joi, 26 martie 2015

DESPRE JAPIȚĂ

  Japița este un substantiv comun, de gen feminin, probabil de origine  din slava sudică și înseamnă, conform dicționarului limbii române: 1.cătușă; 2. bucată de lemn sau din fier îndoit așezat deasupra proțapului, formând scobitura în care se prinde jugul; 3. peiorativ înseamnă persoană fără caracter. Există și un verb a japița, care înseamnă a lovi cu nuiaua pe cineva.
Despre japiță au fost scrise în România două romane cu acest titlu: unul  de  Marin Sorescu, publicat post mortem, în anul 1999 și reeditat în anul 2003, clasificat la romane pentru copii, deși este o întoarcere în timp a personajelor din "Trei dinți din față" și altul scris în anul 2013 de Constantin Banu, pentru care japița este o instituție, și anume televiziunea dinainte de anul 1989, ca și cum nu ar fi astăzi destule televiziuni japițe sau doar destule japițe prin diferite televiziuni. De curând, Stelian Tănase a scris un articol despre japița feminină.
 Eu mă voi referi la japița dintotdeauna din societatea umană, indiferent de timpul și spațiul istoric în care aceasta a trăit și trăiește. Această japiță este printre noi, este o persoană care poate fi un analfabet sau un academician, cerșetor, măturător, muncitor, intelectual de la inginer, artist din toate domeniile, profesor, medic, economist etc, diplomat de carieră sau apărut peste noapte, militar de la sergent la general sau de la simplu marinar la amiral, om politic de la simplu membru la șef de partid, parlamentar, ministru, președinte. Japițele pot fi umili funcționari sau directori, inspectori, auditori, judecători, procurori, avocați  preoți, securiști, prostituate, gigolo. Japițele îți pot fi prieteni și confidenți pe care uneori nu-i descoperi niciodată, îți pot fi parteneri de viață, cu care te iubești, cu care faci copii, în care ai încredere și care te părăsesc când îți este lumea mai dragă, împărțind cu tine până și cadourile pe care  le-a făcut ție sau copiilor. Ele te lovesc figurativ cu nuiaua măi rău și mai dureros decât o lovitură reală, pentru că îți distrug sufletul, pentru că atunci când i-ai descoperit, principiile și sentimentele în care ai crezut se prăvălesc în mintea ta și îți pierzi încrederea în oameni. Sunt și japițe care nu se feresc că sunt japițe, ci din contra se fălesc cu acțiunile lor, îi învață și pe alți i să fie japițe, pentru că a deveni japiță este idealul lor în viață. De aștia te ferești și singur, dacă nu vrei să fii japiță. Grav este când aceste japițe, deși se știu că sunt japițe, sunt puse în funcții de conducere, sunt alese în Parlament, în consiliile locale și județene, unii devin și președinți, guvernatori. Că sunt șefi de clanuri, de mafie sau de loje masonice, nu este nimic grav, pentru că numai o japiță poate ocupa  astfel de funcții, dar să fii ales președinte de stat, să fii șef de instituție cum ar fi într-un spital, într-o școală, într-o bancă,într-o direcție, agenție, tribunal sau inspectorat e mare jale! Jalnică este japița subalternă, care te perie, te măgulește și care este prima care te trădează, care nu te mai recunoaște când nu îți mai este subordonată. O câte astfel de japițe am cunoscut, câte japițe ajunse din subalterne japițe șefe, pe care i-ai ajutat cândva și care nu te mai recunosc acum! Periculoase sunt și japițele formatoare de opinii, care te manipulează, care te fac să crezi că ele dețin adevărul absolut, otrăvindu-te, picătură cu picătură, învrăjbindu-te împotriva celor care se străduiesc ca tu să trăiești mai bine și apărându-i pe cei care te-au făcut să trăiești mai rău, ștergând uneori memoria colectivă a unei națiuni, îndeamnându-te la răzbunare.
 Doamne, cum te-ai numi pentru ei, Dumnezeu sau Alah, iartă-le, și arată-le calea cea bună, pentru că se înmulțesc ca ciupercile după ploaie, iar lumea în care trăim se va prăvăli, distrugându-se!
Pe curând, 
Earnest

Un comentariu:

Anonim spunea...

De Japita N.A. devenita N.P. si o "cocoana" onorabila, dupa ce a trecut prin cateva paturi, care lucreaza la o institutie, in care din ce in ce mai multe japite s-au adapostit, ati auzit? E Japita fara scrupule, mizerabila, avida de bani, gata sa linga scuipatul sefului, dupa care, atunci cand seful nu mai e sef, este prima care il scuipa.