duminică, 29 martie 2009

DILEMA

Mare zarva si cu imprumutul de la FMI. Multe minciuni mai trebuie sa indure poporul roman, de la urarea, pe care prostii au inteles-o ca o promisiune, "Sa traiti, bine!", pana la iesirea din criza a tarii prin imprumutul de la FMI, pentru a se crea o rezerva in Banca Nationala. Dilema mare! Ba este criza financiara, ba nu este! Ba ne vor astepta vremuri grele, ba la noi va fi mai bine decat la altii! Ba imprumutam bani ca sa fim siguri ca-i avem, ba imprumutam bani pentru a sustine bancile straine sau pe investitori, indiferent de unde vin! Ce sa inteleaga omul de rand, care trebuie sa-si trimita copiii la scoala sau sa si-i tina in facultati? Sabia lu Damocles, pe capul carui functionar va cadea? Ma intreb si eu, ca cetatean onest, oare unde este adevarul? Cum se vor plati banii la FMI si dobanzile? Bineinteles, dupa cum ne sugereaza Presedintele, toti trebuie sa fim solidari! Stati un pic, caci eu nu inteleg, cum vine acest lucru: adica eu, investitor onest, care mi-am platit la timp datoriile la stat, ratele la banci, trebuie sa- i sustin pe cei, care au facut evaziune fiscala sau pe cei care au uitat sa-si plateasca ratele la banci. Profesorii, medicii, functionarii trebuie sa renunte la sporuri din solidaritate fata de cei pe care i-am mentionat mai sus. In timp ce profesorii isi petreceau concediile prin tabere, avand grija de copii, medicii faceau garzi suplimentare ca sa stranga bani pentru concediu, functionarii indurau caldurile si nemultumirile cetatenilor din fata ghiseilor, ceilalti, fata de care ei trebuie sa fie acum solidari, isi petreceau concediile la Monte Carlo, in Dubai, Cancun sau isi permiteau o partida de vanatoare de 50.000 de euro in Kenya ( se zvoneste prin targ ca SS, fostul candidat la Primaria Bacau ar fi fost luna aceasta in Kenya, la vanatoare, caci, deh! se trage din os regal si nu poate trai fara miracolul vanatorii, in timp ce angajatii lui sunt de 3 luni in somaj tehnic, pentru ca cele 2 firme de constructii pe care le are sunt pe cale de disparitie. El are insa bani. De unde? Ar trebui sa se intrebe cei de la DNA, pentru ca a fost secretar de stat si spagile au curs...).
De ce trebuie unii sa sufere pentru nesabuinta altora, de ce trebuie unii sa fie solidari cu cei care i-au sfidat? Acestia, cand isi faceau de cap prin cluburi, baruri, cazinouri, erau solidari cu cei care faceau o greva pentru 300.000 de lei adaugati la salariu? Bineinteles, ca nu! Mai mult, ii criticau pe profesori ca nu-si fac treaba, pe medici ca asteapta spaga, pe functionari ca sunt nervosi etc.
Imi aduc aminte o discutie pe care am avut-o cu un coleg de afaceri, pe timpul grevei cadrelor didactice. Acesta imi spunea, ca daca ar fi fost destepti, profesorii ar fi facut alta meserie, dar cum nu se pricep la nimic, stau si se multumesc cu ce ii ofera statul. Atunci i-am spus celui, care se credea ca s-a nascut invatat: "Nu te gandesti, ca poate acestor oameni le pasa de copiii nostri si le place meseria? Cine ne-ar mai invata copiii, daca s-ar apuca sa paraseasca toti, sistemul?" O natiune are viitor, daca are copii si mai ales daca acesti copii sunt educati si invatati, daca sunt sanatosi si bine ingrijititi! Bancherii si oamenii de afaceri, care nu au stiut sa-si gestioneze bine afacerile, sa suporte consecintele! De ce sa fiu eu solidar cu ei, de ce sa fie intelectualii solidari cu dansii, de ce sa fie solidari maturatorii, muncitorii, taranii si pensionarii!?Nu acestia au dus la declansarea crizei!
Oare, este normal, ca o persoana care a invatat intre 16 si 20 de ani si care isi face constiincios treaba, sa nu poate trai decent din salariul pe care il primeste si sa fie mereu stresat, daca isi poate plati si luna aceasta facturile? Este normal, ca cel care ne spala rahatul din toalete si ne curata mizeria pe care o facem pe strazi sau in orice alt loc public, sa nu poata sa-si trimita copiii la scoala, pentru ca nu are bani ca sa le cumpere haine si incaltari?
Medidati si voi, dragi cititori onesti, si vedeti ce este normal, in aceasta societate bolnava de criza, pentru care singurul tratament de insanatosire este imprumutul la FMI, sustinut de solidaritate!
Earnest

Niciun comentariu: