miercuri, 19 decembrie 2012

ROMÂNII DE DINCOLO DE FRONTIERĂ (V). ROMÂNII DIN UNGARIA


JLULA-Sediul ATRU

Datorita faptului ca poporul roman este rezultatul simbiozei a doua popoare, cel dacic si cel roman, care au ocupat in Antichitate un teritoriu mai vast decat cel in care se afla frontierele Romaniei, romani  traiesc la sud de Dunare, la nord de Carpati (despre unii dintre ei am relatat pe acest blog), la est de Nistru si la vest de Tisa. Romanii din Ungaria au ajuns in frontierele Ungariei odata cu constituirea acesteia ca stat national, prin Tratatul de pace de la Paris 1918-1920, cand frontierele au fost trasate, dupa numarul populatiei din localitatile de pe Tisa si de pe Cris. Acestia sunt romanii din judetele Bichis si Bihor. Unii romani, acei din N-E-ul Ungariei, au fost stramutati acolo, incepand cu secolul al XV-lea si multi dintre ei au fost maghiarizati. Privitor la numarul romanilor din Ungaria, intotdeauna a existat o diferenta intre numarul estimat şi numarul inregistrat la recensamant. Organizatiile de reprezentanta ale comunitatii socotesc ca azi traiesc in Ungaria 20-25.000 de romani, in timp ce statisticile oficiale arata ca romanii din Ungaria sunt in numar de 8.700 (la recensamantul din anul 1920, in Ungaria au fost inregistrati  970.000 de romani). Daca in Romania, secuii din Harghita si ceangaii din Moldova sunt convinsi de catre organizatiile politice maghiare sau de acelea culturale sa se declare maghiari, romanii din Ungaria se tem sa se declare romani, de aceea numarul lor scade de la un recensamant la altul. Localitatile cu populatie mare romana sunt: Micherechi, Chitighaz, Budapesta , Jula, numita capitala romanilor. In Jula, se afla sediul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, infiintata in anul 1946, sediul  Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria (UCRU), infiintata la 21 martie 1948, care este o organizatie-umbrela, care inglobeaza activitatea a 11 asociatii locale şi de specialitate cu drept juridic independent, precum si a 8 comunitati romanesti locale fara drept juridic independent si se scoate saptamanal, "Foaia romaneasca",  in limba romana. La televiziunea maghiara, exista scurte emisiuni in limba romana (cam jumatate de ora pe saptamana).

   Conform legilor unguresti, cele 13 minoritati nationale din Ungaria, inclusiv romanii, isi aleg, dupa 15 zile de la alegerile electorale, un organism reprezentativ, care sa le reprezinte interesele. Organismul care reprezinta interesele minoritatii romane se numeste Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria (prescurtat ATRU). Respectiva organizatie beneficiaza de subventii din bugetul statului ungar. Insa din anul 2006, prin fenomenul etnobusiness-ului, persoane care nu apartin comunitatii romanesti ajung in organele de conducere ale Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria. S-a ajuns la fenomenul ca la aceste adunari sa se hotareasca sa se vorbeasca in limba maghiara, nu in limba romana ( imaginati-va ca la intrunirile UDMR s-ar vorbi in limba romana!). La nivelul administratiei publice, romanii din Ungaria nu dispun de niciun specialist care sa le reprezinte interesele, iar in Parlamentul Ungariei nu exista niciun reprezentant al minoritatii romane.
  Din punct de vedere religios, cei mai mulţi romani, sunt membri ai bisericii ortodoxe romane, care are in acest moment 21 de parohii, unde limba liturgica este romana. In bisericile greco-catolice ale romanilor, limba liturgica este maghiara. Bisericile ortodoxe romane (parti ale patrimoniului cultural al Ungariei) se afla într-o stare deplorabila, preotii ortodocsi isi primesc salariile cu intarziere de mai multe luni.  Asociatiile civile ale nationalitatii romane sunt finantate insuficient, ajungand la limita functionarii. Invăţământul romanesc in Ungaria este foarte deficitar, fiind si cea mai importantă cauză a pierderii identitatii nationale a romanilor din Ungaria.
 In Ungaria nu exista nicio scoală cu predare numai in limba romana. Din cele 23 de localitati din Ungaria unde traiesc etnici romani, doar in 11 functioneaza scoli generale in care se preda limba si literatura romana.
 O problema care a creat nemultumirea romanilor din Ungaria este scoaterea din grila de programe transmise pe cablu a singurului program în limba româna, TVR1, incepand cu luna martie a acestui an, de către firma T- Kábel.
 Stimati cetateni onesti, comparati drepturile de care beneficiaza maghiarii din Romania cu drepturile romanilor din Ungaria. Poate ministrul delegat pentru Romanii de pretutindeni, domnul Cristian David, va avea in vedere rezolvarea pe cale diplomatica si a situatiei romanilor din Ungaria.
Pe curand,
Earnest

