luni, 14 noiembrie 2022

MARTIRII NEAMULUI (II). SFÂNTUL MĂRTURISITOR ATANASIE TODORAN ( 1657-1763)

                                                       «Nu vă daţi feciori cătane
                                                                Că-ţi purta păduci cu coarne
Asta v-o spune de un an
Moşul vostru Todoran
  În pământ de m-or băga
Nu mă las de legea mea
Asta-i legea lui Hristos
 Sloboziţi puştile jos…»

     Astăzi, 14 noiembrie, în  calendrul ortodox român sunt înscriși Sfinții Mărturisitori Năsăudeni : 
Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu, care în această zi a anului 1763 au fost martirizați de către stăpânirea austriacă, pentru că nu au vrut să recunoască Biserica Unită și pentru că au declanșat o revoltă, îndemnându-i pe ostașii grăniceri  să nu depună jurământul.
  Astăzi,  am să scriu despre Sfântul Mărturisitor Atanasie Todoran din Bichigiu. 
 Sfântul Mărturisitor Atanasie Tudoran s-a născut în anul 1657, în satul Bichigiu, din comunaTelciu, localitate așazată  în partea nord-vestică a județului Bistrița-Năsăud, de-a lungul râului Bighigiu,  la sud de Munții Țibleș. Izvoarele istorice spun că aici, pe Valea Mănăstirii, cnezii români din Valea Rodnei împreună cu trei călugări au ridicat în anul 1523 o mănăstire, care a fost distrusă în anul 1761 de generalul austriac Bukow, rămas în istorie ca distrugătorul a circa 200 de mănăstiri ortodoxe din Transilvania. Sfântul Mărturisitor Atanasie provenea dintr-o familie de țărani liberi, înrudită cu familia de preoți  Coșbuc.din Hordou, strămoșii poetului George Coșbuc.  Era știutor de carte și a ocupat funcția de jude, apoi de colector de taxe, oștaș într-un regiment austriac de lângă Viena, de unde a dezertat, pentru că  i se amâna liberarea din armată. A stat mulți ani fugar în Munții Țibleșului, în Maramureș, în Țara Chioarului, apoi în Moldova unde timp de 13 ani a slujit în rang de căpitan. Domnitorul Mihai Racoviță l-a liberat din oaste și l-a ridicat la rang de răzeș. Dorul de casă l-a determină să se întoarcă în Transilvania, unde a fost prins și câțiva ani a fost închis, pentru vechea dezertare, în Turnul Dogarilor din Bistrița.
   După săvârșirea pedepsei,  a început să lupte pentru drepturile românilor. În Transilvania, fusese numit conducător militar și guvernator generalul Bukow, care avea  misiunea de a-i determina pe români și pe secui să treacă la Biserica Unită și să organizeze al doilea regiment de grăniceri la Năsăud. .  Sântul  Mărturisitor Atanasie a făcut parte din delegația plecată la Viena, pentru a  trata condițiile în care românii vor intra în aceste regimente, reușind să încheie pactul cu Guvernul. Li s-au promis  românilor care vor intra în regimentul de grănicieri  păstrarea religiei ortodoxă și eliberarea din iobăgiei a celor care se înrolau. Însă Bukow avea alte gânduri,  Aflăm de la Episcopul catolic Bajtay că generalul Bukow a declarat că va extermina pe toţi românii din ţinutul Bistriţei, fiindcă nu voiau să primească uniaţia; ,,M-am cutremurat la propunerea Excelenţei sale, a domnuluilui baron de Bukow, care voia să detaşeze un corp de 2000 de soldaţi regulaţi, contra districtului amintit, pentru a-i masacra pe toţi, fără a-i distinge pe cei vinovaţi de cei nevinovaţi.”
  La  10 mai 1763, generalul Bukow, considerând încheiată organizarea celui de al doilea regiment de grăniceri și militarizarea a 21 de comune,  a hotărât să aibă loc ceremonia de jurământ al grănicerilor năsăudeni, odată cu sfințirea steagului acestora. La această ceremonie, care s-a desfășurat lângă satul Salva, a venit călare și Sfântul Mărturisitor Atanasie ( avea atunci vârsta de 104 ani), care a rostit următoarea cuvântare: ,,
Mănăstirea ,, Sfânta Treime”
din Bichigiu
De doi ani noi suntem cătane, adică grăniceri, și carte n-am căpătat de la înalta împărăteasă, că suntem oameni liberi! Ne-am scris iobagi, dăm dare, facem slujbe cătănești, copiii noștri vor merge până la marginile pământului să-și verse sângele, dar pentru ce? Ca să fim robiți, să n-avem nici un drept, copiii noștri să fie tot proști, ori vor învăța ceva, ori ba? Așa nu vom purta armele, ca Sfânta Lege să ne-o ciufulească. Jos armele! Aruncați afară păgânii dintre hotarele noastre! Auziți creștini români, numai atunci vom sluji, când vom vedea carte de la înălțata împărăteasă, unde-s întărite drepturile noastre; până atunci, nu, odată cu capul. Ce dă Gubernia și cancelaria din Beciu, e nimica, îs minciuni goale de azi, de mâine”. Cuvântarea sa a declanșat răscoala grănicerilor, care au depus armele și au refuzat depunerea jurământului. Generalul Bukow a organizat o comisie de cercetatre, care și-a desfășurat activitatea timp de șase luni, iar pe data de 12 noiembrie a fost dată următoarea sentință: ,,
Tănase Todoran a lui Dănilă din Bichigiu, în vârstă de 104 ani să fie frânt cu roata de sus în jos, capul lui să fie legat de o roată, pentru că a reținut pe oameni de la unire și de la înrolare. Vasile Dumitru a popii din Mocod, Marin Grigore din Zagra, Vasile Oichi din Telciu, condamnați la moarte prin spânzurătoare și trupurile neînmormântate, pentru aceeași vină.” Alți 15 conducători ai revoltei,  au fost „grațiați” de la spânzurătoare, în schimbul a 6000 de lovituri de vergi date de soldați, ceea ce au dus tot la moarte.
   Poporul, Biserica Ortodoxă Română nu i-au uitat pe acești martiri. Astfel, poporul  i-a jelit în doine, a contribuit la ridicarea a două mănăstiri, una în Bichigiu, alta în Slava, ambele având al doilea Hram Sfântul Mărturisitor Atanasie Todoran, iar Sinodul B.O.R din octombrie 2017 a hotărât canonizarea Sfinților Mărturisitori Năsăudeni : Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu și trecerea lor în rândul sfinților cu zi de pomenire 14 noiembrie.

Pe curând,
Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Nu credeam sa mai traiesc un astfel de razboi