vineri, 13 martie 2009

DESPRE VALORI



Regretatul Pruteanu spunea intr-un interviu despre cultura, ca publicul "consuma" ceea ce i se da. Se referea la muzica pe care o asculta tinerii si la falsele valori care sunt promovate de catre mass media. Eu as largi sfera dincolo de muzică, la tot ce este promovat si incurajat de mass media, numai pentru a creste audienta (am mai abordat tema în articolul Pseudocultura, dar ma refeream acolo, la maniera in care inteleg psudoculturalii nostri sa ne promoveze cultura dincolo de frontiere. De fapt, se observa o intoarcere spre grotesc si absurd in multe lucrari culturale si mai ales o promovare a uratului si ridicului, in numele esteticii uratului. Cred ca intr-o lume macinata de temerile crizei, numai aceste promovari şi provocari la meditatie ne mai lipsesc!)
Revenind la ce ne ofera mass media, eu, Earnest, ma ingrozesc si ma intreb: incotro cultura? M-am saturat sa vad şi sa aud zilnic, pe majoritatea posturilor, stiri despre sau discutii "super tari" cu pesonalitati marcante ca: Nichita, Savarina, Simona Senzual, Adi de Vito, Fernando de la Caransebes, Naomi, Sexi Braileanca, Ruxi Manelista. Imi veti spune: pentru Eminescu, Brancusi, Enescu este postul TV Cultural , pentru discutii cu personalitati culturale este emisiunea Victoriei Dutu si a altor naivi, care mai cred ca trebuie sa promovam adevaratele valori! Aveti dreptate, dar daca frizam ridicul doar de dragul de a ne distra, vom ajunge ca cei care nu inteleg mesajul sa creada ca adevaratele valori stau in Simona Senzual, Nichita, Fernando etc si vor dori sa-i ia ca modele si ideal si sa ajunga ca ei, ca sa apara la tv ori pe primele pagini ale revistelor. Cand ne vom trezi, vom constata ca tara este plina de fernanzi, nichiti, simone si alte nume proprii care au devenit substantive comune! Si nu aici se opreste nemultumirea mea. Daca nu ai emisiuni cu aceste"genii" ale ridicului, ai discutii despre iubire, dar nu despre iubirea ca sentiment mistic si complex, care face ca sufletele oamenilor sa se atinga, ci despre iubirea sexula privita ca senzatie de consum, ai filme cu scene violente, cu impuscaturi, monstri si vampiri. Daca nu-ti convine, du-te Earnest la teatru si vezi o tragedie greaca jucata de actori dezbracati sau vezi piesele lui Caragiale si Shakespeare jucate de actori imbracati in haine contemporane, caci numai asa ii putem face pe spectatori sa inteleaga cat de contemporani sunt aceste genii, caci publicul este format deja din nichiti si fernanzi! Mai putem vedea piese de teatru contemporane unde se injura birjareste, pentru ca asa este in realitate, se injura pe strada, in casa, in scoli, in autobuze: aceasta este realitatea, ce mai vrei! Traim in decandenta si de aceea trebuie sa promovam decadenta prin scoaterea religiei din scoli si sa devenim mai laici decat comunistii, trebuie sa cerem sa fim protejati prin implementarea cipurilor! Cine stie ce valori vor mai aparea!
Deja ne pregatim pentru viitor! Care viitor?
Pe curand,
Earnest

4 comentarii:

Anonim spunea...

Adevarat, grait-ai...problema gravă e ca zilnic vorbesc cu diferiti prieteni care au copii - sa le traiasca ! - si care sunt pur si simplu terorizati de non-valorile prezente non-stop pe ecranele tv...de violenta din programele tv dedicate copiilor...ce fel de oameni vor fi copiii crescuti in acest climat sufocat de non-valori ? si oare cum se vede viitorul prin prisma lor ? sau poate e un non-viitor ?

victoritadutu spunea...

Exista un Tu
la care lumea sa
priveasca
exista un Tu
in jurul caruia
lumea se roteste
El paseste tacut
catre fiecare privire
catre fiecare pas
si drumul lasat
in urma
devine lumina

victoritadutu spunea...

multumesc
victorita

victoritadutu spunea...

marea provocare a mileniului trei

este una teologica, crestina.

valorizarea in teologic si prin teologic a culturii mondiale.

curentul crestin in cultura lumii.

intr-o lume atat de rasturnata din punct de vedere moral si de ce nu, din toate punctele de

vedere, nu exista decat o singura alternativa

HRISTOS.


http://victoritadutu.wordpress.com/