duminică, 18 decembrie 2011

DOAMNELE DE IERI SI DE ASTAZI ALE ROMANIEI

Generatia care creste si va deveni majora peste cativa ani nu va mai cunoaste adevaratul sens al cuvantului doamna. Generatia mea stia sa deosebeasca o adevarata doamna de o falsa doamna (adica fosta tovarasa).
Doamnele copilariei mele au fost strabunicile,bunicile, matusile si prietenele lor, nascute, crescute si educate intr-o alta lume. Iti dadeau clasa de cum te intampinau cand le treceai pragul, dupa cum stateau pe scaun, dupa cum te serveau la masa, de modul cum controlau o conversatie. Fetele invatau de la ele cum se face serbetul si pelteaua, cum si cand sa poarte bijuteriile, cat parfum sa-si toarne pe piele, iar pe noi, baietii, ne invatau cum sa facem o invitatie unei fete, cum sa ne imbracam si cum sa ne comportam la o intalnire si mai ales cum sa acceptam un refuz. Cu ele discutai lejer despre vecini si copiii lor, dupa cum discutai cu multa seriozitate despre Novalis, Kant, Eminescu sau despre muzica si curentele artistice. Adevarate doamne au mai fost pentru mine, invatatoarea mea si profesoarele mele de limba si literatura romana, de limbi straine, de istorie, geografie, biologie si muzica. Aveau distinctie, cultura si eleganta in comportare. Nu aveau haine de lux, dar toate erau de bun gust. Majoritatea doamnelor mele au fost chemate la Cer. Le simt si acum parfumul de violete, de briza marii, de gardenii sau de chypre, iar doamnele pe care ele le-au format sunt in varsta si cred ca au aceeasi amaraciune ca mine, cand vad falsele doamne care au aparut la sfarsitul secolului trecut.
Noile doamne expun vesnic un zambet tamp pe chipul lor care a suferit modificari in urma interventiilor chirurgicale, stau inaltate pe tocuri si merg saltat sau impleticit, poarta pe ele, cel putin, 20 g. de aur, se parfumeaza cu cel mai scump parfum, turnat din belsug pe piele si pe haine si poarta numai haine de firma. Petrec mai mult din viata la coafor, cosmetica, sali de gimnastica, prin magazine, cluburi sau la suete. Nu au mai fost la teatru, muzee, concerte simfonice de pe vremea cand le duceau scolile. Citesc doar presa mondena si stiu totul despre celelalte doamne, se uita de sus la doamnele de cultura, pentru ca nu sunt de rangul lor, si le dispretuiesc pe acelea care nu se imbraca cu haine de firma. Isi petrec concediile in tara sau in strainatate cu gasca, se pupa in aer sau isi flutura degetele, atunci cand se intalnesc. Ele conduc jeep-uri chiar si in oras, isi pun mana la gura cand rad, fac gafe peste gafe, fac echitatie si inot, cat despre serbet si peltea...nici vorba. Ele sunt doamne si nu stiu sa gateasca. Ele sunt pentru multe alte femei "lumea buna" si reprezinta modele pentru cele care aspira la aceasta lume buna.
Pe curand,
Earnest

2 comentarii:

Anonim spunea...

Va asigur, domnule Earnest, ca actualele doamne mananca doar mancare chinezeasca sau din alte culturi gastronomice. Nu mai stiu de sarmale si musacale, pentru ca acestea fac celulita. Dulceturile si serbeturile, peltelele si jeleurile sunt de domeniul trecutului. Noile doamne au fost vesnice, nu au aparut acum si nu au disparut nicidata, de aceea le-au incondiat Alecsandri si Caragiale. Numai ca in zilele noastre, ele sunt modele si domina.Multe dintre ele chiar sunt scolite si nu sunt la prima generatie incaltata,dar nu se pot abtine si se comporta ca niste parvenite. Aceasta este noua lume a falselor valori.

Masaj erotic Satu Mare spunea...

ca sunt de ieri, de azi sau de maine, chiar nu conteaza! importatn e ca sunt niste doamne