vineri, 1 aprilie 2011

1 APRILIE


1 Aprilie-ziua pacalelilor! A devenit o traditie, chiar o sarbatoare. Cand eram copil, ma pregateam cu o luna inainte cu pacaleli si imi faceam o lista cu persoane pe care trebuie sa le pacalesc. Anul acesta, mi-a pierit cheful de a mai pacali, pentru ca noi toti am fost pacaliti de la nivel inalt!

V-ati intrebat vreodata de cand exista obiceiul pacalelilor de 1 aprilie? Unii considera ca originea pacalelilor in aceasta zi, se gaseste in Franta, odata cu ordonanta data de regele Carol IX, in anul 1563, prin care schimba data inceperii Anului Nou din prima zi de Pasti, in ziua de 1 aprilie. Cadourile si felicitarile traditionale, care se faceau la vechea data, au fost inlocuite cu cadouri simulate, cu false mesaje, mistificari ce au capatat chiar aspecte grosolane ( de aici expresia "poisson avril").Obiceiul pacalelilor de 1 aprilie s-a extins si in afara granitelor Frantei, ajungand si in spatiul romanesc. Aceasta nu inseamna ca romanii nu practicau pacalelile, inainte de secolul al 16-lea. Ocaziile cele mai frecvente ale practicarii pacalelilor erau cumetriile, nuntile si petirea. La petire, fata incerca sa-l pacaleasca pe fecior cu diferite glume, pentru a-i incerca istetimea ( de aici si tema snoavelor populare cu fata isteata si flacaul prost), iar dansul cauta sa-i incerce istetimea fetei prin jocuri de cuvinte mestesugit alcatuite. Folclorul a creat si doua personaje: Pacala, intruchipand istetimea si Tandala, intruchipand aparenta nepricepere, personaje care au ajuns in zilele noastre cu ranguri in stat.

Revenind la ziua de 1 aprilie 2011, Guvernul ne-a pregatit o lista, din care noi trebuie sa ghicim ce este adevarat si ce este pacaleala. Iata ce cuprinde lista:

-iesirea din recesiune;

-cresterea pretului la gaz metan si la energie electrica;

-cresterea pretului la produsele din carne;

-neaplicarea hotararilor judecatoresti privind cresterea salariilor cadrelor didactice;

-inchiderea unor spitale.

Din toata aceasta lista, ceea ce am vazut astazi si nu a fost minciuna (desi as fi dorit sa fie o farsa) au fost imaginile de la evacuarea unui spital. Nu am crezut ca in Romania mea libera, democratica si crestina, voi vedea cum sunt evacuati din spital copii in incubator, bolnavi pe targa conectati la aparate, batrani in carucioare, leuze si femei gata sa nasca. Cititorii mei onesti, aceste fapte, nu va misca? Cei mai in varsta, ati vazut astfel de imagini in Romania socialista sau in Romania interbelica? In ce tara traim, in ce epoca si in ce regim? Va spun eu, Earnest, traim bine in Tara Oglinzilor Strambe a lui Pacala si Tandala, unde nu mai exista natiune, ci triburi grupate in jurul unor capetenii, care ii manipuleaza, promitandu-le fie ca vor iesi din criza, fie ca vor face sa cada Guvernul! In ambele situatii, va fi mai bine! Atunci triburile de ce sa se mai rascoale, daca in ambele situatii - raman ai nostri sau vin ai nostri - se va produce schimbarea in bine?

Sa asteptam atunci, caci rabdarea este pe gratis!

Pe curand,

Earnest

4 comentarii:

clemansa spunea...

Corect ce spui Earnest, numai ca iesim din recesiune ca sa intram in faliment, pleaca bolnavii din spitale pentru a se duce la cimitir.
Leafa cadrelor didactice nu mai este necesara pentru ca acestia au hrana spirituala provenita din mormanele de hartii pe care le scriu la proiecte , activitati extra etc.... deh, doar au nevoie de fibre in organism.Legea Educatiei zice madam Oana Badea ca e de nota 10, desi niciuna din propunerile venite de la dascali nu se regaseste pe acolo. Si multe-ar mai fi de zis...

Anonim spunea...

Domnule Earnest,
In Romania sunt aplicate doar legile si ordonantele care sunt impotriva oamenilor(vezi evacuarea spitalelor) si nu sunt aplicate acelea care sunt in favoarea lor(vezi neaplicarea legii salarizarii profesorilor). Din Legea Educatiei a fost aplicat doar articolul privind marirea normei didactice. Pentru numirea directorilor a fost dat ordin special, prin care doar inspectorul scolar general poate numi directorii( am aflat ca o oarecare fosta doamna educatoare, fosta directoare de gradinita, devenita profesoara la Colegiul Economic, s-a intors acolo unde se pricepea ea mai bine, directoare la gradinita, dand 800 de euro inspectorului scolar general si 800 de euro altui inspector, iar domnul Terente i-ar fi dat generalului 1200 de euro, pentru a deveni director la Colegiul Economic).
V-am citit interventia din Ziarul de Bacau. Eu am fost in sala ieri si am vazut o persoana pe care domnul inspector scolar Harasemciuc nu a vrut sa o primeasca, pentru ca nu a fost invitata. Daca ati fost dumneavoastra, inseamna ca v-am cunoscut si va multumesc ca sunteti alaturi de noi, in calitate de parinte, dupa cum spuneti dumneavoastra.
Eu am facut parte ieri din masa inerta si din randul profesorilor tacuti. Si stiti de ce? Pentru ca stiu ca acele mase care accepta aberatiile didctatorile au rasturnat dictaturile. Eu voi fi atunci in strada alaturi de ele si nu-mi va fi mila de soarta actualilor.

Anonim spunea...

Tot un Anonim sunt si eu. Vad ca este la moda anonimatul pe acest blog!
Domnule Earnest, nu ati sesizat un fapt: a fost arestat presedintele sindicatului Fratia, din care face parte si sindicatul Sanitas, inainte de a se inchide unele spitale! Cine sa mai organizeze manifestatiile? Daca domnul presedinte sindicalist este un escroc, trebuie sa-l dea in urmarire penala sindicalistii, nu DNA, pentru ca el nu este angajat la stat si nici nu este functionar public!
Aceasta este dictatura! Ti se spune ca esti liber, dar cand constati o nedreptate, diversionistii iti distrag atentia cu un fapt si uiti ceea ce este mai important!Care fapta este mai grava, cu efecte asupra poporului? Inchiderea unor spitale sau ca seful unui sindicat primeste mita? Care dintre cele doua evenimente au ocupat ore in sir de dezbatere televizata si au ocupat pagini intregi din ziare?

Tepii Ariciului spunea...

Vad ca guvernele, indiferent ca sunt portocalii sau rosii, si-au facut un obicei sa anunte scumpirile la data de 1 aprilie. Probabil si-au propus sa distruga mitul pacaleliloe de 1 aprile.