sâmbătă, 16 iunie 2012

PERSONALITATI NESTIUTE SAU UITATE (VIII). IOAN CAIANU

IOAN CAIANU (1629-1687)


  Despre  Ioan Caianu, latinizat  Ioannes Caioni, maghiarizat Kajoni Ianos,  primul autor roman de muzica culta de statura universala, constructor si reparator de orgi, pedagog, culegator de folclor, tipograf, botanist, ganditor renascentist si precursor al iluminismului, episcop franciscan in Dioceza Transilvaniei, au auzit doar specialistii si iubitorii de muzica clasica
   S-a nascut in anul 1629, la 8 martie, in Caianu Mic ( astazi in judetul Bistrita Nasaud) intr-o familie de mici nobili romani ortodocsi. S-a convertit la catolicism, ordinul calugaresc franciscan in anul 1648, probabil la sfaturile matusii sale Iudith, (casatorita cu Istvan Racs, capitanul garnizoanei de Ciuc), care l-a ajutat sa-si continue studiile muzicale ( orga) inceputete la Cluj, la  Manastirea Franciscana din Smuleul Ciucului si apoi la Trnava-Slovacia unde a studiat, de asemenea,  teologia si filosofia. A fost calugar organist si tipograf la Smuleul Ciucului ( tipografia manastirii a fost infiintata de el, unde a tiparit propriile lucrari si manuale scolare pentru scoala franciscana de aici, ctitoria sa), , este preotit in anul 1655, devine vicar in anul 1676, iar in anul 1678, Papa Inocentiu al XI-lea il numeste Episcop in Dioceza Transilvaniei. Insa, pentru ca era roman, fapt pe care-l declara mereu (" Natus valachus sum"), a avut parte de numeroase ostilitati, ceea ce-l va determina sa renunte la episcopie si sa se retraga la Manastirea Lazarea, unde va fi staret. ( pemtru o scurta perioada a fost staret si al Manastirii Franciscane din Bacau). Aici va scrie majoritatea operei sale, va preda orga., va studia plantele medicinale. A murit la 23 aprilie 1687 si cere sa fie inmormantat int-un mormant modest din manastire.
 De-a lungul vietii. a ctitorit manastiri (manastirea de la Calugareni), capele ( Lazarea si Mikhaza), a reparat si construit orgi, a scris 18 carti, o patre dintre ele fiind culegeri, de cantece, rugaciuni, traduceri, altele fiind creatiile sale. Cea mai importanta carte este Codex Caioni, descoperita in anul 1988 in zidul Manastirii Lazarea. Aceasta cuprinde 346 de cantece si dansuri, unele apartinand unori autori vestici, altele sunt cantece romanesti, secuiesti si maghiare si multe dintre ele sunt creatii originale. Dintre cantecele populare romanesti ale codexului amintim: Cantio jucunda de nuptiis Canae Gallileae (cor la unison); Cantecul voivodesei Lupu; Dans zglobiu; Dans valah; Alt dans valah în doi; Dansul al V-Iea în şase; Dans; Dans din NiresDansul ColomanDansul lui Lazar Apor. Numerosi compozitori romani ai secolului XX au utilizat muzica sa cu trasaturi arhaice atat de particulare fie ca sursa de inspiratie, fie ca pretext pentru lucrari scrise in memoria lui loan Caianu. Tot in memoria sa, scriitorul roman Mihai Diaconescu i-a dedicat in anul 1980 romanul "Marele cantec".
Ion Caianu  umanistul si europeanul revendicat de unguri, germani, cehi, slavoni, polonezi este putin cunoscut in tara sa, de aceea, mi-am propus eu, dragi cititori onesti, sa ne amintim de el, mai ales ca in anul acesta s-au implinit 425 de ani de la trecerea lui in eternitate.
Pe curand, 
 Earnest

3 comentarii:

Clemansa spunea...

Biserica din Sumuleu e o biserică franciscană ce a fost construită între anii 1442 - 1448, pe locul vechii biserici, ca urmare a comemorării victoriei de la Sântana de Mureș a lui Iancu de Hunedoara.În 1659 János Kájoni a cumpărat pentru biserică, de la Braşov, orga confecţionată de către meşterul Ioan din Prešov (Slovacia). Orga, construită în 1931, pe baza proiectului lui Geyer József de la firma “Wegenstein Leopold şi Fii” din Timişoara, are trei manuale, 41 variante solo şi 2.824 de tuburi. Concertele de muzica clasica, slujbele religioase sustinute la orga sunt renumite in acea zona, mai ales cu prilejul pelerinajului de Rusalii. Am avut ocazia sa ascult Mozzart si Chopin in urma cu 25 ani.Minunatieeeee!

Deceneus spunea...

Acum se canta muzica lui Caianu si este o formatie instrumentala clujeana care da mereu concerte la Lazarea. Acum vrea 5 ani am prins acolo un festival international al artelor:muzica, arte plastice si cinematografie. Erau creatori din toata lumea, dar niciun post TV nu a pomenit de aceasta manifestare.
Totusi numele lui este Ioan Caianu, pentru ca asa s-a semnat mereu. Pe unele partituri a adaugat si Valahul

Deceneus spunea...

Mikhaza este numele maghiar al localitatii Calugareni, comuna Eremitu din judetul Mures.
Manastirea franciscana Calugareni,un monument unic prin simbioza stilurilor, ctitorită de
călugări din Bosnia şi familia nobiliară din zonă Tholdalagi, a fost arsa si refacuta de Caianu. Tot acolo el a ridicat o capela. Astazi, in cladirea fostei manastiri functioneaza un spital de psihiatrie, iar cele 23 de incunabule din fosta biblioteca a manastirii se pastreaza in Biblioteca Teleki din Targu Mures.