2 comentarii:

Profesorul spunea...

Am intrat in UE ai se vorbeste despre unitate si diversitate. Cand este vorba de minoritatea maghiara in Romania, e musai sa fie diversitate. Cand este vorba de minoritatea romana in Ungaria e numai unitate. Ma intreb, ce ar fi facut guvernul maghiar, daca la 1 Decembrie, romanii ar fi dat foc unei paiate care ar fi fost Kossuth? Oare nu suntem din toate punctele de vedere mai civilizati si educati decat ei? Si stiit de ce? Pentru ca noi suntem un popor sedendar, care nu am fost salbatici niciodata si care nu am pribegit din Asia pana in Europa sute de ani, traind din prada, cautand un loc liber unde sa ne stabilim si de unde sa atacam, sa punem stapanire pe teritoriile unor oameni primitori, dupa care sa-i invatam ca nu ei au fost primii acolo. Cu tupeu, maghiarii ii fac pe cei care isi apara identitatea nationalisti si le impun sa invete maghiara in propia lor tara, daca vor da ocupe posturi administrative.
Nicio minoritate, din niciun stat democratic, nu are mai multe drepturi decat majoritatea. Asta se intampla doar in Romania, pentru ca romanii indiferenti nu ies la vot, pe cand maghiarii ies la vot si stiu ca intotdeauna se va gasi un partid care sa faca alianta cu ei, ca sa poata guverna. Acum, gata! Traiasca Presedintele! Daca nu ar fi fost lumea satul de el, niciun partid sau alianta nu ar fi reusit sa faca majoritatea in Parlament si ne-am fi trezit din nou pe la cultura sau de ce nu, pe la invatamant, cu un maghiar vorbitor de limba romana, dornic da ne faca bingvi

Livia spunea...

Presedintele Parlamentului maghiar, onorabilul domn Kover Laszlo, este foarte suparat de rezultatele alegerilor din Slavacia (niciun maghiar nu a intrat in Parlamentul slovac) si de rezultatele alegerilor din Romania, pentru ca foarte multi etnici maghiari nu au votat cu partidele maghiare si ca in aceasta legislatura sunt mai putini parlamentari maghiarui, ca de obicei. Nemultumit este si de situatia maghiarilor din Slovenia.
Asadar, s-a hotarat sa dea urmatoarele sarcini, udemeristilor:
- sa se schimbe conducerea UDMR, care pactizeaza cu politicienii romani si sa fie alesi combatanti adevarati;
- UDMR-ul sa militeze pentru autodeterminare si autonomie, caci, in caz contrar, vor fi asimilati de romani sau vor lua calea pribegiei;
- sa faca tot posibilul ca sa-l reinhumeze in pamantul natal la Odorheiul Secuiesc pe Nyiro Jozse, scriitor horthist si membru al Parlamentului din vremea lui Horthy, de la Budapesta.Dupa cate stiu eu, scriitorul a murit la Madrid. Daca pe onorabilul Kover Laszlo il omoara patriotusmul, n-are decat sa militeze pentru reinhumarea lui la Budapesta, pentru ca scriitorul a slujit statul maghiar, nu cel roman si opera sa apartine patrimoniului cultural maghiar.
Si romanii au un politician de orientare fascista, legionar, care a murit la Madrid si este ingropat pe undeva pe langa Barcelona, care s-a nascut intr-o localitate de langa Fagaras. Nu am auzit pe niciun localnic ca s-ar mandri cu el si ca ar dori sa-l reinhumeze in pamantul natal.