miercuri, 4 august 2010

ROMANII DE DINCOLO DE FRONTIERA(III). VLAHII DIN MUNTENEGRU

Piatra funerara a voievodului Borojevici si a sotiei Jelina din curtea bisericii Vlaska Crkva






Romanii sud-dunareni sunt raspanditi in Bulgaria, Macedonia, Serbia, Bosnia, Muntenegru, Albania, Grecia, peninsula Histria, in general, in regiunile muntoase. Poporul roman s-a format la sud si nord de Dunare, dar cei sud-dunareni au fost desprinsi din cei nord dunareni, de catre slavii sudici, care au ocupat vaste teritorii la sud de Dunare. Romanii au fost nevoiti sa se retraga in locuri ferite din calea navalitorilor, in locuri muntoase. Unii dintre ei au fost ctitori de tara ca Petru si Asan, intemeietorii Taratului Romano-Bulgar, altii au intemeiat orase infloritoare ca cei din Albania, despre care v-am relatat in alt articol sau ca cei din Muntenegru, despre care va voi relata astazi.
Curios este faptul, ca in perioada Luminilor, cand se dezvolta constiinta nationala a popoarelor, formandu-se natiunile, cand natiunile se pregateau sa se elibereze de exploatarea straina si sa constituie state nationale, popoarele slave din sudul Dunarii si grecii, in loc sa-si uneasca fortele si sa se foloseasca de toate minoritatile din Peninsula Balcanica in lupta antiotomana, ele au inceput sa se "razboiasca" cu minoritatile. Printre cei persecutati in acea vreme au fost si vlahii, cunoscuti in sudul Dunarii si sub alte nume: aromani, megleno-romani, histrieni., fata de care au inceput o politica de deznationalizare.
Astazi nu se stie, de exemplu, cati vlahi mai traiesc in Muntenegru, insa urme ale lor se pastreaza in ctitoriile lor, in toponomie. Cu ce s-au ocupat vlahii din Muntenegru? Cu ceea ce le oferea natura. Traind in zonele muntoase, s-au ocupat cu oieritul si cu prelucrarea a tot ceea ce dadeau oile. Faceau si exportau in Europa, branza, pastrama, tesaturi din lana, piei prelucrate, covoare. Erau foarte bogati, dovada sunt descopririle arheologice din ultimii ani: vase cu monede de aur ies la iveala, in asezarile stapanite candva de vlahi. Tot de vlahii "oieri" din Muntenegru se pastreaza orasul Cetijne, de pe raul cu acelasi nume (nume care vine de la cetina, pentru ca este situat intr-o regiune impadurita), capitala simbolica a Muntenegrului, unde se afla resedinta prezidentiala. Acest oras a fost intemeiat de voievodul vlah Ivan Borojevic, care a ridicat si cea mai veche biserica ortodoxa din oras, unde au fost unsi toti regii acestui stat. Insa informatiile date pe Google despre acest oras nici nu amintesc numele acestiu voievod, dar sta marturie a existentei sale, piatra funerara si biserica din centrul orasului, in care se slujeste foarte rar, pentru ca vlahii au fost demult slavizati, iar statul roman, nu este interesat de existenta lor.
Stiti ca in Epoca de Aur, mult hulita, exista in Ministerul Invatamantului de atunci, un departament care se ocupa de scolile romanesti de dincolo de frontiera?
Acum exista doar "democratie" si o mandrie nationala demult aruncata la gunoi, pentru ca nu mai este in trend. O.K. Va este cunoscuta formula? O foloste si profesorii de limba romana, pentru ca se poarta.
Pe curand,
Earnest

2 comentarii:

Earnest spunea...

Eu,Earnest, va cer scuze ca am separat fara voie subiectul de predicat prin virgula si am facut un dezacord. Va cer scuze pentru toate greselile de exprimare, pe care le fac din neatentie, nu din lipsa de respect, pentru voi, carora va scriu intotdeauna.

Anonim spunea...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!