luni, 15 noiembrie 2010

DESPRE CRISTOIU



Am scris pe acest blog despre: onestitate, valori, prostitutie, urat, rusine, demnitate, neputinta etc. Acum m-am gandit sa scriu despre cristoiu, nu despre Cristoiu Ion, care in traducere din limba greaca inseamna" cel uns care alearga repede", ci despre cristoiu, ca substantiv comun sau adjectiv, care va intra în dicţionarul limbii romane, definind o atitudine sau o trasatura de caracter, o anumita persoana, care sa insumeze insusiri contradictorii. Cred ca psihologii vor trebui sa defineasca personalitatea de tip cristoiu, care va pendula intre anumite trasaturi, situaţii, care va avea anumite trairi si atitudini, toate cuprinse intre invidie si generozitate, intre talent si sarguinta, intre respect si sfidare, intre curaj si frica, intre orgoliu si umilinta, intre loialitate si tradare, intre cinste si necinste, intre invidie si indiferenta, intre egoism si altruism, intre bogat si fals sarac, intre corupt si incoruptibil, intre periculos si inofensiv, intre libertate si aservire, intre toleranta si violenta, intre perfidie si sinceritate, intre siretenie si naivitate, intre desteptaciune si prostie, pe care Dimitrie Cantemir, intr-o istorie ieroglifica recenta, l-ar pune dregator la doua curti, numindu-l, dupa dregatorie, Mielolup sau Vulpoiepure.
Pe curand,
Earnest

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mare dreptate aveti, Earnest.Astazi, cautand vesti despre romanii nostri care au murit in Muntenegru, am gasit acest articol. Este mai mult decat ati scris dumneavoastra despre Cristoiu devenit cristoiu: este un ticalos,care nu are niciun sentiment. Cum poate, el, persoana publica sa se expuna in fata natiei si sa comenteze masura Guvernului de a se declara doliu national, comemorand pe cei decedati? A declarat Muntenegru, care nici macar nu sunt latini, am declarat noi doliu national cand Japonia si SUA au avut victime in actul terorist din 11 septembrie si, respectiv, in urma cutremurului si a catastrofei nucleare. Ce aveam noi comun cu americanii sau cu japonezii, dar solidaritatea internationala impunea acest lucru. Iar acum, cand este vorba de concetatenii nostri, numai ca masura a venit din partea Guvernului si nu a Presedintelui, sa comentam o masura atat de normala, care nu este altceva decat un gest de compasiune pe care fiecare cetatean al acestei tari il poate exprima? Rusine, Cristoiu!

Anelize spunea...

De cand a deveni Cristoiu anibasist? Vad ca nu mai este invitatul special la B1. Simte ca barca se scufunda si devine neutru, ca apoi sa sara, din nou, in cealalta barca?