marți, 27 decembrie 2011

IMPRESII ASUPRA CRACIUNULUI 2011


S-au implinit 22 de ani de la Craciunul in care poporul se bucura de condamnarea la moarte a sotilor Ceausescu. In fiecare an, televiziunile nu uitau sa evoce acest moment si mai ales sa critice pe cei care le-au furat revolutia revolutionarilor, pe neocriptocomunistii care le-au dat drepturi, pe care actualii noncomunistii li le-au luat , pe motiv de criza. Asa le trebuie revolutionarilor, daca au indraznit sa rastoarne o dictatura, care astazi s-a reinstaurat sub palaria democratiei, a dreptatii si a adevarului!
Zilele acestea, am vazut la Timisoara si la Bucuresti cativa revolutionari nemultumiti. Si atat.Imi amintesc cat erau de vehementi pe la inceputul acestui mileniu, strigand: "Singura solutie, inca o revolutie!". Ce solutie, ce revolutie? Romanii, in majoritatea lor, sunt multumiti: nu au locuri de munca, dar au bani, altfel nu-mi explic aglomeratia din magazine, din piete si rafturi golite rapid. La tara au taiat porcul, au facut carnati, au pus sunca la afumat, iar muraturi, tuica si vin exista din belsug, iarna nu-i prea aspra, asa ca pana la Pasti, o mai duc oamenii! Celor bogati, li s-a mai deschis o partie de schi, restaurantele si hotelurile ii asteapta cu toate serviciile.... E bine in Romania. La radio se transmit 3 colinde in engleza si 1 in romana, semn ca ne-am globalizat cultural. A fost organizat chiar si Ignat Day, fiindca Ziua Ignatului nu suna europeneste, dar pomana porcului a fost in stil romanesc! ( eu cred ca ar fi fost mai corect pentru englezi sa se fi numit Inigu Day; ar fi venit si ambasadorul Marii Britanii la pomana porcului, in fata Primariei, ar fi vazut si el cum Primaria isi da autorizatie pentru sacrificarea si feastinul porcului in centrul sectorului. Problema este ca la englezi exista sacrificarea porcului la solstitiu, obicei mostenit de la celti, care era inchinat Marelui Stapan al Lumii de Dincolo, Stapan care in niciun caz nu se numea Ignat-Inigu in engleza. Asa ca nici Inigu Day nu era nimerit si nici ambasadorul nu ar fi participat la schimbul de bune practici!). Avem suficienti bani ca sa ajutam zona euro sa iasa din criza, caci, deh!, bugetarii mai pot astepta pana sa-si recapete reintregirea salariilor, spitalele medicamentele si scolilele dotarile, pentru ca lumea euro e mai importanta decat natiunea romana, care oricum se descurca!. Cat despre cei care nu se descurca, sa plece Dincolo, spre vesnicie, caci aici incurca lumea: prea multi pensionari, prea multi asistati social! Guvernul are atatea probleme: organizarea alegerilor comasate, inlaturarea eventualilor rivali politici, dirijarea dosarelor de la DNA la instante, angajarea raspunderii.....
Iar eu, Earnest onest cum sunt, am devenit nostalgic si ma gandesc de la Craciunul copilariei mele cu multa zapada, cu copiii care stiau sa colinde (chiar daca traiau in socialism) si se bucurau de nuci, mere, prune uscate, colacei si de cei 10 banuti! Oamenii erau mai deschisi si primitori si mirosea a sarbatoare, chiar daca oraul nu era luminat de sarbatoare!
Va doresc un An Nou cu bucurii si sanatate!
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Incet, incet vom uita sa spunem si Romania si Craciun si Pasti in limba romana, asa cum inlocuim tot mai des "La multi ani", sintagma pe care nu o gasesti decat in limba romana, cu "A happy New Year to you" sau "A happy birthday". Cat despre bucuria Craciunului asa cum era odata, nu mai exista. Acum este un Craciun al bogatilor si un Craciun al saracilor, un Craciun comercial si publicitar, mult tam-tam, putina evlavie si simtire!