sălbatici și analfabeți), iar apoi în sediul CAP.-ului. 
Biserica de lemn ,,Sfinții Voievozi”, 1797
  Biserica este din cărămidă , are o singură turlă, având planul în formă de navă, cu pronaos ( de unde pornea un tunel de refugiu pe sub Gilort), naos și altar. Catapeteasma este zidită și împodobită cu icoane. Coloanele din pridvor sunt minuțios sculptate în stil brâncovenesc, cu arcade în formă de semicerc. Biserica era înconjurată de ziduri groase de 1 m. din bolovani de râu, cu creneluri pentru arme, cu cămăruțe pentru provizii și o cameră cu vatră. Biserica a fost pictată în anul 1831 în frescă de zugravii din zonă, Matei și Ghorghe Zugravu, în negru și cărămiziu. 
În anul 2009, în curtea  mănăstirii a fost adusă  o biserică din lemn din satul Pojogeni, construită în anul 1797, care se afla în stare de degradare. Prin Proiectul ,,60 de biserici de lemn” a fost reabilitată și prin aducerea ei la Mănăstirea Cămărășeasca este asigurată îngrijirea acesteia de către măicuțe. Menționez că și această biserică mai păstrează pictura interioară, realizată direct pe lemn.  
   Nu uitați că avem o țară minunată și să ne educăm copiii și nepoții s-o prețuiască și să nu se lepede de credința noastră strămoșească.

!https://www.youtube.com/watch?v=E7ZK4aNmMm4
(Maria Lătărețu, ,,Hăulita de la Gorj”)

Pe curând,
Earnest





3 comentarii:

Sonia spunea...

Să dea Domnul! După cum văd pe la Știri, civilizații occidentali fac din bisericile lor, ceea ce făceau sovieticii, albanezii: le transformă în magazine, cluburi etc.

Diana spunea...

Nu am fost niciodata acolo.

Corina spunea...

Bine documentat, minunat articol, multumim! Nu am stiut aceste detalii legate de Gorj, un real indemn de a ne cunoaste tarisoara nostra draga...