luni, 7 decembrie 2015

MAMIFERE NAȚIONALE

Râsul carpatin
 De obicei, se alege mamiferul național după numărul indivizilor care trăiesc în țara respectivă, numai că multe țări și-au ales mamiferul, după simbolistica acestuia. Astfel, LEUL este animalul preferat de multe popoare, care l-au ales ca simbol național, și anume: Etiopia, Singapore, Armenia, , Belgia, Olanda, Anglia ( aceasta are și BULDOGUL ca animal național), Luxembourg, Bulgaria, Macedonia, Cehia ( cehii au preferat fantasticul  leu cu coadă dublă), Albania.
LUPUL este animalul național al Turciei, Italiei, Serbiei, iar temutul TIGRU pentru Coreea de Sud , iar cel regal bengalez pentru India și Bangladesh.
Pe șireata VULPE a preferat-o doar Algeria, pe când pe prețiosul LEOPARD ALB, Afganistanul și Pakistanul. PUMA este a Argentinei, JAGUARUL este al Braziliei și Mexicului, GHEPARDUL al Keniei, iar LEOPARDUL al Rwandei.  Impunătorii ELEFANȚI sunt ai Indiei și Thailandei, ZIMBRII ai Poloniei și Bielorusiei, BOURII ai Moldovei, BIZONII ai S.U.A. iar TAURII  ai Spaniei. Urmează grațioasele ZEBRE alese de Botswana, ori GAZELELE alese de Palestina sau GIRAFELE preferate de Tanzania.  CERBUL este animalul național al Irlandei, iar cel lopătar al Iranului, Antiguei, Barbaduei, Hondurasului și al  Costa Ricăi,  ELAMUL al Suediei, ALPACAUA  și LAMA ale Boliviei. Harnica și neobosita CĂMILĂ  a fost aleasă de Iordania, iar CAPRA de Irak, OAIA de Cipru, pe când darnica VACĂ de Nepal. Scoția și-a ales fantasticul UNICORN,  Canada, pe lângă CALUL CANADIAN, și-a ales și CASTORUL CANADIAN. După cum era de așteptat, CANGURUL ROȘU este animalul național al Australiei iar URSUL PANDA al Chinei.URȘII BRUNI sunt animalele naționale ale Rusiei și  Finlandei. Nici credincioșii câini nu au fost uitați: astfel, DALMAȚIENUL a fost revendicat de Croația, iar aztecul XOIOTZOUINTLI de Mexic.
Românii și-au ales ca animal național RÂSUL CARPATN- LYNX LYNX- sau euroasiatic. Toată populația de această specie este estimată la 55.000 de indivizi, din care majoritatea trăiește în Rusia.  În afară Rusiei, cea mai mare populație a lincșilor se găsește în România, numărul indivizilor atingând 2.050 Încercări de a reintroduce râsul au avut loc în Slovenia și Elveția. Deși în Slovenia, cît și în Macedonia ( aceasta are, de asemenea, și leul animal național), aceste animale nu se găsesc decât în grădinilr zoologice, ele au devenit simboluri naționale și pentru aceste țări și sunt reprezentate pe monedele lor. 

Pe curând,
Earnest
P:S. Multe țări au păsări ori reptile alese ca animale naționale. despre care voi scrie în alt articol, după cum alte țări au și păsări și mamifere. De aceea, titlul est Mamifere naționale și nu Animale naționale

Niciun comentariu: