miercuri, 6 februarie 2013

STIATI CA (VI)... JUDETUL BACAU


Catedrala "Inaltarea Domnului"

1. ...in judetul Bacau se afla 9 rezervatii naturale, una dintre ele fiind aceea de la Runc, unde se afla arbori care depasesc 150 de ani si fagii ingemanati ce au trunchiuri care apartin unor specii diferite, relicte din epoca post-graciana, concrescute?
2. ....Parcul dendrologic de la Lilieci-Hemeiusi este al doilea parc din Romania ca importanta dendrologica, care are o colectie de trandafiri ( 600 de specii si varietati), unica in Romania?
3. ... in Dofteana se afla Piatra plangatoare, monument al naturii,  care atrage umezeala, un barometru natural care anunţă starea vremii: când umezeala din aer creşte, pe stânca apare o dâră de apă şi localnicii sunt siguri că va ploua?
4. ... la Bijghir- Buhoci se afla un stejar de 400-500 de ani, cu o inaltime de 25 de metri si cu o circumferinta de 6,20 metri?
5. ... singura zona din Romania unde este prezenta rata cu mot rosu este Lacul Lilieci-Hemeiusi?
6. ...in judetul Bacau se afla 3 cetati dacice: Utidava (Targu-Ocna), Tamisidava (Racatau), Zargidava (Brad), ultima fiind capitala statului dac din vremea lui Burebista?
7. ... se afla 4 monumente din vremea lui Stefan cel Mare? Doua manastiri sunt ctitoriiile sale ( Manastirea Runc si Manastirea Borzesti), Biserica Precista din Bacau este ctitoria fiului sau Alexandrel, pe care l-a asociat la domnie, dandu-i Moldova de Jos cu resedinta la Bacau si podul de piatra de la Negoiesti-Stefan cel Mare, peste paraul Garbovana, care l-a costat pe domnitor un kertic domnesc de 2000 oca de sare?
8. ... in perioada medievala la Bacau au fost doua scoli celebre? Una de muzica- cantareti bisericesti si alta de pictura bisericeasca?
9. ...prima scoala publica de fete s-a infiintat in Bacau in anul 1859, situata pe locul unde este astazi Scoala Gimnaziala "Alexandru cel Bun" (fosta Nr.5)? Pana la Primul Razboi Mondial existau in orasul Bacau trei scoli publice de fete,  infiintate la cererea mamelor, care motivau ca nu au bani ca sa-si trimita fetele la pension.
10. ... pe strada Cuza Voda se afla casa unde a poposit Alexandru Ioan Cuza, in drumul sau spre Bucuresti, in ianuarie 1859?
11. ...la Magura (Luizi Calugara), in anul 1740 s-a infiintat o manufactura de sticla, iar in anul 1848 s-au infiintat primele  mari fabrici de sticla, una injudetul  Bihor (Padurea Neagra) si alta in judetul nostru, la Grozesti-Oituz?
12. ... prima mina de carbune moderna s-a deschis la Comanesti, in anul 1825?
13. ...prima sonda din Romania, sapata prin foraj mecanic, garnitura fiind din lemn si sapa tip burghiu, a fost facuta in anul 1861,in localitatea Poieni, situata intre Tg. Ocna si Comanesti?
14. ... din cele 1200 de biserici din lemn din tara, 60 se afla in judetul Bacau?
15. ...Catedrala "Inaltarea Domnului"  din Bacau este cea mai mare biserica din Romania si a patra din Europa? Are o suprafață 1706 mp, 81 m lungime, 36 m la abside, capacitate maximă 5000 persoane, o înălțime de 70 m (63 m înălțime la nivelul turlei principale, la care se adaugă și crucea principală, înaltă de 7 m).

Pe curand,
Earnest

2 comentarii:

Roxana spunea...

Ce blog interesant ai...ma bucur ca l-am descoperit...

Earnest spunea...

Multumesc Roxanei.
Earnest