duminică, 13 decembrie 2009

ROMANII DE DINCOLO DE FRONTIERA (I). Volohii din Ucraina


Stim cu totii ca traiesc romani in afara teritoriului romanesc, in spatiul larg al formarii poporului roman. Sunt romanii din sudul Dunarii, cunoscuti sub numele de aromani, meglenoromani, macedoromani, histrieni, vlahi, care vorbesc limba romana de la inceputuri, adica din secolele VIII-X. Mai sunt romanii din Republica Moldova, care s-au trezit (in sfarsit!) si cer sa fie consemnata in Constitutie limba romana ca fiind oficiala, nu inventata limba moldoveneasca, cat si cei din Bucovina de nord, care se afla astazi, in granitele Ucrainei. Tot in granitele Ucrainei , dincolo de Tisa, in Transcarpatica mai traiesc 31.000 (45 de mii dupa alte surse) de romani. Acestia sunt concentrati in cateva localitati si vorbesc limba romana ca cei din Slatina (8.000 de romani dintr-o populatie de 11 mii), Apsa de Jos (Dibrova sau Dumbrava) are 9.800 de locuitori, dintre care de-ai nostri sunt 98%, acelasi procent se intalneste in Stramtura (cu 7.300 de locuitori), Apsa de Mijloc (6.700 de locuitori), Biserica Alba (4.500 de locuitori) si Topcina (2.700 de locuitori). Alte localitati partial romanesti sunt Apsa de Sus, Apsita, Plaiuti (unde inca nu s-a vazut roman din Romania in carne si oase), Bocicoi, Peri (unde au fost scrise cele mai vechi documente in limba romana rotacizanta), Crive, Tarnova, Dolha (500), Visnitsa (300), Simeria (50), Kamenetz (50), Obava (400), Remeti (50). Pe langa acestia, mai sunt 1600 de romani care vorbesc limba romana medievala din secolul al XIV si traiesc la Poroscovo si Mircea, la 200 km de Sighetul Marmatiei. Acestia se numesc VOLOHI, iar ucrainienii ii numesc, in bataie de joc, "tigani albi" si profita de ignoranta lor pentru a le pune in carca orice nelegiuire doresc. Documentele istorice din zona arata ca, pe la 1364, in zona Munkacevo, ar fi fost infiintate 10 puncte de graniceri, la care au fost adusi militari volohi. Tot in acea perioada, se spune ca si in zona Poroscovo au fost infiintate 7 puncte de graniceri, unde lucrau tot volohi. Pornind de la aceste date istorice putin cunoscute, s-a dezvoltat teoria ca „volohii” din Poroscovo ar fi urmasii militarilor adusi la aceste puncte. Potrivit altui scenariu, romanii de la baza Carpatilor Padurosi s-ar trage din ciobanii volohi veniti in zona.
Volohii traiesc, fara legatura cu tara sau alte comunitati de romani din Ucraina, fara scoala si biserica. Nivelul lor de trai este scazut: nu exista batrani, pentru ca saracia, lipsa asistentei medicale au facut ca viata lor sa fie scurta. In fiecare casa din lut locuiesc, in medie 30 de persoane.Pana la destramarea URSS, isi paraseau locuintele si plecau cu tot cu copii la munca, in Kazakhstan. Se spune ca satele Mircea si Poroscovo au fost descoperite de o delegatie care a ajuns in zona prin anii ’90, iar localnicii s-au identificat ca fiind de aceeasi origine cu fratii pe care ii auzeau la tranzistor. Frecventa ascultata de volohi era cea de la Radio Bucuresti. Altii au aflat ca sunt romani de la parinti si abia pe santier, in Kazakhstan, au aflat ca exista si altii care vorbesc aceeasi limba cu ei.
La ultimul recensamant, oficialitatile nu i-au trecut romani, desi ei s-au declarat romani. Mai mult, un grup de cercetatori ucrainieni, dupa un studiu lingvisticfacut la fata locului, au tras concluzia ca nu sunt romani.
Intrebarile pe care ni le punem sunt:
1. De ce ucrainieni nu le infiinteaza scoli si-i lasa sa traiasca in ignoranta?
2. De ce ii lasa sa traiasca izolati, in saracie si mizerie, fara curent electric, fara cai de acces si comunicare (mentionam ca aceste doua localitati sun izolate, inconjurate de paduri)?
3.Care va fi pozitia oficiala a statului roman vis a vis de aceasta comunitate romaneasca, lasata sa traiasca, in salbaticie si analfabetism?
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: