luni, 21 decembrie 2009

LOCURI SACRE(I). NICULITEL




Biserica Sfantul Atanasie, sec XIV





Exista in lume foarte multe locuri sacre. Sacralitatea lor este data fie de incarcarea energetica pozitiva pe care acel loc il are dat de Dumnezeu, fie de prezenta temporara a Divinitatii, a sfintilor pe acolo sau de sacralizarea pe care initiatii sau preotii au savarsit-o in diferite momente ale istoriei. Locurile sacre datorate incarcaturii energetice pozitive le simt doar initiatii si, in vechime, acestia le interziceau profanilor sa patrunda acolo, ca de exemplu in Tibet, in Muntii Bucegi, Tazlau sau Olga din Australia.
In spatiul getic, sunt multe locuri sacre, de toate tipurile, pe care, in majoritate, le-am vazut, dar in putine dintre ele am intrat in rezonanta cu energiile pozitive, pe care acestea le emana. Unul dintre astfel de locuri este Niculitel.
Bazilica martiricon, sec IV
Probabil stramosii nostri au simtit incarcatura energetica pozitiva a acestui loc, pentru ca inca din secolul 4 i.e.n. de pe vremea bazileului Mokson, pana in prezent, in acest spatiu au fost ridicate locuri de închinaciune. Unele dintre ele s-au pastrat in ruine sau integral, cum sunt: Altarul lui Jupiter Dolichenus din secolul 3, Bazilica martirica din secolul 4, Complexul monahal de pe Cetatuie din secolul 11 sau Biserica Sfantul Athanasie din secolul 14.
Bazilica martirica, astazi muzeu, a fost construita pentru a adaposti cripta celor 7 martiri inhumati acolo cat si altii care au fost arsi pe rug, in vremea marilor persecutii religioase de pe vremea lui Diocletian si Licinius. Ea a fost conceputa ca un edificiu impunator, avand L=36m. si l=14,70m., cu 3 nave si nartex la intrare, fiind unul dintre cele mai vechi monumente de acest gen. Cripta din interiorul bazilicii are o valoare istorica universala data de unicitatea ei in Europa, prin conceptia arhitectonica, cat si prin numarul mare de martiri inhumati in interiorul ei (4 dintre acestia sunt depusi la Manastirea Cocos, fiind celebrati la 4 iunie: Zotikos, Attalos, Kamasis, Philippos). Cripta are forma cubica si este in plan trapezoidal, fiind conceputa ca o constructie etajata, acoperita cu o cupola semisferica, sprijinita pe pandantivi, prin intersectarea a 4 cilindri oblici.
Biserica Sfantul Athanasie a fost conceputa ca o capela de curte feudala, incadrandu-se in bisericile bizantine din secolele 12-14, cu analogii apropiate in spatiul romanesc cu prima biserica de curte voievodala de la Curtea de Arges. Au fost pastrate forma initiala cat si fragmente de pictura originala. Aceasta biserica a fost acoperita de localnici, in perioada stapanirii otomane si dezgropata la inceputul secolui 19, cand turcii au scazut din vigilenta asupra religiie localnicilor crestini din Dobrogea. Se spune ca biserica nu a putut fi deschisa, decat la pronuntarea numelui Sfantului Athanasie. In aceasta biserica m-am simtit deosebit de bine, nu-mi venea sa mai plec. Probabil aura slujitorilor ei, care s-au martirizat in altar odata cu ingroparea bisericii, mi-a transmis acea stare de bine.
Va invit, dragii mei cititori onesti, sa va abateti, in drumul vostru spre Tulcea, la aceste 2 monumente sacre si va garantez ca nu o sa va para rau. De asemenea, mai puteti vizita la Niculitel, Muzeul Vinurilor si puteti degusta din celebrele vinuri de Niculitel.
Va doresc un Craciun cu bucurii!
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

Valeria spunea...

Doamne, cât de multe locuri avem cu încărcare energetică! Mă întreb: de ce suntem totuși atât de puțin spiritualizați , ușor de manipulat?