duminică, 2 ianuarie 2011

INTRE CATOLICISM SI ORTODOXISM



Istoricul Neagu Djuvara crede ca Romania a avut de suferit de-a lungul istoriei si mai sufera din cauza Puterilor, pentru ca este ortodoxa. Ma intreb: Grecia si Rusia nu sunt ortodoxe? Ambele tari sunt mai dezvoltate decat Romania si populatia o duce mai bine!

Nu am sa inteleg niciodata atitudinea istoricilor romani fata de cele doua biserici. Va dau cateva exemple: elevii invata la scoala despre lupta pentru investitura si memoreaza numele multor papi. dar in nicio lectie nu se pomeneste numele vreunui Patriarh al Constantinopolului, care a luptat impotriva turcilor si pentru apararea crestinismului!
Dumneavoastra, dragi cititori onesti, cunoasteti numele actualului Papa, (Benedict al 16-lea), dar cunoasteti numele actualului Patriarh al Constantinopolului (Bartolomeu)?. Stiti numele celor 6 patriarhi ai Romaniei ( Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Iustinian Marina, Iustin Moisescu, Teoctist Arapasu, Daniel Ciobotea)?
Oare gasiti in istoria patriarhilor de la Constantinopol vreunul la fel de odios ca Inocentiu al 8-lea ( a dus o viata mondena si libertina) sau Alexandru al 6-lea Borgia (a avut numeroase amante, 9 copii nelegitimi. a facut scenariul multor asasinate politice, si-a pus sora, Lucretia, sa se prostitueze si a maritat-o cu barbati bogati, pe care i-a otravit, pentru a le ramane lor averile)?
Ambii papi au fost contemporani cu Stefan cel Mare si Sfant, cu mitropolitii Teoctist si Gheorghe, cu Daniil Sihastrul si faceti singuri comparatia. Contemporan cu Stefan cel Mare si Sfant a fost si celebrul Papa Sixtius al 4-lea, cel care a ridicat Biblioteca Vatican si Capela Sixtina, cel care ii trimitea domnitorului nostru scrisori de felicitare pentru ca apara crestinatatea. Insa acest Papa este acela care l-a excomunicat pe criterii politice, nu moarale sau religioase, pe Lorenzo Magnificul, cel care a autorizat Inchizitia spaniola, prin Bula din anul 1478. Istoricii contemporani au acuzat fascismul si comunismul de genocid, dar nu au acuzat niciodata Biserica Catolica de genocid. Cati crestini au fost arsi pe rug, pentru ideile lor progresiste, cati amerindieni si negri au fost schingiuiti pentru ca aveau alta religie? Mult mai multi decat au murit in lagarele naziste sau in gulagurile comuniste!
Richelieu este cunoscut de toti cei care au citit romanele lui Dumas. De asemenea, se invata despre el la scoala , dar nu se spune despre faptul ca el a organizat lupta impotriva hughenotilor, masacrul din Noaptea Sfantului Bartolomeu sau ca s-a implicat in Razboiul de 30 de ani si de imensa sa avere! In timpul acesta, in Moldova era Mitropolit Varlaam, cel care a scris Cartea romaneasca de invatatura (Cazania) si multe alte carti si care impreuna cu Vasile Lupu au intarit cultura baroca moldoveneasca.Pe vremuri, in clasa a IX-a, elevii invatau la literatura religioasa despre Varlaam. Astazi elevii nici nu stiu cine este, asa cum nu stiu nici despre Grigore Rosca si despre alti ctitori de cultura, de aparatori ai romanismului si luptatori nationali.
Daca tineretul ar cunoaste unele dintre aceste fapte, poate ar intelege ce a vrut sa spuna Djuvara si nu s-ar compara cu Grecia si Rusia. Aceste tari si-au facut propria lor politica si nu prea le-au interesat ce se va intampla cu ortodoxia sau cu crestinismul, in general.
Sa auzim de bine!
Pe curand,
Earnest

3 comentarii:

Anonim spunea...

Bună seara, domnule Earnest!
Ceea ce aţi amintit în acest articol reprezintă o problemă devenită,aproape tabu.Sunt prea puţine voci care au curajul să o spună public.
Avem şi noi "eroii de la Termopile" care au ţinut piept păgânilor.Rămâne doar să-i scoatem la lumină,aşa cum au facut-o grecii.
De ce n-o facem? Ştim cu toţii de ce!Foarte simplu... pentru că a fi ortodox înseamnă a fi dizident.
Şi,nu-i aşa,vremea dizidenţilor a apus demult!
Mai sunt unii,care în "lipsă de ocupaţie",ne tot şoptesc,în urechile surde,cine suntem,de unde "ne tragem" şi încotro mergem!

deceneus spunea...

Domnule Anonim,
Aveti dreptate: a apus epoca dizidentilor,pentru ca traim intr-o tara 'democratica". "Dizidenti" si neintelesi sunt doar dictatorii sau tiranii, intr-un stat democratic!
Insa cei care "ne soptesc la ureche din lipsa de ocupatie" au ratacit drumul, fiindca nu au un fir al Ariandei si s-ar putea ca Minotaurul sa ne devoreze pe toti.
Cred ca ne lipsesc eroii, iar cei din Cer si-au facut datoria si sunt tare nemultumiti de urmasii lor!
L.L.S.

Anonim spunea...

Pentru ca mi s-a cerut parerea, voi spune si eu ce cred despre acest subiect. Ion Cristoiu si Eugenia Voda sunt disidentii timpului prezent si vedem ce li se intampla. Cu alte cuvinte, una e aparenta vietii noastre, de societate democratica, alta e realitatea (dupa parerea mea, de tara ocupata, condusa de forte straine de neamul romanesc si care impun tradatorilor de la putere ce si cum sa faca). Istoria romanilor deranjeaza si ni se pune botnita. Istoria Bisericii Ortodoxe deranjeaza, ni se pun botnite. Daca incerci sa spui ceva, esti fundamentalist, nationalist(deci, automat si sovin), xenofob etc. Salvarea noastra vine de la modul cum ne vom educa tinerii. Daca le vom insufla dragostea de Adevar, de istorie si de neam, credinta si valorile crestine autentice, tinerii vor creste cautandu-si radacinile si nimeni nu-i va putea opri. Si atunci nu va mai conta ce spun unii si altii.Memoria neamului va fi salvata.
Hypatia