marți, 8 august 2023

ȘTIAȚI CĂ...(XX). DESPRE PLANTE

                                  ,,Plantele sunt înzestrate cu suflet, dar nu și cu senzații.”                                                                                                         (Aristotel)



        Îmi amintesc, că pe la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, am văzut la Telenciclopedia un film documentar realizat de japonezi. Printre multe informații,  ni se demonstra că plantele au limbajul lor, ca și animalele. Se filmase  într-un parc, unde era o alee de lilieci. Un bărbat trecea pe alee,  s-a oprit în fața unui liliac, a rupt o creangă, iar liliacul a scos un zgomot. A doua zi, același individ a trecut pe lângă liliac, fără să mai rupă vreo creangă, dar liliacul a scos același zgomot, preluat și de ceilalți lilieci. De câte ori trecea persoana respectivă pe lângă el, acesta scotea un zgomot. Concluzia cercetătorilor era următoarea: primul zgomot al liliacului a fost de durere, iar celelalte zgomote au fost de recunoaștere, de înștiințare/alertă  către  ceilalți lilieci. Mi-am amintit, atunci, cum strămoșii noștri, când mergeau la pădure șă taie un copac, întâi ei își cereau iertare de la el copac, după care îl tăiau. De fapt, toți iubitorii de plante știu că dacă vorbesc cu ele când le îngrijesc, acestea cresc mai repede și că lor nu le plac zgomotele.
 Vă scriu, mai jos, câteva concluzii ale unor botaniștii, care au urmărit zeci de ani comportamentul plantelor.
1. Beckester: ,, Plantele văd poate mai bine fără ochi decât văd oamenii cu ochi”
2. ,,Peter Tomskins și Cristopher Bird: ,,Plantele ne pot citi, iar aura reprezentanților lumii vegetale interferă cu a omului.”
3.Raoul France a emis ipoteza că plantele se mișcă la fel ca animalele: rădăcinele plantelor se înfing în sol, explorându-l, iar mugurii și ramurile descriu cercuri precise. Ele ,, se  află într-un permanent proces de observație și înregistrare a unor evenimente de care oamenii nu au habar, fiind prizonieri ai viziunii lor asupra lumii, pe care o cunosc în mod subiectiv așa cum le-o relevă cele cinci simțuri ale lor”. Legat de această concluzie, un înțelept spunea că dacă oamenii ar înțelege glasul plantelor, care aud, văd și își transmit informații, multe rele plănuite în taină ar putea fi înlăturate. El spunea că păsările sunt cele mai bune vestitoare, iar copacii preiau informațiile pe care le transmit mai departe. Eu cred, că atunci când oamenii vor putea înțelege glasul copacilor, n-au să mai fie copaci, pentru că  planeta va fi pustiită de lăcomia unora dintre ei.
4.Tot Raoul France spune că plantele pot distinge sunete pe care urechea umană nu le percepe; pot sesiza unde luminoase invizibile pentru om ( Raze IR și UV), sunt sensibile la Raze X și la frecvența înaltă, folosită în  transmisiunile televizate; ele supervizează tot ce este în interiorul și exteriorul planetei. El trage concluzia îndrăzneață că este vorba de o entitate conștientă. El înaintează ideea că s-ar putea crea detectorul de minciuni cu ajutorul plantelor, pentru că ele ne recunosc, cunosc  starea noastră, chiar și intenția de a face bine sau rău, fiind dornice să comunice cu noi.

https://www.youtube.com/watch?v=8uHr99OwHSE

Pe curând,
Earnest

2 comentarii:

Diana spunea...

Eu am observat ca orhideele simt durerea

Anonim spunea...

Câte mistere ascunde Planeta! Nu știm mai nimic despre ceea ce ne înconjoară, dar cumpărăm pămâmt pe Lună, iar, aici,ne luptăm pentru teritorii care nu ne aparțin, ne băgăm nasul în tereburile interne ale altor state,în numele democrației , îi susținem pe cei lacomi și imorali, Se înțelege, că nu m-am referit la NOI, oameni cu ,,scaunla cap”, ci la acei, care ne manipulează și care cred că vor lua cu ei, când vor muri, întreaga Planetă și că vor putea face ordine și în Univers.