luni, 30 ianuarie 2023

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XCVI). ADRIAN LEMENI,TEHNICIZAREA INUMANĂ A VIEȚII

 ,,Robotul este o creație a omului, însă chipul omului nu se reflectă în robot, decât în forma sa mutilată și reducționistă. În inteligența artificială se reflectă partea periferică a minții umane, acea capacitate de procesare analitică, o dimensiune computațională.” 
                                                                                     (Adrian Nemeni, Tehnicizarea inumană a vieții)


Adrian Lemeni, n.27.IX.1971, Cugir, Alba
       Adrian Lemeni este conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București. A absolvit în anul  1995 Facultatea de Mecanică de la Universiteatea Politehnică din Timișoara și în anul 1998 Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea din București, după care a urmat un master în specializarea Doctrină și Cultură. A fost secretar pentru Culte în perioadele cuprinsă între anii 2005 și 2007, 2009 și 2012, fiind propus de umaniști, fără să fi avut vreun angajament politic. În anul 2022 a fost distins de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului cu  Ordinul Melchisedec clasa I pentru mireni.
   Cartea pe care v-o recomand am primit-o cadou de la  Societatea Profesorilor de Religie ,,Sfânta Paraschiva”, în noiembrie 2022, dar care mi-a făcut o mare plăcere: am citit-o în două zile ,,pe nerăsuflate”, pentru că este de actualitate și se  se citește ușor. Cartea a fost publicată în anul 2022, la Editura Basilica, București.
    Autorul ne prezintă ceea ce ne pregătesc în viitor futurologii , privind tehnicizarea excesivă și care sunt consecințele negative ale acesteia asupra vieții umane. De asemenea, ne face cunoscute punctele de vedere privind acest subiect ale unor specialiști în filosofia tehnologiei, ca Jaques Ellul , Vlad Niculescu-Dincu, ale unor filosofi, psihologi, sociologi, teologi, scriitori din  România și de pretutindeni. Ne relatează despre omul cyborg, care va avea mintea-software, creierul-hard și trupul-Avatar, depre religia Google recunoscută în Canada și de prima biserică a acestei religii, întemeiată în  anul 2007 în S.U.A de către Lavadowski,  numită ,,Way of the Future”, care îl venerează pe zeul I.A ( Inteligența Artificială), despre transumanism și multe alte lucruri, acțiuni pe care niște obsedați de a distruge sufletul uman le pregătesc omenirii, din marea lor  ,,dragoste” față de tehnologie.
   Lectură plăcută!
  Pe curând
   Earnest
 

Un comentariu:

Diana spunea...

Ne asemanam curan cu robotii : nu mai gandim, nu mai simtim