duminică, 11 decembrie 2011

ROMANCE CELEBRE (II). MITA BICICLISTA (1885-1968)




Casa din Piata Amzei








Citind acest articol, mai mult ca sigur veti spune ca nu este corect sa o pun pe Mita Biciclista in randul romancelor celebre, alaturi de doamna Chiajna, despre care am scris deja. Da. O pun si va asigur ca fiecare femeie pe care o voi prezenta a fost celebra prin ceva: fie prin cultura, cercetare stiintifica, sport, fie prin activitate politica si militanta sau prin atitudini si comportamente scandaloase.

Mi-a venit ideea sa scriu despre Mita Biciclista, acum cateva luni cand Tribunul a spus intr-o emisiune TV ca ea a fost amanta lui Carol II. Mai greseste si C.V.T! M-am luat cu altele si mi-am amintit de intentia mea, dupa ce am citi o referire la frumoasa Mita, in cotidianul "Gandul" de acum o saptamana.

Maria Mihaescu, alintata Mita, s-a nascut la Ditesti, judetul Prahova, in urma relatiei pe care mama sa, spalatoreasa, a avut-o cu patronul ei, de origine germana (apelativul de "Biciclista" i l-a dat redactorul sef de la "Furnica",George Renneti). Daca tatal natural al Mitei nu i-a dat numele, in schimb s-a ocupat de educatia ei, trimitand-o la studii in strainatate. Aici a dus o viata dubla: de tanara care se ingrijea de propria educatie si de amanta de lux. La Paris, a fost amanta lui Leopold, viitorul Leopold III, rege al Belgiei si i-a sucit mintile lui Manuel, viitorul rege al Portugaliei care, dupa spusele ei, a cerut-o de nevasta. Mita era bruneta cu ochii albastrii spre verde, avea 1,60m. inaltime si un corp superb. Isi vopsea parul blond, lucru rar pe vremea aceea. In Paris, a castigat o bataie cu flori cu o frumoasa parizianca.

Intoarsa in tara, s-a stabilit la Bucuresti, atragand atentia aristocratiei si burgeziei vremii, prin educatie, frumusete si extravaganta. Au curtat-o Octvian Goga si Nicolae Grigorescu, dar ea i-a ramas fidela marii ei iubiri, doctorul Nicolae Minovici, parintele Salvarii. Nu se stie daca a fost amanta sau nu a regelui Ferdinand, dar se stie ca acesta a admirat-o foarte mult, drept care i-a daruit casa din Piata Amzei.

A fost prima femeie din Romania care a mers cu bicicleta, ( avea un ghidon de argint), determinand comentarii in cotidianele epocii si a scandalizat opinia publica cand a iesit din mare intr-un sumar costum de baie.

In anii 40 ai secolului trecut, s-a casatorit cu generalul Alexandru Dumitrescu, pe care il imbraca ponosit si il trimitea la cersit, atunci cand li s-a cofiscat averea. Ce facea cu banii? Manca, ca pe vremuri, la Athenee Palace. Era un mod de a-si refuza noua situatie sau rabufnea parventismul ?

Pe curand,

Earnest

Niciun comentariu: