luni, 8 iulie 2013

ISTERIA BACULUI

    In utimii ani, am scris despre Bacalaureat.
 Am ajuns la concluzia ca vinovat, de tot ce se intampla, este sistemul. Cand zic sistem, ma refer la programe, subiecte, cadre didactice, parinti si elevi. Anul acesta, am vrut sa ignor Bacalaureatul, dar m-am intalnit cu colega mea de liceu, profesoara in Onesti ( aceea care este mereu revoltata) si discutia cu ea m-a determinat sa scriu ceea ce am aflat de la ea. Cu scuzele de rigoare, daca se va supara.
    Am intrebat-o, daca s-a schimbat ceva in sistem, de cand nu ne-am mai vazut si mi-a raspuns sec: "Aceeasi Marie, cu alta palarie". M-a lamurit. Am tot tainuit, ne-am dat cu parerea si amandoi am fost de acord ca vina cea mare in cazul "Bolintineanu" o au parintii, care si-au educat copiii in mediocritate si pe care ii intereseaza doar diplomele si nicidecum pregatirea lor. Acesti adolescenti aflati in fata majoratului sunt victimele educatiei si ale modelelor pe care le-au avut in fata. 
    Mi-a spus apoi ca se zvoneste ca si la noi in judet au existat fraude, dar in alt mod. De pilda, la Liceul "Spiru Haret" din Moinesti, tezele au foste transportate la Centrul de corectura cu masina unui parinte, care a avut copilul in Bac. Aceasta fapta nu starneste suspiciune?
    Am intrebat-o cum se poate frauda in contextul in care sunt camere video in salile unde elevii sustin examenul, unde corecteaza profesorii si unde comisia primeste tezele?
    Mi-a spus procedura, pe care eu o relatez, mai jos.
1.Vice-presedintii sunt, in general, inspectori scolari, de unde vin, de obicei, pilele, fara bani ( e vorba de copiii, finii, nepotii elitei politice, ai prietenilor, sponsorilor). La lista oficiala se adauga candidatii celor care dau spaga.
2. Profesorii asistenti din centrele de examen se completeaza cu cei trimisi de inspestoratul scolar, dintre cei inscrisi pe liste.
3. Profesorii corectori sunt trimisi de inspectoratul scolar in centrele de corectare, acolo unde nu sunt tezele elevilor lor. Insa nu sunt pusi doar profesorii curati, cu experienta in corectare, la care nu tin pilele ( acestia stau de obicei acasa, chiar daca se inscriu pe liste, pentru ca sunt incomezi sau pur si simplu nu sunt agreati). In general, la corectare gasesti clientela inspectoratului, cei care au obligatii, pentru ca au primit gradatie de merit, fara sa fi meritat, tineri fara experienta, pensionari care au suplinit,profesori care nu s-au titularizat niciodata pentru ca nu au avut nota de titularizare, dar care au ocupat intotdeauna un post bun la vreun liceu din orasele judetului.
4. Pilosii raman ultimii in sali si tezele lor sunt primele si tot primele pleaca spre centrele de corectare, chiar daca ele se amesteca.
5. La centrele de corectare toate tezele, care sunt primele in pachetul tezelor venite de la centrele de examen sunt puse toate intr-un teanc, numerotate si date la corectat clientelei. Corectorii, datori si recunoscatori, corecteaza cu multa grija si maresc nota in limita admisa a erorii de corectare.
E frumos si corect, nu-i asa? Este oficial, nu se sare calul si toata lumea e multumita.Colega mea nu a uitat sa adauge si marea ticalosenie, pe care o poate face secretarul-informatician: sa treaca in catalogul electronic alta nota decat aceea de pe teza. Daca se descopera, se spune ca a fost o eroare. E greu sa se descopere, pentru ca tezele raman in centrele de corectare doi ani. In centrele de examen se duc doar cataloagele.
  In final, am mai vorbit ceva de ceea ce s-a intamplat in cazul "Bolintineanu" si am ajuns la concluzia ca traim in era dictaturii procurorilor angajati si a abuzurilor unor reprezentanti ai politiei. Or fi si ei clientele cuiva.  In ceea ce priveste adevaratii vinovati de moment in cazul "Bolintineanu" au fost marii absenti la anchete: parintii spagari si presedintele comisiei.
Pe curand,
Earnest

12 comentarii:

Onesteanul spunea...

Eu nu stiu care este procedura fraudei la bac dar stiu ca exista uneori si frauda si ca nu toti platesc. Urat lucru s-a intamplat la Bucuresti, la acel liceu. Ce fel de presedinte a fost la bac de a permis unui politist sa perchizitioneze elevii? Politistul ala avea bacul si daca da, l-a luat de prima data? Vedeti ca in lumea asta totul este pe dos: la Bucuresti au fost sechestrati elevi la intamplare, iar la Onesti a fost ales primar un individ care se presupune ca a fraudat bacul, pentru ca a"sponzoritat bacul", dupa declaratia sa, directorul liceului cu pricina este la puscarie, iar inspectorul care a raspuns de bac si sotia sa, care a fost vice-presedinte la centru nu au patit nimic. Mai mult, inspectorul a fost promovat, devenind inspector general! A candidat si el la primarie, dar bacauanii au fost mai realisti ca onestenii mei. Eu nu cred ca se vor mai indrepta vreodata lucrurile in Romania.

Profesorul spunea...

Colega dumneavoastra din Onesti cunoaste procedura. Eu sunt pensionar, de cativa ani,si nu stiu ce se mai intampla pe la examene. Pe vremea madamei Florescu, mi s-a adus la Capacitate un teanc de teze desfacute, spunandu-ne mie si colegului ca stim noi ce avem de facut. Iar noi am stiut ce aveam de facut: le-am sigilat si le-am corectat corect. A fost ultima oara cand am fost chemat la corectat. Poate va intrebati,cine ne-a dat tezele la corectat? Insasi madame Florescu, inspectoarea generala.
Pacat ca se intampla astfel de fapte. Sunt mii de profesori care isi fac treaba cu pasiune, corectitudine. Din cauza unor iresponsabili, sistemul este considerat corupt. Mare pacat!

Vlad spunea...

Daca i se intampla copilului meu (fara sa fie vinovat) ceea ce li s-au intamplat celor de la Bucuresti, astazi as fi fost un criminal. Daca eu, ca parinte, si copilul meu, ca elev candidat la Bac, am fi dat mita si indiferent de rezultat, as fi tacut, pentru ca vinovati eram eu si copilul meu. Eu ca am vrut sa obtin copilului meu o diploma, fara sa o merite, pentru ca nu l-am supravegheat indeajuns, iar el era vinovat ca nu a invatat pe parcursul celor 4 ani de liceu. Rusine atat profesorilor, care s-au manjit pentru niste galbeni si rusine inconstientilor care vor diplome fara sa le merite, iar apoi pozeaza in victime!

LIvia spunea...

In curand, voi iesi si eu la pensie si ma doare sufletul cand vad ca unii din tagma mea ne compromit. Sunt convinsa ca procedura de sustinere a Bacalaureatului din anii 70-80 ai secolului trecut, cu presedinte un profesor universitar si cu membri profesori din scoala, este cea mai buna.Asa am sustinut eu Bacalaureatul, asa au sustinut primele mele generatii de elevi si fiecare candidat a promovat examenul cu medii apropiate de acelea pe care le-a avut in liceu. Niciodata un profesor nu va accepta sa-l faca "savant" peste noapte pe un elev care, timp de 4 ani, nu a invatat, nu a venit la ore, l-a sfidat. Constiinta profesionala nu-l lasa sa faca acest lucru, dar la unii dintre noi constiinta dispare, cand nu este vorba de proprii elevi.
In ceea ce priveste modul cum s-a procedat cu elevii de la Liceul " Dimitrie Bolintineanu", nu-mi gasesc cuvintele potrivite pentru a-mi exprima indignarea. Eu cred in lege si in respectare ei si nu pot concepe ca acei care trebuie sa te judece in conformitatea cu legea, o incalca cu buna stiinta. Stiti de ce? Pentru ca ne trateaza ca pe niste tampiti, pentru ca nu indraznim sa ne aparam drepturile, pentru ca ne-am obisnuit cu abuzurile savarsite de la cel mai mic pana la cel mai mare functionar.

Tepii Ariciului spunea...

Tot ce s-a intamplat cu Bacul si isteria care i-a urmat demonstreaza cat suntem de debusolati. Ziaristi pro procedurilor antidemocratice, ziaristi antiprocedurilor antidemocratice, parlamentari europeni care considera normala, intr-o democratie, actiunea politiei de a-i lua pe candidati, in timpul desfasurarii examenului, ca si cum acestia nu ar fi putut sa dea declaratie dupa ultima proba.Microfoane puse in cancelarie si in cabinetul directorului, intr-o tara care nu se afla in stare de necesitate. Profesorii din acel liceu sunt niste lasi, daca nu dau in judecata institutiile care se fac vinovate. Cum pot sa admita ca microfoanele sa ramana in cancelarie si pauzele lor, discutiile lor sa fie monitorizate.

Anonim spunea...

Earnest, eu cred ca ar trebui sa spunem ca este alta Marie cu aceeasi palarie, pentru ca palaria este sistemul, care nu se mai schimba. Nea Incu critica "scoala noua" si al ei pedagog, intr-o tara care voia sa se modernizeze, dar isi pastra metehnele mostenite de la stramosi, influentati de practicele venite de la Istanbul. Lantul slabiciunilor si produsii acestui lant, Ionei, Goe, coane Zoiciti, Catavenci, Rici, Mitici, Pristadale etc.isi gasesc urmasii in societatea actuala. Daca intr-o suta de ani nu s-a schimbat nimic,dorim sa se schimbe in cateva luni?

Anonim spunea...

Earnest, ai uitat sa pui si situatia in care proful corector nu accepta sa faca "ce trebuie" cu teancul si atunci nota lui corecta este taiata, stampilata si semnata de unul de la ISJ. Nu a vazut nimeni ce averi acumuleaza inspectorii pe nepusa masa, cum sunt numiti pe "criterii sanatoase" de cotizare la partid din spaga de la titularizari, examene, gradatii, mobilitati, cursuri cu fonduri europene(dar cursantilor li se iau bani), proiecte europene cu parale grase si din care madam sterpu aia fosta isi primea partea etc. Nimeni nu sparge clica de la sindicatul acela unde buboiul e plin de mizerie! Bine ca nu lucrez in sistemul acesta imputit si ca nu mai am de-a face cu el ca nu stiu ce as face acum! Bine ca am scapat de tara asta care colcaie de nemernici si corupti!Slava tatalui ca nepotii si copiii mei au alte sanse de viata!

Anonim spunea...

Am avut si eu proiect european si va spun ca fiecare cent se justifica prin documente!E mult folclor in chestia asta!Va spun eu ca de acolo nu se poate fura!Iar fosta inspectoare s-a comportat impecabil cu noi,ca un adevarat european!

Elevul Iustin spunea...


Domnule Earnest, aveti dreptate cand spuneti ca traim in epoca dictaturii procurorilor. Cum isi permit sa se autosesizeze si sa ancheteze elevii care au luat note mari? Asa am vazut ca au procedat cu elevii de la un liceu dintr-o localitate din judetul Mehedinti. Astia chiar ne considera generatie de tampiti, dupa cum ne-a calificatul primul om din stat. Noua ni s-a spus ca tezele pot fi recorectate, prin sondaj, doar de minister. In tara asta, unde eu am crescut si unde vreau sa imi continui studiile si unde voi munci, trebuie sa traiesc cu frica in spate, ca voi fi suspectat de coruptie, daca ma voi realiza? Bunicii mei imi vorbesc mereu de perioada anterevolutiei din 1989 si ne spunea ca pe vremea aceea erau suspectati doar cei care acumulau averi ilicite. Nu i-am auzit spunand vreodata ca erau luati elevii la intrebari, de ce au luat note mari la examene. Eu cred ca acum este mai rau ca atunci.

Anonim spunea...

Anonimule,ca sa castigi proiect de ala.... chirciu, mihaila "stie" cume treaba cu adevaratul european!Eu nu sunt atat de naiv sa te cred pe tine care vei fi fost tratat intr-un anume fel impecabil!

Anonim spunea...

Mihaila e o nebuna cu diploma care ar fi trebuit sa fie la mititica pt. sechestrare de persoane! Toata lumea stie asta!Cum ar putea cineva sa se uite in gura ei decat daca e la fel de nebun ca ea !!! SIC !

Ana spunea...

Ce nu stiti voi este ca au fost scoli in care s-au oprit camerele video. Nu este minciuna sau barfa nefundata, ci este adevarul gol golut.